Po prostu smaczny chleb.
Smak można modyfikować dodając do przepisu bazowego ulubione dodatki - słone bądź słodkie.
Smak można modyfikować dodając do przepisu bazowego ulubione dodatki - słone bądź słodkie.
Na zdjęciach wersja mocno paprykowa.
W zapachu przypomina... pizzę. Idealny do klasycznych tostów z serem i szynką.
Robiłam go też w dwóch innych wersjach: z siemieniem lnianym i słonecznikiem, z czekoladą.
W zapachu przypomina... pizzę. Idealny do klasycznych tostów z serem i szynką.
Robiłam go też w dwóch innych wersjach: z siemieniem lnianym i słonecznikiem, z czekoladą.
Przepis bazowy:
- 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej, najlepiej drobnomielonej
- 300 g zsiadłego mleka (szklanka z czubkiem) / można podmienić na gęsty jogurt naturalny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka soli
Dodatki dla wersji paprykowej
- 3 łyżki suszonej papryki
- łyżka papryki szehegradzkiej
- płaska łyżeczka chilli
- łyżka czosnku
- płaska łyżeczka pieprzu
Do formy wlać zsiadłe mleko, zwykłe mleko oraz olej. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami (oprócz suszonej papryki). Na koniec dodać drożdże.
Nastawić maszynę na program do wypieku chleba pełnoziarnistego, waga 1000 g. Po odpowiednim sygnale wsypać drobno posiekaną suszona paprykę.
*Dodatki dla wersji z siemieniem lnianym: 50 g siemienia, 100 g słonecznika
** Dodatki dla wersji z czekoladą: 1 tabliczka drobno posiekanej czekolady
51 komentarze:
ojejku jejku jaki on cudowny, nie mogę się napatrzeć:)
Mniam1 Uwielbiam zsiadłe mleko. A Twój chleb wygląda przepysznie!
ach,te chrupiące tościki wołają do mnie;)lubię ze słonecznikiem,ale na ostro?może kiedyś;)
PS jutro zabieram się za pieczenie jakiegoś pieczywka,nie ma innej opcji;)
pozdrawiam!
Wygląda pięknie! A paprykowa wersja do wypróbowania:)
Mmm... dla mnie idealny jako dodatek do wieczornego grilla :)
wiecznie szukam przepisu na chleb idealny, na pewno i ten wypróbuję wkrótce:)
życie & podróże
gotowanie
Piękny! Myślę, że z ziarnami też będzie idealny:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Doskonale Ci wyszedł!
Ledwo czlowiek zdazy ochlonac po "mamusinych" smakwitosciach swiatecznych a tu taaaakie cuda!:)))
Zbieram ostatnio pomysły na nowe chlebowe wypieki, także na pewno wypróbuję :)
Paprykowo-czosnkowy, pychota:)
Piękny! Jak malowany! Fajny pomysł z tymi dodatkami! Pyszności!
Uwielbiam patrzeć na twoje wypieki:)Teraz mam przymusową dietę cukrzycową wiec moge pomarzyć, ale az slinka cieknie:)
A juz sie balam, ze nie bede mogla zrobic, bo tutejsze mleko nijak sie nie zsiadzie - dobrze, ze jest jeszcze opcja z jogurtem :) Chleb wyglada swietnie!
Wygląda bardzo kusząco:)
piękny chlebuś i świetny przepis
Fantastyczny chleb ....a jaki ma piękny kolor:)
Zaczarowałaś mnie tym chlebkiem Kasiu;)
Kurczę, ale Ci zazdroszczę maszyny :) chleb super, paprykowego jeszcze nie robiłam a to bardzo fajny pomysł.
rewelacyjnie wygląda, a jeszcze do tego paprykowy, wyciągam zaraz drożdże :D.
genialny! domowy chlebek pycha! jeszcze z takimi dodatkami! :)
Pięknie wygląda! Ma cudowny kolor :)
Świetny, na maślance chleb lubię to i na zsiadłym mleku mi się spodoba :)
taki chlebek musi być pyszny :)
Piękny kolor;) Takiego tosta to bym chętnie schrupała;)
jesli zcedyduje sie w koncu zabrac za chleb ten bedzie pierwszy ^^
Idealny! Świetny pomysł, muszę koniecznie wypróbować! ;)
Wszelkie płyny nalewam z czubkiem. Zawsze!
:-)
PS. A chleb piękny :-)
U kurcze, wygląda genialnie!
a można zrobić bez maszyny? wygląda i pewnie smakuje bosko, ale maszyny nie posiadam:(
o nie, ale genialny!:)
Wspaniały ,szczególnie ten w wersji paprykowej
Ekstra chlebuś ,ja z tą czekoladą wypróbuję bo przecież u mnie w domu to jakbym im pozwoliła to by się nawet smarowali:)Jeszcze nie spotkałam chlebka na mleku zsiadłym pięknie wyrośnięty:)
o ja, paprykowy chleb! fenomenalny, ale do dżemu to on się chyba nie nadaje? :D
niemniej jednak chętnie bym go spróbowała. Ta wersja z siemieniem to coś dla mnie, ale papryka mnie kusi. Ostry jest?
Pozdrawiam
Monika
Koralina1987, niestety nie mam pojęcia :/ nigdy nie próbowałam upiec maszynowego w piekarniku
mnemonique, no ten paprykowy to średnio do dżemu, bo jest naprawdę ostry :) choć jeśli ktoś lubi takie połączenia, to czemu nie :)
Po prostu smaczny chleb - to zdanie przekonało mnie do wypróbowania przepisu.
nie pozostaje mi nic innego jak po wypłacie kupić maszynę :) hehe
Koralina1987, to jedna z lepszych inwestycji w mojej kuchni, bo uwielbiam domowy chleb a nie zawsze mam czas i ochotę na zabawy w zagniatanie i wyrastanie :)
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! pycha!
Zaluje ze nie mam maszyny do chleba :(((
Ale idealne te kromeczki! Wspaniały chlebek:)
Wersja paprykowa bardzo mi się podoba! Cudowny :D
Chcę mi się kawałek:) Przepięknie wygląda ten chleb, muszę go upiec:)
Lubię chleb na zsiadłym mleku, więc to coś dla mnie . Wygląda cudownie!
z checia bym takiego chlebka pojadla:)
Na takie dodatki to mogłabym się skusić ;-D
www.przysmakiewy.pl
bardzo fajnie wygląda!
aż chciałoby się spróbować :)
Ale pięknie wygląda ! :)
A jak ktoś nie ma maszyny do pieczenia chleba???
To jaka temp. w piekarniku powinna być i jaki czas pieczenia???
Anno, "A jak ktoś nie ma maszyny do pieczenia chleba???" to zrobi z innego przepisu :) jest mnóstwo przepisów na zwykły chleb pszenny - wystarczy dodać odpowiednie przyprawy
przyznam, że nigdy jeszcze nie próbowałam zrobić chleba maszynowego w piekarniku (w sumie nie było takiej potrzeby), ale podejrzewam, że czas pieczenia to 45-60 minut w około 180-190 stopniach (chleb oczywiście pieczony w wysokiej formie)
pozdrawiam!
Już się ucieszyłam z przepisu, ale ja niestety nie mam maszyny do chleba. Swoje chleby piekę w piekarniku a ciasto wyrabiam rękami :) Szkoda, bo wygląda genialnie.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!