Kolejne, po szpinakowym, pesto domowej roboty.
Robi się raz dwa, a efekt doboru ulubionych składników jest nie do pobicia.
Pora zabrać się za kolejne, bo szybko schodzi :)
Składniki:
- 100 g rukoli
- 50 g startego parmezanu
- 50 g płatków migdałowych
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub zwykłego)
Składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Można też użyć blendera.
Przechowywać w lodówce. na wierz... olej
Z tej porcji wychodzi jeden średni słoiczek lub dwa maleńkie, niepełne.
Pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia, w szczelnie zakręconych słoiczkach.
Do słoiczków "na później" polecam przed zakręceniem wlać trochę oleju (tak żeby przykrył pesto). Tak "zakonserwowane" dotrzymają dwóch tygodni. Porcja z podanych składników jest jednak na tyle nieduża, że zapewne nawet tygodnia nie wytrzyma w Waszej lodówce :)
tagliatelle z pesto i dodatkowym parmezanem - pysznie!
46 komentarze:
ładnie wygląda to pesto ;) tak sie zastanawiam czy da sie zrobic dobre pesto bez malaskera?
Jejku, ale narobiłas mi ochoty.. ;-) jeszcze nigdy nie robiłam pesto ale wszystko przede mną :-)
Niesamowita zieleń, muszę wypróbować:)
MartynCia ^^, jasne, przy pomocy blendera :) tak powstało to pesto, kiedy robiłam je za drugim razem - składników jest niedużo, więc zrobi się szybciutko
Mam rukolę, więc spróbuję :)
super schować taką zieleń do słoiczka. ja ostatnio myślałam nad przygotowaniem pesto bazyliowego - pewnie będzie niedlugo.
Wow! Wygląda OBŁĘDNIE! kolor niesamowity i super pasuje do makaronu! Rewelacja!
Piękny kolor:)
Wspaniały makaron!
Pyszności!
to będzie następne, które wypróbuję:)))
życie & podróże
gotowanie
Fantastyczne doznania wizualne, smakowe zapewne też:) pozdrawiam
U nas już po sezonie rukolowym w ogrodzie niestety, ale zajadaliśmy się takim pesto przez jakiś czas;)
Z rukoli jeszcze nigdy nie robiłam, ciekawe czy dobre :) Bo wygląda obłędnie zielono ^^
Ale kolor:) Z rukoli pesto jeszcze nie jadłam;)
Mmmm. To musi być pyszne, rukola ma bardzo charakterystyczny smak, mogę sobie tylko go wyobrazić w połączeniu z migdałami, parmezanem i makaronem :).
Piękny kolor!
Pesto z rukoli lubię bardzo.
Chyba za wyrazisty smak i charakter.
Poza tym pysznie się komponuje z pastą.
Smacznego!
rukolowe musi być naprawdę dobre!
ciekawe jak smakuje:) lubię makarony, więc pewnie przypadłoby mi do gustu:)
wygląda smakowicie! muszę zrobić takie danie :) mniam!
piekne ,zielone...ciekawa jestem smaku..
Kasiu! Co za apetyczne zdjęcia! A taka wersja pesto jest wspaniała!
Pozdrawiam Cię:)
piękne jest, musi być cudowne w smaku..<3
uściski!
J
fantastyczny ma kolor:)
Geniusz prostoty :)
No no no :) takie pyszności tutaj serwujesz, ale bym zjadła :) pozdrawiam
Piękny soczysty kolorek.
wypróbuję na pewno!:)
Nie wiem jak się nazywa ten odcień zieleni, ale jest przecudny :)
o jak zielono :)
ostatnio odkylam pesto dla siebie ;)
Ja bym zrobiła a bez tego parmezanu, próbowałaś takie, wyjdzie smaczne?
Mama Alergika, nie, nie próbowałam. ja bardzo lubię parmezan, więc zawsze dodaję - jak widać często dodatkową porcję. ale co kto lubi :)
Kolor po prostu cudowny :)
Cieszę się,że wszystsko z Tobą dobrze Kaś! =) A pomidorowa dobra jest na wszystkie smutki, bóle i fizyczne i psychiczne więc jak najczęściej ją jedz :)
Pesto? I like it! I tak kusząco wygląda mrrr
Kolor obłędny .Nie masz słoiczka na zbyciu ? Żartuję
Uwielbiam takie smaki :) ten sloik jest na wage zlota ;-)
Nigdy nie próbowałam pesto z rukoli ,ale podejrzewam,że smakuje świetnie :)
muszę wypróbować:)
a dasz wiarę, że nigdy takiego domowego pesto nie próbowałam...?
Ola, ja dopiero jakiś miesiąc temu spróbowałam pesto w ogóle - po zjedzeniu tego pierwszego-kupnego od razu przerzuciłam się na domową produkcję :)
Musi smakować wyśmienicie!
Fajna sprawa! A kolor? Już na sam widok robię się głodna ;-)
www.przysmakiewy.pl
Pesto z rukoli robię najczęściej, bo jak kupuję paczkę rukoli to zawsze zostanie i wtedy przerabiam ją właśnie na taki oto sposób:-)
Włosi pewnie byliby oburzeni, ale ja też do pesto używam olej rzepakowy, a nie oliwę z oliwek ;) Jest zdrowiej, z większą dawką omega-3 no i nie tak gorzko bo olej nie ma smaku ;) Kolor ma przepiękny! Faktycznie człowiek od razu robi się głodny.
gruszka, dziękuję! a Włosi mogą być oburzeni, co tam :) używam oleju dokładnie z tych powodów, które przytoczyłaś. no i po prostu nie przepadam za oliwą z oliwek :)
Piękny kolorek :-)
Mój pierwszy raz na tym blogu, jestem mile zaskoczona, zwłaszcza zdjęciami! Domowe pesto robiłam tylko w wersji klasycznej z bazylią, koniecznie muszę spróbować z rukolą!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!