piątek, 20 stycznia 2012

Ryż na mleku



Smacznie. Prosto. Klasycznie.
Na dobry początek dnia.
Udanego piątku!


Składniki:
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 i ok. 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy

W garnuszku zagotować szklankę mleka. Wsypać ryż i gotować, ciągle mieszając. Kiedy ryż już wchłonie mleko, dolać jego kolejną porcję - pół szklanki (najlepiej stopniowo - dodając po 2 czy3 łyżki mleka). Cały czas gotować na niedużym ogniu do momentu, gdy ryż zmięknie. Dodać szczyptę soli i cukier wanilinowy (w ilości wedle upodobań).
U mnie z dżemem porzeczkowym i lodami waniliowymi





         

Coś z niczego


52 komentarze:

Karina Falkiewicz pisze...

Gdybym miała 5 lat ;)... to zapewne nie zauważyłabym w ogóle tej łyżeczki leżącej obok i po prostu zanurzyłabym swoją własną rękę w tej miseczce w celu wyłowienia tych lodów waniliowych,a potem oczywiście tą samą ręką wyjadłabym resztę jej zawartości,mniam! :)

Ale babka i robi to co lubi pisze...

proste a jakie pyszne!!

Anonimowy pisze...

takie sniadanie serwowala mi zawsze Babcia jak bylam u niej na wakacjach:)

Konwalie w kuchni pisze...

Rozpusta z tymi lodami ;)

Patrycja pisze...

Z lodami! Pychota! :)

Anna pisze...

Moje ulubione śniadanie:-). Muszę spróbować wersji z lodami!

Monika pisze...

istna pokusa dla podniebienia;))

Daria Anna pisze...

Mniam, uwielbiam. W mojej szkolnej stołówce podawali z bitą śmietaną i truskawkami. Ale z lodami jeszcze nie próbowałam :)

Anonimowy pisze...

Prawdziwe comfort food! Idealne na tę pogodę... :)

Siaśka pisze...

poproszę!! wygląda przepysznie :D

Unknown pisze...

Ryż na mleku... Mniam, sto lat nie jadłam muszę zrobić sobie na deser :))

slyvvia pisze...

Chociaż za ryżem na słodko nie przepadam, to twoją miseczkę opróżniłabym migiem :D

Lovelykate pisze...

Dla takiego śniadania aż chce się rano wstawać :)

Paulina Podgórska pisze...

CUDO !
Uwielbiam ryże na mleku

Sue pisze...

O Mój Boże!!! Z lodami... to jest NIESAMOWITE!

Shyfull pisze...

mhm... pyszne! pamiętam smak ryżu na mleku z dzieciństwa ;)

Barbarella pisze...

Niezawodna klasyka. A u Ciebie cudownie urozmaicona ;)

mencooker pisze...

O jejku! Ale pyszności! Gdyby nie to, że jutro mam egzamin na prawko i muszę zjeść pełnoziarniste śniadanie i sporo białka (to rzeczywiście dobrze działa na pracę mózgownicy) to bym sobie takie coś zrobił!

kulinarne-smaki pisze...

Właśnie czegoś takiego mi trzeba :)

pees pisze...

dżem porzeczkowy <3 !:)

Dota|oneginetatopa pisze...

fajne:) tyle ze nie jadlabym tego przed bieganiem ale po, na takie pyszne drugie sniadanko:)

Kaś pisze...

eater, jeśli biegam z rana w ogóle nie jem śniadania, czyli po będzie to pierwsze śniadanie :) a jeśli biegam po południu, tym bardziej takie śniadanie jest na miejscu

Dominika pisze...

Poproszę miseczkę :-) albo dwie!

klliisiaa pisze...

pycha :d dołożyłabym jezcze jabłek prażonych z cynamonem ;D

Cytrynka pisze...

Coś pysznego :) Deser na śniadanie, i dżem porzeczkowy, i lody - mam teraz straszną ochotę na coś takiego :)

Majana pisze...

