niedziela, 20 maja 2012

Ciasto a'la szarlotka z konfiturą z rabarbaru



Znakomite ciasto z rabarbarem.
A'la szarlotka bądź a'la krajanka.

Kruche ciasto przełożone kwaskową konfiturą z rabarbaru.
Cytując mojego Tatę: "...ale to dobre...mmm...ale dobre... [cichaczem sięgając po drugi kawałek] Kasia, to ciasto możesz robić na okrągło" :)




Składniki
przepis pochodzi z Kwestii Smaku

Ciasto:
250 g mąki
125 g masła, schłodzonego
1/4 szklanki brązowego cukru [u mnie zwykły]
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany

Konfitura:
500 g rabarbaru
1/2 filiżanki soku pomarańczowego
50 g brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek [nie dodałam]


A ponadto: bułka tarta i trochę roztopionego masła do wysmarowania formy [lub papier do pieczenia], cukier puder do posypania i bita śmietana do serwowania

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta razem posiekać i szybko zagnieść ciasto, rozcierając palcami masło, aby połączyło resztę składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przyciąć rabarbar, usuwając twarde końce, umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć rabarbar, sok pomarańczowy, cukier i ekstrakt z wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować ewentualny nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji konfitury dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać i ostudzić. Konfitura nie musi być idealnie gęsta, jeszcze będzie się piekła w piekarniku i trochę odparuje.
Formę 20 x 30 cm [u mnie 25 x 25 cm] wysmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą [wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia]. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.






   Czas na piknik 2012      Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

39 komentarze:

Kamila pisze...

Tata ma rację, absolutnie pyszny!

Daria Anna pisze...

Wyglądaja tak smacznie, że mam ochotę sięgnąć po kawałek przez monitor.

Majana pisze...

Kasiu, Twoje ciasto wygląda tak pysznie! Mniam:)

mojetworyprzetwory pisze...

Wygląda wspaniale! Ale bym sobie zjadła!

U mnie właśnie stygnie kolejne ciacho z rabarbarem;) Muszę poczekać do jutra;)

Marzena pisze...

Wyglada smakowicie!:) Slinotok!:)))

Amber pisze...

Jeden kawałeczek do porannej kawy byłby pięknym początkiem dnia.
Pysznie Kasiu!

Anna pisze...

Kocham kruche z rabarbarem;). Muszę wypróbować tą konfiturę:-)!

oldkicz pisze...

Nie przepadam za rabarbarem, ale musze przyznać, że wygląda apetycznie.

ROSELYYN pisze...

Kolejny powód dla którego muszę kupić rabarbar.:)

Angelika Szostak pisze...

Mmmm.. pyszne połączenie;)

kulinarne-smaki pisze...

mmmmmmmmm idealny

Unknown pisze...

rabarbar! teraaz nie ma bata, żebym go nie kupiła ;) też sięgam cichaczem po jeden kawałek ;)

fiolka pisze...

"cichaczem"huhuehe skąd ja to znam w moim domu :D

Sandy pisze...

Uwielbiam kruche ciacha :D Moja kuzynka dzisiaj robi rabarbarowe z kruszonką ^^

burczymiwbrzuchu pisze...

Uwielbiam takie rabarbarowe ciacha :)

aga pisze...

podoba mi sie bardzo Twoja rabarbarowa propozycja, a ze ja uwielbiam rabarbar to porywam az kilka kawalkow i zjadam ze smakiem:)

pollyzeczki pisze...

Ciasta z rabarbarem są najlepsze,najpyszniejsze ..

Bo(ro)n Appétit pisze...

PIĘKNE CIASTO!!!

amaranthrose pisze...

Wspaniałe ciasto:)

Moja Kariera pisze...

Dzięki za odwiedzenie mojego bloga i dodanie do obserwowanych;) Również dodaje;) Ja też mam dzisiaj ciasto z rabarbarem, tylko że drożdżowe;)

Arvén pisze...

Wielbię takie smakołyki! Po takie owocowe kwadraciki mogę sięgać bez końca ;)

pasjonatka pisze...

takie samo ale z wisniowa konfitura jest moim osobistym Bogiem :D

Unknown pisze...

Rabarbar się pojawił, więc trzeba go wykorzystać :) najlepiej jak najszybiciej :) a to ciacho niesamowicie do tego zachęca :)

pieczarka mySia pisze...

Wspaniale ciacho Kochana ;*

Emcia Pichci! pisze...

mmm fantastyczne! podzielam zdanie Twojego Taty :)))

Ola pisze...

konfitura z rabarbaru w tym cieście brzmi smakowicie!


życie & podróże
gotowanie

Peonia pisze...

Uwielbiam takie ciasta:) Pozdrawiam :)

pees pisze...

dasz mi ?:)

albo upiecz na piknik!

Kaś pisze...

pees, dam, bo upiekę na piknik :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Oj tak, rabarbar rządzi:) uwielbiam ciasta z tymi kwaśnymi badylami ...a kompot gotuję jak tylko widzę, że jest połowa gara z poprzedniej porcji:)

Dota Szymborska pisze...

super! i znow rabarbar!:))

Patrycja pisze...

Fajne i z rabarbarem :D

Karola:) pisze...

zjadłabym!
buziaki
ps obserwuje

Monika - Twoja Asystentka pisze...

mmm, jak się ma takiego zjadacza jak Twój Tato to można robić na okrągło :) to strasznie przyjemnie
a przepis i zdjęcia wyglądają wyjątkowo apetycznie, no i sezon na szparagi w pełni wykorzystany.
Pozdrawiam
Monika

lutka40 pisze...

Z tą konfiturą brzmi smakowicie

Fun&Taste pisze...

Z rodzynkami czy bez wygląda powalająco smacznie!!!!

emigr pisze...

Kusisz niemilosiernie tymi Twoimi rabarbarowymi cudenkami! A ja musze obejsc sie smakiem:( Ale wczesniej czy pozniej go znajde...i wtedy dopiero bedzie sie dzialo...ooooj bedzie:)))
Buzka:*

Biedr_ona pisze...

Na piątkę z plusem ;-))


www.przysmakiewy.pl

Waniliowa Chmurka pisze...

świetne jest to ciasto!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add