Znakomite ciasto z rabarbarem.
A'la szarlotka bądź a'la krajanka.
Kruche ciasto przełożone kwaskową konfiturą z rabarbaru.
Cytując mojego Tatę: "...ale to dobre...mmm...ale dobre... [cichaczem sięgając po drugi kawałek] Kasia, to ciasto możesz robić na okrągło" :)
Składniki
przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Ciasto:
• 250 g mąki
• 125 g masła, schłodzonego
• 1/4 szklanki brązowego cukru [u mnie zwykły]
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 żółtko
• 1 łyżka śmietany
Konfitura:
• 500 g rabarbaru
• 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
• 50 g brązowego cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki cynamonu
• 3 łyżki rodzynek [nie dodałam]
A ponadto: bułka tarta i trochę roztopionego masła do wysmarowania formy [lub papier do pieczenia], cukier puder do posypania i bita śmietana do serwowania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta razem posiekać i szybko zagnieść ciasto, rozcierając palcami masło, aby połączyło resztę składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przyciąć rabarbar, usuwając twarde końce, umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć rabarbar, sok pomarańczowy, cukier i ekstrakt z wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować ewentualny nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać i ostudzić. Konfitura nie musi być idealnie gęsta, jeszcze będzie się piekła w piekarniku i trochę odparuje.
Formę 20 x 30 cm [u mnie 25 x 25 cm] wysmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą [wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia]. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.
39 komentarze:
Tata ma rację, absolutnie pyszny!
Wyglądaja tak smacznie, że mam ochotę sięgnąć po kawałek przez monitor.
Kasiu, Twoje ciasto wygląda tak pysznie! Mniam:)
Wygląda wspaniale! Ale bym sobie zjadła!
U mnie właśnie stygnie kolejne ciacho z rabarbarem;) Muszę poczekać do jutra;)
Wyglada smakowicie!:) Slinotok!:)))
Jeden kawałeczek do porannej kawy byłby pięknym początkiem dnia.
Pysznie Kasiu!
Kocham kruche z rabarbarem;). Muszę wypróbować tą konfiturę:-)!
Nie przepadam za rabarbarem, ale musze przyznać, że wygląda apetycznie.
Kolejny powód dla którego muszę kupić rabarbar.:)
Mmmm.. pyszne połączenie;)
mmmmmmmmm idealny
rabarbar! teraaz nie ma bata, żebym go nie kupiła ;) też sięgam cichaczem po jeden kawałek ;)
"cichaczem"huhuehe skąd ja to znam w moim domu :D
Uwielbiam kruche ciacha :D Moja kuzynka dzisiaj robi rabarbarowe z kruszonką ^^
Uwielbiam takie rabarbarowe ciacha :)
podoba mi sie bardzo Twoja rabarbarowa propozycja, a ze ja uwielbiam rabarbar to porywam az kilka kawalkow i zjadam ze smakiem:)
Ciasta z rabarbarem są najlepsze,najpyszniejsze ..
PIĘKNE CIASTO!!!
Wspaniałe ciasto:)
Dzięki za odwiedzenie mojego bloga i dodanie do obserwowanych;) Również dodaje;) Ja też mam dzisiaj ciasto z rabarbarem, tylko że drożdżowe;)
Wielbię takie smakołyki! Po takie owocowe kwadraciki mogę sięgać bez końca ;)
takie samo ale z wisniowa konfitura jest moim osobistym Bogiem :D
Rabarbar się pojawił, więc trzeba go wykorzystać :) najlepiej jak najszybiciej :) a to ciacho niesamowicie do tego zachęca :)
Wspaniale ciacho Kochana ;*
mmm fantastyczne! podzielam zdanie Twojego Taty :)))
konfitura z rabarbaru w tym cieście brzmi smakowicie!
życie & podróże
gotowanie
Uwielbiam takie ciasta:) Pozdrawiam :)
dasz mi ?:)
albo upiecz na piknik!
pees, dam, bo upiekę na piknik :)
Oj tak, rabarbar rządzi:) uwielbiam ciasta z tymi kwaśnymi badylami ...a kompot gotuję jak tylko widzę, że jest połowa gara z poprzedniej porcji:)
super! i znow rabarbar!:))
Fajne i z rabarbarem :D
zjadłabym!
buziaki
ps obserwuje
mmm, jak się ma takiego zjadacza jak Twój Tato to można robić na okrągło :) to strasznie przyjemnie
a przepis i zdjęcia wyglądają wyjątkowo apetycznie, no i sezon na szparagi w pełni wykorzystany.
Pozdrawiam
Monika
Z tą konfiturą brzmi smakowicie
Z rodzynkami czy bez wygląda powalająco smacznie!!!!
Kusisz niemilosiernie tymi Twoimi rabarbarowymi cudenkami! A ja musze obejsc sie smakiem:( Ale wczesniej czy pozniej go znajde...i wtedy dopiero bedzie sie dzialo...ooooj bedzie:)))
Buzka:*
Na piątkę z plusem ;-))
www.przysmakiewy.pl
świetne jest to ciasto!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!