Prosto,ale bardzo pysznie. Uwielbiam, szczególnie z cynamonem:)
Pozdrowienia

Unknown pisze...

Mmmm uwielbiam, z dodatkami i bez nich. Prawdziwe pyszności:)

Agnieszka Rucińska pisze...

Jeść, jeść , jeść i na koniec wylizać miseczkę po takim smaczku

islanzadi pisze...

właśnie dziś miałam zjeść ryż na mleku, ale w końcu nie chciało mi się tyle czekać i stanęło na kaszce kukurydzianej. chociaż wolałabym ryż...a z takimi dodatkami jak u Ciebie to po prostu cudo :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kaś! Uwielbiam, a w Twojej wersji musi smakować przecudownie!
Pozdrawiam:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Uwielbiam:) a od niedawna mam na tą potrawę swój ukochany przepis:)

aga pisze...

wspaniale wyglada:) przydalaby mi sie taka miseczka pysznosci:)

słodkosłona. pisze...

Bardzo lubię, chętnie jadam ale często zapominam, choć potem mnie olśniewa - pyszny ryż dla mleku ; ).

Grażyna pisze...

Kiedy Ty Kasieńko masz na to wszystko czas? Podziwiam zapał i umiejętności :)

Kaś pisze...

Grażyna, powiem Ci, że niestety z czasem i zapałem jest bardzo różnie, dlatego też ograniczyłam liczbę postów do 10 na miesiąc. czasem trafia się wolny weekend i mogę sobie pofolgować. czasem są dni posuchy kulinarnej, bo nawet do kuchni nie chce mi się wejść :) dlatego też jak już mam wenę to piekę na zapas, dzięki czemu publikuję w miarę regularnie :)
pozdrawiam!

judik pisze...

z lodami musiało smakować bosko!:)

Zuza pisze...

uwielbiam ryż na mleku :)

mencooker pisze...

Jakiego mleka do tego używasz? Nie wiem czy inni, ale ja zauważam różnicę w smaku na potrawach gotowanych np. na mleku 2% a 0,5%. Tak samo jak pomiędzy UHT a "butelkowym"

Kaś pisze...

mencooker, używam 2%, 0,5% jest jak woda. zwykle UHT, nie mam dostępu do "butelkowego"

Biedr_ona pisze...

Deser z lodami na początek dnia? Świetny pomysł!


www.przysmakiewy.pl

russkaya pisze...

O żesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i ślinka kapie mi po brodzie... :D

Anonimowy pisze...

WOW, umiesz sobie dogodzić;)) Ślinka mi cieknie!

Anonimowy pisze...

WOW, umiesz sobie dogodzić;)) Ślinka mi cieknie!

Kaś pisze...

Anonimowy, staram się jak mogę ;)

kachna pisze...

zjadłabym teraz taki deserek :)

Anonimowy pisze...

Podchodziłam z rezerwa do tego przepisu, wkoncu to zwykly ryz na mleku a skonczylo sie na wyczyszczeniu mieseczki palcem. Mniam.
O on-line

Kaś pisze...

cieszę się, że aż tak posmakował :)
pozdrawiam!

Asia pisze...

Super! Właśnie takiego przepisu szukałam :) jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam to zastąpienie tej 1/2 szklanki mleka - mlekiem kokosowym :) pycha!

Kaś pisze...

Asiu, fajnie, że przepis podpasował :) wersja z mlekiem kokosowym brzmi pysznie!

Espresso pisze...

Narobiłaś smaka :P

Anonimowy pisze...

Czy wyjdzie na ryzu brazowym? Czy raczej bialy lepszy? :) ~zosia

Kaś pisze...

zosia, coś tam by pewnie wyszło... ale nie gwarantuje co :) brązowy ma inny smak i strukturę, więc nie wiem czy pasowałby do mleka, nie mówiąc o konsystencji. zdecydowanie polecam biały

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add