niedziela, 25 marca 2012

Ciasto z Katarzynkami



Puszysty i delikatny biszkopt, który nie opada pod ciężarem pozostałych składników. 
Powidła, które nadają słodyczy całości. Jednocześnie stanowią dość wyrazisty akcent smakowy. 
Mięciutkie Katarzynki, otulone rozpływającym się w ustach budyniem.   moja ulubiona warstwa tego ciasta ;) 
Mleczna czekolada wieńczy dzieło.

W skrócie - ach i och. Naprawdę nie przesadzam.



Składniki
przepis cytowany za Pieczarką Mysią 

na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 400 ml mleka
  • 1/2 kostki masła

dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych 
  • 2 opakowania pierniczków katarzynek bez czekolady i lukru

polewę czekoladową:
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 20 g masła

Przygotować biszkopt: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę o wymiarach 21x21 cm [u mnie 25x25] wysmarować masłem i obsypać mąką pszenną [wyłożyłam papierem do pieczenia]. Przelać masę i piec ok 30 minut (do suchego patyczka) w 180oC.
Ostygnięty biszkopt posmarować równo powidłami i poukładać na nie pierniczki katarzynki, tak, aby przykrywały całą powierzchnię formy.
Przygotować masę budyniową: Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając 400 ml mleka zamiast 500. Do ugotowanego budyniu dodać masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wylać równo na pierniczki. 
Kiedy masa ostygnie przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z masłem na parze i wylać na masę budyniową.
Najlepiej smakuje na następny dzień.





60 komentarze:

Amber pisze...

Kasiu,Katarzynko,wygląda pysznie!
A biszkopt wyszedł Ci taki leciutki.
Miłej niedzieli.

Aurora pisze...

Ach, ten krem.... :))

Lou pisze...

Z rana takie pysznosci:)

pieczarka mySia pisze...

Bardzo sie ciesze, ze ciacho smakowalo ;-) wyglada pysznie u Ciebie. Najlepszy na 2-3 dzien (jesli cos zostanie).
Buzka ;*

Ola pisze...

wygląda fajnie-dodaję do wypróbownia!

życie & podróże
nasze gotowanie

Angelika Szostak pisze...

Wygląda bardzo smacznie, dawno już nie jadłam takich przekładańców;)

Gosia pisze...

wygląda obłędnie :)

Karola pisze...

mmm! budyń! wygląda świetnie. coś czuję, że muszę je kiedyś zrobić żeby się podlizać mojej teściowej, uwielbia takie ciasta. zainspirowałaś mnie :D

justka2712 pisze...

No no, PRAWDZIWE niedzielne ciacho:)

Patrycja pisze...

Uwielbiam katarzynki! A z takim towarzystwem to już musi być niebo w gębie! :)

Aga w kuchni pisze...

wygląda wspaniale:)

. pisze...

Przeżywam tortury ! W piątek najadłam sie ogromnej ilości ciast, brzuch pękał, ale jadłam dalej, a teraz to Twoje !

Anna pisze...

Kusi mnie od jakiegoś takie ciacho z kremem budyniowym. Uwielbiam Twoje przepisy:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Lubię katarzynki, a na biszkopcie z masa budyniową musi to smakować pysznie :)

zauberi pisze...

wspaniale wygląda, wzięłabym kawałek do kawy :)

Dominika pisze...

to musi być coś pysznego! katarzynki + powidła = ♥

slyvvia pisze...

W weekend ciasto musi być :) Świetnie wygląda.

slyvvia pisze...

W weekend ciasto musi być :) Pycha.

Unknown pisze...

wygląda słodziutko! ;)

moje pasje pisze...

:) pysznie wygląda :)

Sue pisze...

Wiesz, wierzę ci na słowo. Wszystko co pieczesz jest smaczne i powoduje totalne zaślinienie klawiatury. Wiesz, ja też kocham masy budyniowe. Ciasto dla mnie. :)

lutka40 pisze...

Szalejesz kochana z tymi pysznościami i strasznie kusisz .Ciacho wygląda rewelacyjnie

Anonimowy pisze...

wygląda na takie mięciutkie, wilgotne i ..mniam...

Eff pisze...

Świetne połączenie smaków, bardzo lubię katarzynki :)

Kamila pisze...

Wygląda na ach i och! Pozdrawiam

Cytrynka pisze...

Katarzynki bardzo ciepło mi się kojarzą z wielu względów, ponadto uwielbiam masy budyniowe!
Ta górna warstwa doprowadza moje oczy i kubki smakowe do obłędu (i pomyśleć, że jestem po kolacji...) ;)

Dusia pisze...

o mmm jakie pyszności

Majana pisze...

Jakie ładne to ciacho! Świetne.!
Też mi się u Mysi spodobało.Kiedyś je pewnie zrobię.
Pozdrowienia:)

Lena pisze...

Skoro tak zachwalasz to musi być smaczne:)

judik pisze...

Obłędnie to Twoje ciasto wygląda!:)

Monica pisze...

