czwartek, 19 kwietnia 2012

Chleb na zsiadłym mleku



Po prostu smaczny chleb.

Smak można modyfikować dodając do przepisu bazowego ulubione dodatki - słone bądź słodkie.
Na zdjęciach wersja mocno paprykowa.
W zapachu przypomina... pizzę. Idealny do klasycznych tostów z serem i szynką.
Robiłam go też w dwóch innych wersjach: z siemieniem lnianym i słonecznikiem, z czekoladą.




Przepis bazowy:
  • 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej, najlepiej drobnomielonej
  • 300 g zsiadłego mleka (szklanka z czubkiem) / można podmienić na gęsty jogurt naturalny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka soli

Dodatki dla wersji paprykowej
  • 3 łyżki suszonej papryki
  • łyżka papryki szehegradzkiej
  • płaska łyżeczka chilli
  • łyżka czosnku
  • płaska łyżeczka pieprzu

Do formy wlać zsiadłe mleko, zwykłe mleko oraz olej. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami (oprócz suszonej papryki). Na koniec dodać drożdże.
Nastawić maszynę na program do wypieku chleba pełnoziarnistego, waga 1000 g. Po odpowiednim sygnale wsypać drobno posiekaną suszona paprykę.

*Dodatki dla wersji z siemieniem lnianym: 50 g siemienia, 100 g słonecznika
** Dodatki dla wersji z czekoladą: 1 tabliczka drobno posiekanej czekolady





51 komentarze:

kornik pisze...

ojejku jejku jaki on cudowny, nie mogę się napatrzeć:)

Asia (JedzonkoMalucha) pisze...

Mniam1 Uwielbiam zsiadłe mleko. A Twój chleb wygląda przepysznie!

Monika pisze...

ach,te chrupiące tościki wołają do mnie;)lubię ze słonecznikiem,ale na ostro?może kiedyś;)
PS jutro zabieram się za pieczenie jakiegoś pieczywka,nie ma innej opcji;)
pozdrawiam!

Aga pisze...

Wygląda pięknie! A paprykowa wersja do wypróbowania:)

. pisze...

Mmm... dla mnie idealny jako dodatek do wieczornego grilla :)

Ola pisze...

wiecznie szukam przepisu na chleb idealny, na pewno i ten wypróbuję wkrótce:)

życie & podróże
gotowanie

Asiek pisze...

Piękny! Myślę, że z ziarnami też będzie idealny:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Kamila pisze...

Doskonale Ci wyszedł!

emigr pisze...

Ledwo czlowiek zdazy ochlonac po "mamusinych" smakwitosciach swiatecznych a tu taaaakie cuda!:)))

Kasia | Na walizkach pisze...

Zbieram ostatnio pomysły na nowe chlebowe wypieki, także na pewno wypróbuję :)

Konwalie w kuchni pisze...

Paprykowo-czosnkowy, pychota:)

mojetworyprzetwory pisze...

Piękny! Jak malowany! Fajny pomysł z tymi dodatkami! Pyszności!

Lou pisze...

Uwielbiam patrzeć na twoje wypieki:)Teraz mam przymusową dietę cukrzycową wiec moge pomarzyć, ale az slinka cieknie:)

Maggie pisze...

A juz sie balam, ze nie bede mogla zrobic, bo tutejsze mleko nijak sie nie zsiadzie - dobrze, ze jest jeszcze opcja z jogurtem :) Chleb wyglada swietnie!

Elexis pisze...

Wygląda bardzo kusząco:)

Agnieszka Rucińska pisze...

piękny chlebuś i świetny przepis

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Fantastyczny chleb ....a jaki ma piękny kolor:)

Panna Malwinna pisze...

Zaczarowałaś mnie tym chlebkiem Kasiu;)

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Kurczę, ale Ci zazdroszczę maszyny :) chleb super, paprykowego jeszcze nie robiłam a to bardzo fajny pomysł.

niebochce pisze...

rewelacyjnie wygląda, a jeszcze do tego paprykowy, wyciągam zaraz drożdże :D.

Unknown pisze...

genialny! domowy chlebek pycha! jeszcze z takimi dodatkami! :)

Majana pisze...

