poniedziałek, 8 października 2012

Makaron w sosie grzybowo-śmietanowym



Sos grzybowo-śmietanowy - czysta klasyka w sezonie grzybowym.
Tym razem podany z makaronem, ale równie dobrze pasuje ryż, kasza czy ziemniaki.
Oczywiście najlepszy ze świeżych, własnoręcznie zebranych grzybów :)



Składniki na dużą patelnię sosu
  • ok. 0,5 kg grzybów (mniej więcej, ile zbierzecie)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Grzybki oczyścić i pokroić. Wrzucić do garnka z małą ilością wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po przyrządzeniu grzybki odcedzić. Nie wylewać wody, w której się gotowały*.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i dusić pod przykryciem około 20 minut do miękkości. Dodać grzyby, wymieszać i dalej smażyć pod przykryciem - kolejne 20 minut. Po tym czasie całość doprawić pieprzem i solą. *Opcjonalnie można dolać trochę wody, w której gotowały się grzybki - dla regulacji gęstości sosu.

Odlać trochę 'soku' grzybowego z patelni do kubeczka, dodać do niego śmietanę i wymieszać (by zahartować śmietanę i uniknąć zważenia). Tak przygotowaną śmietanę wlać do grzybów na patelni, wymieszać.

Sosem polewać makaron, ryż czy ziemniaki. Makaron można też dołożyć do grzybków jeszcze na patelni i tam wymieszać.

Smacznego!




37 komentarze:

Kamila pisze...

Pyszne smaki!

anula pisze...

Bardzo lubię grzyby w śmietanie. Ale w tym roku nie mogę natrafić na wysyp grzybów. Byłam w sobotę w lesie, to było więcej ludzi niż grzybów.

Droczilka pisze...

Pyszna bardzo jesienna klasyka...

skoraq cooks pisze...

Jest to niestety (bo nie lubię jesieni) i stety (bo uwielbiam makaron z grzybami) danie jesienne.

Marzena pisze...

Dla mnie najlepszy grzybki z pieczywem, mniam, mniam:-)

Rafał pisze...

Świetna propozycja na smaczny obiad...

What's Baking?? pisze...

Tasty and delicious.

whiness pisze...

Smakowity obiadek tu widzę. Grzyby, śmietana i makaron to coś, co nie zawodzi nigdy

Magda pisze...

ach, klasyka! ♥ uwielbiam, uwielbiam, o tak!

Katarzyna Jankowska pisze...

Prawie dokładnie takie robiłam już 2 razy z podgrzybkami ale zjadali tak szybko, że zdjęć nie zrobiłam:) Pychota!

Smakiem Pisany pisze...

Po pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.

Po drugie mm grzybki ze śmietaną polączenie idealne. Chodzi za mną taki sosik np. do kopytek ;)

Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

Dominika pisze...

mam teraz na taki makaron ogromną ochotę :)

ugotujmyto.pl pisze...

Ale bym zjadła takiego pysznego sosu....:)!

Majana pisze...

Wspaniały makaron! Z leśnymi grzybami cudownie smakuje i pachnie:)

Paulina pisze...

super jedzonko:D

Amber pisze...

Leśne grzyby i makaron.
Uwielbiam!
Jesień ma tyle dobrych stron.

Unknown pisze...

smakowity! uwielbiam takie makarony :) świetna podkładka :D

Capacitier pisze...

Muszę zrobić sobie taki obiad! ;)

Miętowe Listki pisze...

Grzyby lubię najbardziej właśnie w takiej postaci!

bartoldzik pisze...

Makaron z grzybami to strzał w dziesiątkę. ostatnio zagospodarowałem w ten sposób maślaczki :-)

Ola pisze...

taki makaron to w okresie jesiennym podstawa! :)

katie pisze...

Klasyka jest najlepsza, Kasiu :) Tak trzymaj i trzymam kciuki w konkursie :)

pasjonatka pisze...

jutro babci przywozi grzyby, to juz wiem co bedzie na obiad ;p

Maja Skorupska pisze...

Kasiu! pyszne połączenie:)

Kasia pisze...

mmm, ale pyszne.

Renata Czelny-Kawa pisze...

Prosto, a jak smacznie! Pięknie jak zwykle!;)))

Antenka pisze...

taki makaron ja mogę codziennie;)
i bez namawiania już dawno na ciebie zagłosowałam:)
pozdrawiam serdecznie

Izaa pisze...

rewelacyjne danie

Kaś pisze...

Antenka, pięknie dziękuję!

Arcoiris pisze...

Za grzybkami nie przepadam (jedynie kanie oraz pieczarki). Ale prezentuje się świetnie.

Ivka pisze...

uwielbiam tę klasykę

burczymiwbrzuchu pisze...

Idealna jesienna pasta by szybko zjeść w ciągu zabieganego dnia :)

asiathinksthings.com pisze...

jadłam makaron z takim sosem w weekend :) klasyka zawsze jest najlepsza

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Uwielbiam taki sos, jest przepyszny:) W tym roku niestety go nie popróbuję, no chyba, zę się Tatko zlituje i świeżych grzybków podrzuci:) pozdrawiam

Emcia Pichci! pisze...

aaa podkładki z biedronki ;))) ech a makaron z grzybkami to poezja, poproszę porcję!

Ash pisze...

Boski makaron, uwielbiam takie domowe sosy hrzybowe :)

Ash pisze...

Grzybowe oczywiscie ;)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add