środa, 25 lipca 2012

Pesto z rukoli



Kolejne, po szpinakowym, pesto domowej roboty.
Robi się raz dwa, a efekt doboru ulubionych składników jest nie do pobicia.
Pora zabrać się za kolejne, bo szybko schodzi :)




Składniki:
  • 100 g rukoli
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub zwykłego)

Składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Można też użyć blendera.
Przechowywać w lodówce. na wierz... olej
Z tej porcji wychodzi jeden średni słoiczek lub dwa maleńkie, niepełne.

Pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia, w szczelnie zakręconych słoiczkach.
Do słoiczków "na później" polecam przed zakręceniem wlać trochę oleju (tak żeby przykrył pesto). Tak "zakonserwowane" dotrzymają dwóch tygodni. Porcja z podanych składników jest jednak na tyle nieduża, że zapewne nawet tygodnia nie wytrzyma w Waszej lodówce :)


tagliatelle z pesto i dodatkowym parmezanem - pysznie!


46 komentarze:

MartynCia ^^ pisze...

ładnie wygląda to pesto ;) tak sie zastanawiam czy da sie zrobic dobre pesto bez malaskera?

Grażyna pisze...

Jejku, ale narobiłas mi ochoty.. ;-) jeszcze nigdy nie robiłam pesto ale wszystko przede mną :-)

Pokochaj gotowanie pisze...

Niesamowita zieleń, muszę wypróbować:)

Kaś pisze...

MartynCia ^^, jasne, przy pomocy blendera :) tak powstało to pesto, kiedy robiłam je za drugim razem - składników jest niedużo, więc zrobi się szybciutko

Agata Pachla pisze...

Mam rukolę, więc spróbuję :)

asieja pisze...

super schować taką zieleń do słoiczka. ja ostatnio myślałam nad przygotowaniem pesto bazyliowego - pewnie będzie niedlugo.

Beatrice pisze...

Wow! Wygląda OBŁĘDNIE! kolor niesamowity i super pasuje do makaronu! Rewelacja!

Konwalie w kuchni pisze...

Piękny kolor:)
Wspaniały makaron!
Pyszności!

Ola pisze...

to będzie następne, które wypróbuję:)))

życie & podróże
gotowanie

MAUGUSTYNA pisze...

Fantastyczne doznania wizualne, smakowe zapewne też:) pozdrawiam

zufik pisze...

U nas już po sezonie rukolowym w ogrodzie niestety, ale zajadaliśmy się takim pesto przez jakiś czas;)

kikimora pisze...

Z rukoli jeszcze nigdy nie robiłam, ciekawe czy dobre :) Bo wygląda obłędnie zielono ^^

Gula pisze...

Ale kolor:) Z rukoli pesto jeszcze nie jadłam;)

Evitaa pisze...

Mmmm. To musi być pyszne, rukola ma bardzo charakterystyczny smak, mogę sobie tylko go wyobrazić w połączeniu z migdałami, parmezanem i makaronem :).

Amber pisze...

Piękny kolor!
Pesto z rukoli lubię bardzo.
Chyba za wyrazisty smak i charakter.
Poza tym pysznie się komponuje z pastą.
Smacznego!

Dominika pisze...

rukolowe musi być naprawdę dobre!

Paulina pisze...

ciekawe jak smakuje:) lubię makarony, więc pewnie przypadłoby mi do gustu:)

sniadankomania pisze...

wygląda smakowicie! muszę zrobić takie danie :) mniam!

pollyzeczki pisze...

piekne ,zielone...ciekawa jestem smaku..

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu! Co za apetyczne zdjęcia! A taka wersja pesto jest wspaniała!
Pozdrawiam Cię:)

dotblogg pisze...

piękne jest, musi być cudowne w smaku..<3
uściski!
J

aga pisze...

fantastyczny ma kolor:)

better-choice pisze...

Geniusz prostoty :)

Sandra pisze...

No no no :) takie pyszności tutaj serwujesz, ale bym zjadła :) pozdrawiam

kuchennefascynacje pisze...

Piękny soczysty kolorek.

Lou pisze...

wypróbuję na pewno!:)

Aurora pisze...

Nie wiem jak się nazywa ten odcień zieleni, ale jest przecudny :)

Dusia pisze...

o jak zielono :)

pasjonatka pisze...

ostatnio odkylam pesto dla siebie ;)

Mama Alergika pisze...

Ja bym zrobiła a bez tego parmezanu, próbowałaś takie, wyjdzie smaczne?

Kaś pisze...

Mama Alergika, nie, nie próbowałam. ja bardzo lubię parmezan, więc zawsze dodaję - jak widać często dodatkową porcję. ale co kto lubi :)

kuchenny bałagan pisze...

Kolor po prostu cudowny :)

olala pisze...

Cieszę się,że wszystsko z Tobą dobrze Kaś! =) A pomidorowa dobra jest na wszystkie smutki, bóle i fizyczne i psychiczne więc jak najczęściej ją jedz :)


Pesto? I like it! I tak kusząco wygląda mrrr

lutka40 pisze...

Kolor obłędny .Nie masz słoiczka na zbyciu ? Żartuję

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam takie smaki :) ten sloik jest na wage zlota ;-)

Majana pisze...

Nigdy nie próbowałam pesto z rukoli ,ale podejrzewam,że smakuje świetnie :)

Arcoiris pisze...

muszę wypróbować:)

Ola pisze...

a dasz wiarę, że nigdy takiego domowego pesto nie próbowałam...?

Kaś pisze...

Ola, ja dopiero jakiś miesiąc temu spróbowałam pesto w ogóle - po zjedzeniu tego pierwszego-kupnego od razu przerzuciłam się na domową produkcję :)

ola in the kitchen pisze...

Musi smakować wyśmienicie!

Biedr_ona pisze...

Fajna sprawa! A kolor? Już na sam widok robię się głodna ;-)


www.przysmakiewy.pl

Marzena pisze...

Pesto z rukoli robię najczęściej, bo jak kupuję paczkę rukoli to zawsze zostanie i wtedy przerabiam ją właśnie na taki oto sposób:-)

gruszka pisze...

Włosi pewnie byliby oburzeni, ale ja też do pesto używam olej rzepakowy, a nie oliwę z oliwek ;) Jest zdrowiej, z większą dawką omega-3 no i nie tak gorzko bo olej nie ma smaku ;) Kolor ma przepiękny! Faktycznie człowiek od razu robi się głodny.

Kaś pisze...

gruszka, dziękuję! a Włosi mogą być oburzeni, co tam :) używam oleju dokładnie z tych powodów, które przytoczyłaś. no i po prostu nie przepadam za oliwą z oliwek :)

agattekh pisze...

Piękny kolorek :-)

Maja Skorupska pisze...

Mój pierwszy raz na tym blogu, jestem mile zaskoczona, zwłaszcza zdjęciami! Domowe pesto robiłam tylko w wersji klasycznej z bazylią, koniecznie muszę spróbować z rukolą!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add