Mmm brzmi pysznie, ciacho musi być wspaniałe w smaku, bo tak też wygląda :)

Justyna pisze...

Uwielbiam Katarzynki ; 3

Barbarella pisze...

Ach, och i ech, że nie mogę teraz zjeść takiego puszystego kwadracika... ;-)

aga pisze...

ciacho wyglada bardzo, bardzo pysznie:) porywam kawalek:)

Kasia pisze...

Mi zawsze pasuję taki kwaskowaty akcent w słodkim cieście :), pyszności, jeszcze te pierniczki mm

Triple Mint pisze...

Ciasto wygląda rewelacyjnie!!!A smakuje pewnie jeszcze lepiej!!!Ahh narobiłaś mi ochoty na takie cudo :)

niebochce pisze...

oj grzechu warta :).

Magda Baran pisze...

pysznie ułożone smaki! czuję się zmobilizowana do powtórzenia takiego sukcesu :) pozdrowienia :)

Peonia pisze...

Jami... ale pyszne ciacho:) Katarzynki to moje ulubione kupowane ciasteczka :) Doskonale je wkomponowałaś w ciasto:)

emigr pisze...

Mmmmm...ale pysznosci! Uwielbiam "Katarzynki", a w tym polaczeniu...to musi byc brawdziwa bomba!;-)

Kaś pisze...

Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze!

I jeszcze raz Mysi za wspaniały przepis.

Serdecznie polecam wypróbować.

Pozdrawiam

Tylko Spróbuj pisze...

puszysto i słodko :)

Lou pisze...

Mniam:)Jestem wlasnie po brownie karmelowym i zjadlabym Twoje ciasteczko:):):)Wyglada wysmienicie:)

Asiek pisze...

Kurcze, mam deficyt czasu ostatnio, nie mam kiedy zaglądać na moje ulubione blogi, a tu taki pyszności!! Rewelacyjnie wygląda!

Kaś pisze...

Asiek, dziękuję! bardzo mi miło, że wpadasz :*

Kasia_S pisze...

Jako Katarzyna katarzynki uwielbiam więc to ciacho jest jak najbardziej dla mnie:) Takie Katarzynkowe:)

Bernadeta pisze...

ależ ono apetyczne!

Biedr_ona pisze...

Chyba już gdzieś takie ciacho widziałam..musi smakować.. w końcu wygląda jak marzenie ;-D


www.przysmakiewy.pl

Kaś pisze...

Biedr_ona, może u Pieczarki Mysi, bo to od niej ciasto :) polecam!

Anonimowy pisze...

Biszkopt zaraz będzie gotowy i zabieram się za to ciasto bo wygląda świetnie. Jutro będzie idealne do kawy. Pozdrawiam, Aicja.

Kaś pisze...

Alicjo, mam nadzieję, że ciasto posmakuje
pozdrawiam i dziękuję za zostawienie komentarza

Anonimowy pisze...

Mam pytanie, czy mogę użyć pierniczków z lukrem i budyń bez cukru?

Kaś pisze...

A., nie jestem pewna jak zachowa się lukier podczas pieczenia, ale zawsze można spróbować. Tylko podejrzewam, że całość wyjdzie wtedy mega słodka, nawet jak nie dodasz cukru do budyniu

Anonimowy pisze...

lukier podczas pieczenia? ale przecież pierniczki kładziemy na upieczony już biszkopt i tego nie wkładamy do piekarnika, prawda?

Kaś pisze...

A., racja, przepraszam zapędziłam się - nie wiem, w jaką reakcję wejdzie z gorącym budyniem. znaczy najpewniej się rozpuści, ale istnieje ryzyko, że lukier spłynie nierównomiernie w zagłębienia między pierniczkami i tam zastygnie. druga sprawa, jeśli nawet lukier pozostanie na swoim miejscu i później zastygnie, to może nie pozwolić warstwie budyniowej zmiękczyć pierników
oczywiście moje obawy mogą się okazać bezpodstawne, ale wolałam przedstawić możliwe skutki. pewnie też dużo zależy od tego, czy pierniki są lekko czy bardzo mocno lukrowane

Anonimowy pisze...

rozumiem, rozumiem. dziękuję!

Anonimowy pisze...

witam, w kremie pół kostki masła oznacza 100g czy 125g? bo różnie się spotykałam i wolałabym się upewnić :)

Kaś pisze...

A, również witam! to 100 g :)

Anonimowy pisze...

dziękuję za odpowiedź ;-) czuję, że to mój obowiązek spróbować upiec to ciasto.. w końcu "nazywamy się" tak samo :) za 2 tyg. będzie okazja, mam nadzieję, że nic nie pokrzyżuje mi planów.. pozdrawiam!:)

Kaś pisze...

Kasia, hehe u mnie było podobnie - nazwa ciasta obligowała do przyrządzenia ;)
mam nadzieję, że Ci posmakuje!
pozdrawiam serdecznie

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add