niedziela, 22 stycznia 2012

Stefania



Dość nietypowe ciasto, ale jak najbardziej godne polecenia  - a może tym bardziej na to zasługuje.
Masa w swej konsystencji przypomina pudding, a smakuje niczym budyń czekoladowy. Ciekawa odmiana dla tradycyjnych mas kremowych.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je raz dwa, jedynie wymóg schłodzenia w lodówce stoi na przeszkodzie natychmiastowej konsumpcji.




Składniki
przepis znaleziony na blogu Słodkie Inspiracje, pochodzi z forum cincin
  • 1 litr mleka
  • szklanka cukru
  • kostka margaryny lub masła (250 g)
  • szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe, orzechy lub posypka (do dekoracji)
  • 5 paczek herbatników [ja zużyłam dokładnie 24 herbatniki na blachę ok 25 na 25 cm]

Blachę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.
Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące*) ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.
Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.
Po wystudzeniu wstawić do lodówki [najlepiej na noc]. Po wyjęciu z lodówki polać polewą, można dodatkowo posypać orzechami, migdałami czy wiórkami kokosowymi.

*rozprowadziłam kaszę w jednej szklance mleka, niestety ta ilość okazała się niewystarczająca - po wlaniu na gotujące mleko z kaszy utworzyły się grudki. sytuację udało mi się uratować przy pomocy blendera, tak więc polecam ją rozprowadzić kaszę w większej ilości mleka - przynajmniej 1,5 szklanki



39 komentarze:

noresay pisze...

Ach, kolejne ciasto, którym mnie zachwycasz. :) Przyznam, iż nie gustuję w tego typu masach, jednak ta wygląda całkiem apetycznie.

Dusia pisze...

dobra poczciwa stefanka:)

slyvvia pisze...

Kremowe, czekoladowe i już wiem, że pyszne ;) Świetnie wygląda.

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda przepysznie! A u mnie dziś bez ciasta :) Mam jakąś niemoc twórczą :)

mencooker pisze...

Bardzo slodkie?

Sue pisze...

Ja też myślałam, że dziś nie będę nic piekła. A jednak. Goście się zbliżają ;p

mnemonique pisze...

fenomenalne, wygląda świetnie, a że ja puddingi lubię, piekarnika jeszcze nie mam to dla mnie ciasto perfekcyjne! no wspaniałe, i do kawy idealne!

Pozdrawiam ciepło
Monika

DarkANGELika pisze...

Apetycznie wygląda;)

Dominika pisze...

chyba by mi posmakowało :-)

dietetyczne fanaberie pisze...

Ojej wygląda super :) Lubie ciasta na mleku.

Grażyna pisze...

To coś w sam raz dla mnie.. czekoladowe mniam :)

Barbara pisze...

Jak bez pieczenia, to tym bardziej biorę ;D Czekoladowe zawsze mile widziane.

Siaśka pisze...

na pewno pyszna! ale moja mamcia nie lubi ciast z kaszą manną ;/

Kaś pisze...

mencooker, masa nie jest właśnie zbyt słodka. najwięcej słodyczy daje polewa z czekolady

Kamila pisze...

Kolejny idealny placek, niebo w gębie. Pozdrawiam

Amber pisze...

Sentymentalne ciasto.
Znam je z okresu kryzysu,kiedy to robiło się je z dostępnych herbatników i czekolady na kartki.kakao się jakoś zdobywało.A masło było wystane w kolejce do nabiałowego.
Wspomnień czar!

Monisia pisze...

mogę sobie wyobrazić jak wyśmienicie rozpływa się w ustach,a herbatniki przyjemnie chrupią;)

kulinarne-smaki pisze...

Brak słów jak kusząco wygląda

słodko_gorzka_magdalenka pisze...

Kusisz ... poezja smaku !

kruszyna pisze...

Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego jak zobaczyłam zdjęcia :)

Majana pisze...

Ach, ależ ona apetyczna! Nigdy nie robiłam,ale Twoje zdjecia mnie tak kuszą:)
Pozdrowienia

asieja pisze...

to wnętrze jest kuszące strasznie!

Saratelka pisze...

Dzisiaj na podwieczorek jadłam czekoladową kaszę manną :D Ciekawa jestem jak smakuje takie ciacho, wygląda zachęcająco! :)
Kaś, czy herbatnik na wierzchu trochę mięknie czy trzeba kupić takie bardziej kruche, żeby ułatwić krojenie/jedzenie?

Kaś pisze...

Saratelka, pyszny miałaś podwieczorek :)
herbatniki na górze miękną i tak naprawdę dopiero przez polanie czekoladą tworzy się na nowo trochę twardsza skorupka. ale bardzo ładnie się kroi, tylko w paru miejscach wierzch mi lekko pękł
pozdrawiam

Monica pisze...

Och...i to czekanie...to jest najgorsze ;) Ale myślę, że warto, ciasto wygląda apetycznie :)

PS. Pomiziałam kotka, ale fajny :D

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

fantastycznie wygląda:)

kabamaiga pisze...

A ja chyba nie jadłam, no przynajmniej nie pamiętam.

Paulina pisze...

Niesamowicie wygląda ta Stefcia! :))

Martyna pisze...

wygląda na taki elegancki deser ze starej przytulnej kawiarenki

Patrycja pisze...

Pysznie zachęcające!

lutka40 pisze...

Zachwycające i takie proste .Pycha

wilczyca-Aga pisze...

no i moi mali kucharze będą mieli nowy przepis do realizacji:) lubią bardzo i jeść i szykować, a ja im udostępniam tylko pomysły. Twój jest super i bardzo mi się podoba. Już zapisuję w kajecie

Biedr_ona pisze...

Oj znam ten smak.. ;-)


www.przysmakiewy.pl

co by tu zjeść? pisze...

Poproszę jeden taki kawałeczek:)

Trzcinowisko pisze...

och,och, wygląda tak pysznie że polizałam ekran;p

Kasia_h pisze...

Och stefcia... jest taka apetyczna:)

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Cudna :)uwielbiam puddingi, więc na pewno by mi smakowała :)

Wszystko co mnie zachwyca pisze...

Znam to ciasto, jest pyszne!

Sandy pisze...

Stały bywalec u mnie w domu. Nawet nie wiedziałam, że ma jakąś nazwę! Przepyszne :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add