Sos grzybowo-śmietanowy - czysta klasyka w sezonie grzybowym.
Tym razem podany z makaronem, ale równie dobrze pasuje ryż, kasza czy ziemniaki.
Oczywiście najlepszy ze świeżych, własnoręcznie zebranych grzybów :)
Składniki na dużą patelnię sosu
- ok. 0,5 kg grzybów (mniej więcej, ile zbierzecie)
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Grzybki oczyścić i pokroić. Wrzucić do garnka z małą ilością wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po przyrządzeniu grzybki odcedzić. Nie wylewać wody, w której się gotowały*.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i dusić pod przykryciem około 20 minut do miękkości. Dodać grzyby, wymieszać i dalej smażyć pod przykryciem - kolejne 20 minut. Po tym czasie całość doprawić pieprzem i solą. *Opcjonalnie można dolać trochę wody, w której gotowały się grzybki - dla regulacji gęstości sosu.
Odlać trochę 'soku' grzybowego z patelni do kubeczka, dodać do niego śmietanę i wymieszać (by zahartować śmietanę i uniknąć zważenia). Tak przygotowaną śmietanę wlać do grzybów na patelni, wymieszać.
Sosem polewać makaron, ryż czy ziemniaki. Makaron można też dołożyć do grzybków jeszcze na patelni i tam wymieszać.
Smacznego!
37 komentarze:
Pyszne smaki!
Bardzo lubię grzyby w śmietanie. Ale w tym roku nie mogę natrafić na wysyp grzybów. Byłam w sobotę w lesie, to było więcej ludzi niż grzybów.
Pyszna bardzo jesienna klasyka...
Jest to niestety (bo nie lubię jesieni) i stety (bo uwielbiam makaron z grzybami) danie jesienne.
Dla mnie najlepszy grzybki z pieczywem, mniam, mniam:-)
Świetna propozycja na smaczny obiad...
Tasty and delicious.
Smakowity obiadek tu widzę. Grzyby, śmietana i makaron to coś, co nie zawodzi nigdy
ach, klasyka! ♥ uwielbiam, uwielbiam, o tak!
Prawie dokładnie takie robiłam już 2 razy z podgrzybkami ale zjadali tak szybko, że zdjęć nie zrobiłam:) Pychota!
Po pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.
Po drugie mm grzybki ze śmietaną polączenie idealne. Chodzi za mną taki sosik np. do kopytek ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
mam teraz na taki makaron ogromną ochotę :)
Ale bym zjadła takiego pysznego sosu....:)!
Wspaniały makaron! Z leśnymi grzybami cudownie smakuje i pachnie:)
super jedzonko:D
Leśne grzyby i makaron.
Uwielbiam!
Jesień ma tyle dobrych stron.
smakowity! uwielbiam takie makarony :) świetna podkładka :D
Muszę zrobić sobie taki obiad! ;)
Grzyby lubię najbardziej właśnie w takiej postaci!
Makaron z grzybami to strzał w dziesiątkę. ostatnio zagospodarowałem w ten sposób maślaczki :-)
taki makaron to w okresie jesiennym podstawa! :)
Klasyka jest najlepsza, Kasiu :) Tak trzymaj i trzymam kciuki w konkursie :)
jutro babci przywozi grzyby, to juz wiem co bedzie na obiad ;p
Kasiu! pyszne połączenie:)
mmm, ale pyszne.
Prosto, a jak smacznie! Pięknie jak zwykle!;)))
taki makaron ja mogę codziennie;)
i bez namawiania już dawno na ciebie zagłosowałam:)
pozdrawiam serdecznie
rewelacyjne danie
Antenka, pięknie dziękuję!
Za grzybkami nie przepadam (jedynie kanie oraz pieczarki). Ale prezentuje się świetnie.
uwielbiam tę klasykę
Idealna jesienna pasta by szybko zjeść w ciągu zabieganego dnia :)
jadłam makaron z takim sosem w weekend :) klasyka zawsze jest najlepsza
Uwielbiam taki sos, jest przepyszny:) W tym roku niestety go nie popróbuję, no chyba, zę się Tatko zlituje i świeżych grzybków podrzuci:) pozdrawiam
aaa podkładki z biedronki ;))) ech a makaron z grzybkami to poezja, poproszę porcję!
Boski makaron, uwielbiam takie domowe sosy hrzybowe :)
Grzybowe oczywiscie ;)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!