Bardzo smaczne i ultra szybkie w przygotowaniu.
Ciasto ładnie wyrasta, jest miękkie i sprężyste. Delikatnie wilgotne dzięki puree z dyni, ale jednocześnie dość lekkie i puszyste. Może i daleko mu do tradycyjnie ciężkiego i gliniastego brownies, co jednak smaku mu nie ujmuje.
Dzięki sporej ilości płatków czekoladowych, to właśnie czekolada jest smakiem dominującym - nic więc dziwniego, że dyniowe brownies zniknia w oka mgnieniu :)
Składniki
suche
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao w proszku (ciemne, odłtuszczone)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowe
- 1/4 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki brązowego cukru [u mnie 1/3 szklanki cukru trzcinowego]
mokre
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 całe jajko
- 2 białka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki kropelek/łezek czekoladowych [u mnie płatki czekoladowe]
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (u mnie opiekacz z termoobiegiem, 150 stopni).
Formę (plus minus 28 cm na 17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce zmiksować mokre składniki.
W drugiej miesce połączyć suche składniki.
Suche wsypać do mokrych i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy dodać czekoladę i wmieszać.
Ciasto wylać do formy i włożyć ją do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut lub do suchego patyczka (u mnie zajęło to 25 minut).
Kroić po całkowitym przestudzeniu.
47 komentarze:
Wygląda doskonale!
Pysznie zapowiada się Twój dzień.
podoba mi się ten przepis ! i rewelacyjne ciasto wyszło :)
Twoj sposob na brwonie bardzo mi sie podoba! :)
wygada bosko!
Buziaki ;*
To Twoje brownies musi być naprawdę przepyszne :) Jak ja lubię funkcjonalność tego warzywa...
wygląda naprawdę mega smacznie!
Wygląda nieprzeciętnie, smakuje pewnie też;)
Dynia zasługuje na pomnik, tyle można z niej wyczarować:)
ale wyszły smakowicie:D:D:D:D nie mogę się napatrzeć na te urocze piegi;)
zdecydowanie do zrobienia )) super
już od samego patrzenia mam dreszcze! ;o
cudnie wyglądają, takie rabate :)
To się nazywa brownies :)
Ale sliczny piegusek! I jaki wspanialy, nieznany mi dotad pomysl na zagospodarownie dyni:)
pyszności po prostu:)
Dyniowy piegusek :-D
pychota, marzą mi się teraz wypieki z dynią :)
Świetne, piegowate:)
brownies genialne !
Wygląda rewelacyjnie :)
Czy czuć w tym dynię? bo tak jakoś malutko jej tu jest.
jaki śliczny dyniowy piegusek :) zagłosowałam, życzę powodzenia!
O kurcze, jest piękne! Dyniowego nie jadłam, musi być boskie w smaku:)
Very tempting! That sure is delicious :)
Wyglądają przepysznie :)
Jak super wygląda !! Ekstra :D
Są idealne
ale ono fantastycznie wygląda! nigdy się jeszcze nie spotkałam z takim ciastem, ale próbowałabym w ciemno :)
jej... jak cudownie wygląda <3 te kawałki czekolady są świetne! nie no muszę je zrobić muszę! :D
Mmm wygląda bardzo apetycznie :)
Jakie fajne połączenie, ostał się choć kawałeczek...?
Lili, dziekuje. smak dyni zostal calkowicie zdominowany przez czekolade ;)
Aneta, dziekuje serdecznie!
Mniam, ciasto z dynią. Jakie ma fajne czekoladowe kropeczki :).
Te czekoladowe kropki sprawiły, że nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
ależ te kawałeczki wyglądają uroczo! aż chce się jeść. mniam!
Nigdy dotąd nie robiłam ciasta z dynią! To aż niewiarygodne;-). Twoje wygląda zachęcająco baardzo. :-)
fajne ciacho:)
mmmm ależ pięknie wyszło!
mmmm ależ wygląda przepysznie!
Pozdrawiam!
DaisyLine
A ja w zamrażarce wciąż mam zapasy puree dyniowego :) Ciasto jak dla mnie idealne!
Ostatnio mam bzika na punkcie dyni więc na pewno wypróbuję bo wyglada obłędnie:)!
Autospamy są o wiele, wiele lepsze niż zwykłe spamy :)
A ciasto? Prawie jak "chlebek dyniowy". tylko niewyrośnięty i z ogromną ilością czekolady :D
Świetny pomysł Kasiu :) Dynia w cieście to jedno z lepszych użyć tego warzywa :)
Ciasto w kropeczki :) Ślicznie wygląda :D
Genialne brownies <3
Pychotka!!!
Fajne te Twoje brownies :) chyba sobie wypróbuję Twój przepis :)
Fajowy przepis!! Zrobię już niedługo na imieniny :D
Zrobiłam i wyszło znakomite :). Pozwoliłam sobie zacytować Twój przepis u siebie na blogu, poniewaz jest tak dobry, że nie warto go zmieniać. Jedyna modyfikacja jakiej dokonałam, to jedna łyżka kakao i łyżeczka proszku do pieczenia więcej.
We wpisie oczywiście podlinkowałam do Ciebie i napisałam, że cytuję Twoją recepturę.http://smakiempisany.blogspot.com/2013/10/przepisy-z-dynia-dyniowe-brownies-z.html
Pozdrawiam i dziękuje za smaczny przepis!
Martyna, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a ciasto tak posmakowało!
już zmykam ją zobaczyć :)
i dziękuję za komentarz!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!