Pięknie wygląda! Ma cudowny kolor :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Świetny, na maślance chleb lubię to i na zsiadłym mleku mi się spodoba :)

Aga w kuchni pisze...

taki chlebek musi być pyszny :)

Angelika Szostak pisze...

Piękny kolor;) Takiego tosta to bym chętnie schrupała;)

pasjonatka pisze...

jesli zcedyduje sie w koncu zabrac za chleb ten bedzie pierwszy ^^

Emcia Pichci! pisze...

Idealny! Świetny pomysł, muszę koniecznie wypróbować! ;)

Anonimowy pisze...

Wszelkie płyny nalewam z czubkiem. Zawsze!
:-)

PS. A chleb piękny :-)

Lovelykate pisze...

U kurcze, wygląda genialnie!

Koralina1987 pisze...

a można zrobić bez maszyny? wygląda i pewnie smakuje bosko, ale maszyny nie posiadam:(

pees pisze...

o nie, ale genialny!:)

lutka40 pisze...

Wspaniały ,szczególnie ten w wersji paprykowej

Katka pisze...

Ekstra chlebuś ,ja z tą czekoladą wypróbuję bo przecież u mnie w domu to jakbym im pozwoliła to by się nawet smarowali:)Jeszcze nie spotkałam chlebka na mleku zsiadłym pięknie wyrośnięty:)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

o ja, paprykowy chleb! fenomenalny, ale do dżemu to on się chyba nie nadaje? :D
niemniej jednak chętnie bym go spróbowała. Ta wersja z siemieniem to coś dla mnie, ale papryka mnie kusi. Ostry jest?
Pozdrawiam
Monika

Kaś pisze...

Koralina1987, niestety nie mam pojęcia :/ nigdy nie próbowałam upiec maszynowego w piekarniku
mnemonique, no ten paprykowy to średnio do dżemu, bo jest naprawdę ostry :) choć jeśli ktoś lubi takie połączenia, to czemu nie :)

Marta @ Śniadania pisze...

Po prostu smaczny chleb - to zdanie przekonało mnie do wypróbowania przepisu.

Koralina1987 pisze...

nie pozostaje mi nic innego jak po wypłacie kupić maszynę :) hehe

Kaś pisze...

Koralina1987, to jedna z lepszych inwestycji w mojej kuchni, bo uwielbiam domowy chleb a nie zawsze mam czas i ochotę na zabawy w zagniatanie i wyrastanie :)

Sue pisze...

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! pycha!

Ala pisze...

Zaluje ze nie mam maszyny do chleba :(((

judik pisze...

Ale idealne te kromeczki! Wspaniały chlebek:)

Barbarella pisze...

Wersja paprykowa bardzo mi się podoba! Cudowny :D

Unknown pisze...

Chcę mi się kawałek:) Przepięknie wygląda ten chleb, muszę go upiec:)

magnolia0joaska pisze...

Lubię chleb na zsiadłym mleku, więc to coś dla mnie . Wygląda cudownie!

aga pisze...

z checia bym takiego chlebka pojadla:)

Biedr_ona pisze...

Na takie dodatki to mogłabym się skusić ;-D


www.przysmakiewy.pl

Tylko Spróbuj pisze...

bardzo fajnie wygląda!
aż chciałoby się spróbować :)

GotującaWmM pisze...

Ale pięknie wygląda ! :)

Unknown pisze...

A jak ktoś nie ma maszyny do pieczenia chleba???
To jaka temp. w piekarniku powinna być i jaki czas pieczenia???

Kaś pisze...

Anno, "A jak ktoś nie ma maszyny do pieczenia chleba???" to zrobi z innego przepisu :) jest mnóstwo przepisów na zwykły chleb pszenny - wystarczy dodać odpowiednie przyprawy
przyznam, że nigdy jeszcze nie próbowałam zrobić chleba maszynowego w piekarniku (w sumie nie było takiej potrzeby), ale podejrzewam, że czas pieczenia to 45-60 minut w około 180-190 stopniach (chleb oczywiście pieczony w wysokiej formie)
pozdrawiam!

Dark Raven pisze...

Już się ucieszyłam z przepisu, ale ja niestety nie mam maszyny do chleba. Swoje chleby piekę w piekarniku a ciasto wyrabiam rękami :) Szkoda, bo wygląda genialnie.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add