niedziela, 3 czerwca 2012

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką



Lekko maślane, z kwaskową nutą.
Pyszna klasyka, która znika ze stołu w mgnieniu oka.
Zresztą... kto by się oparł :)

Rabarbar z powodzeniem można podmienić na inne owoce.
Kolejne podejście będzie z truskawkami!




Składniki:
przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki; u mnie wersja z samym rabarbarem

  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [pominęłam]
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek [u mnie bez, zastąpiłam je rabarbarem]
  • 2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.

Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.


Kruszonka (według proporcji 2:1:1)
zmieniłam proporcje kruszonki podane w oryginalnym przepisie
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g roztopionego masła
Mąkę i masło wrzucić do miski i wymieszać. Dodać roztopione masło i szybko wymieszać do powstania sypkiej kruszonki.

Formą kwadratową o boku 23 - 24 cm [u mnie 25 cm] wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia [jedynie wyłożyłam papierem]. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.





36 komentarze:

Rocksanka pisze...

eee, nie tylko nic nie czuć, ale nawet nie widać, że 'spieknięte'. :D uwielbiam ciacha ucierane, a nie robiła ich już wieki ;O muszę to zmienić, tym bardziej, że takie z rabarbarem to moje uluuubiooonee... :)

Emcia Pichci! pisze...

oj tak! znowu kusisz słodkościami!! ja też nie widzę, że by się spiekło ;p

kulinarne-smaki pisze...

hehe gdybym dostala taki kawałek, też by mi leciutko spieczony spód nie przeszkadzał

Anna pisze...

Robiłam już kruche z rabarbarem teraz czas na ucierane:). Pysznie:)

Dota Szymborska pisze...

super ciasto i do tego sliczne te zdjecia....

Majana pisze...

Kasiu, ciasto wygląda wspaniale!Piękne zdjęcia.
Mniam, porywam ten kawałeczek z ostatniego zdjecia, dobrze?:)
Pozdrowienia:*

Pauli pisze...

ohh poprosze o kawaleczek !
przepysznie sie prezentuje (:

one big creative mess pisze...

To jak będziesz robic wersję z truskawkami, to ja się wpraszam do Ciebie na kawę :]

Unknown pisze...

Dokładnie każdy jest inny :)
ja przez moją chorobę mam istne pobojowisko w organizmie, którego nie mogę ogarnąć niestety. Ale staram się, zbieram się do ćwiczeń ale wciąż obawiam się. Kiedy ostatni raz zaczełam ćwiczyć wpadłam w obsesję.

Unknown pisze...

już widzę, że jest przepyszne! porywam kawałek :D

Kamila pisze...

Wspaniałe, uwielbiam takie rabarbarowe wypieku :)

Krysia pisze...

Piękne to pierwsze zdjęcie:) Będę robić, właśnie rozmawiałam z siostrą że musimy upiec coś z rabarbarem.

lutka40 pisze...

Wygląda obłędnie .Lubię takie ucierańce.Poczęstuję się kawałkiem do kawki

. pisze...

Uwielbiam ciasta z rabarbarem, mistrzynią w ich wykonaniu, w mojej rodzinie jest babcia :)

What's Baking?? pisze...

a lovely cake.

mojetworyprzetwory pisze...

Wygląda wspaniale i pysznie i kusi na całego;)

Amber pisze...

Z pewnością bym się nie oparła.
Nawet bym nie próbowała.
Wspaniałe!

pollyzeczki pisze...

z rabarbarem najsmaczniejsze :) a twoje wyglada tak smakowicie :)

Barbarella pisze...

Pyszne! Ja dziś zrobiłam truskawki i rabarbar pod kruszonką :-)

jelka pisze...

A u mnie w ogródku niestety rabarbar zginął. Są tylko 2 nędzne pędy i dalej nie rośnie :-(. A Twoje ciasto wygląda tak kusząco!

Angelika Szostak pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Angelika Szostak pisze...

W tym roku do tej pory rabarbaru nie jadłam, jakieś dziwne. Muszę to nadrobić, bo patrząc na ten wypiek mój apetyt się zwiększa;)

magda k. pisze...

pyszności u Ciebie :) zjadłabym

Unknown pisze...

Piękne i niezwykle apetyczne! poproszę kawałeczek ;)

pasjonatka pisze...

idealne ;)) moje chyba ulubione ;p

Unknown pisze...

Wygląda pysznie nawet jeśli się spiekło czego i tak nie widać ;)

ANNA pisze...

Ja twoje przepisy to już w ciemno biorę i wiem, że wyjdzie coś pysznego. bardzo apetycznie wygląda!

Jagoda pisze...

przepis z bloga "moje wypieki" :)

Kaś pisze...

Jagoda, dokładnie tak jak napisałam :)

Biedr_ona pisze...

To ciasto powinno nazywać się Niebo w Gębie, przede wszystkim dzięki kruszonce ;-D


www.przysmakiewy.pl

Daria Anna pisze...

Zapowiada się miamuśnie :)

Patrycja pisze...

Kolejny fajny przepis na ciacho z rabarbarem :D

agattekh pisze...

Wygląda pysznie :-)

ewe.kott pisze...

wspomnień czar... swego czasu to było jedyne ciasto, które mi się udawało... teraz, gdy tylko mam ochotę na ciasto z rabarbarem, to pierwsza myśl... ucierane!

porywam jeden z trzech kawałków... :)))

Urszula - Proste potrawy pisze...

Wypróbuje , bo wygląda znakomicie :)

Waniliowa Chmurka pisze...

pyszności;)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add