Będę słodzić! Sernikiem i sernikowi.
Nie bez przesady mogę stwierdzić, że to jeden z tych wypieków, którego każdy kęs to czysta przyjemność dla podniebienia!
Dla mnie IDEALNY. Pod każdym względem.
Kremowy, ciężki i mazisty - takie serniki pamiętam z dzieciństwa i zdecydowanie przedkładam je nad te lekkie jak pianka.
Kajmakowa masa to czysta poezja smaku, a jakby kajmaku było nam mało, jest jeszcze polewa. Swoją drogą wyjadałam ją łyżeczką zaraz po przyrządzeniu :)
Wszystko na ulubionym, ciasteczkowym spodzie, zaś wykończone aromatycznymi, prażonymi migdałami.
I jeszcze dodam, że wyszedł płaski jak blat, bez żadnego pęknięcia - perfekcyjny ;)
Spód:
- 110 g ciastek digestive
- 30 g masła
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Masło roztopić i lekko przestudzić. Ciastka pokruszyć, po czym dodać do nich masło i całość wymieszać. Ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy, wyrównać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 minut (lub w opiekaczu z termoobiegiem w 170 stopniach).
Masa:
masa serowa i polewa cytowane za Liską z White Plate
- 400 g masy kajmakowej/krówkowej [krówkowa o smaku advocata od Helio]
- 50 g masła [miękkiego]
- 100 g cukru
- cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy)
- 3 jajka
- 600 g sera trzykrotnie mielonego [tak jak u Liski - wiaderkowy z Piątnicy]
- 1 łyżka mąki pszennej [czubata]
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut [piekłam 60 minut w opiekaczu; 150 stopni z termoobiegiem]. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową [u mnie nie było potrzeby].
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika [drzwiczki uchyliłam dopiero po jakiś 30 minutach od upieczenia].
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut)[należy pilnować migdałów, bo łatwo mogą się przypalić].
Wstawić do lodówki na minimum godzinę [u mnie cała noc].
Przed podaniem polecam wyjąć sernik z lodówki i odczekać godzinę czy dwie by się trochę ocieplił - choć może być to dość trudne, bo ciężko się oprzeć już samemu zapachowi :)
Przed podaniem polecam wyjąć sernik z lodówki i odczekać godzinę czy dwie by się trochę ocieplił - choć może być to dość trudne, bo ciężko się oprzeć już samemu zapachowi :)
122 komentarze:
OMG! już mi ślinka cieknie, a co dopiero powiedziałby mój tata - miłośnik serników ;)
Uwielbiamy wszyscy masę kajmakową więc to coś dla nas:-)I tez wyjadam łyżeczką z puszki podczas robienia:-))
Ooo! Uwielbiam kajmak! "Trochę" tuczący ten sernik, dlatego poczekam z jego wykonaniem na jakąś "grubszą" okazję, ale jest to jeden z tych przepisów,który na pewno zrobię.
Małe pytanie: z jakiej wersji sera białego Piątnicy korzystałaś- chudego, półtłustego czy tłustego?
Beata, oj tam tuczący ;)
dałam ser wiaderkowy, już mielony (zaraz dopiszę w przepisie) 14,5% więc tłuściutki :) ten z Piątnicy jest niczym twaróg mielony w domu
ten sernik wygląda cudnie , smak karmelu niezastąpiony <3
Sernik kajmakowy - brzmi pysznie, wygląda nieziemsko i pewnie taki jest.
Kocham wszystko co kajmakowe/toffi/karmelowe czy jak tam zwał, sernik musi byc pyszny! :D
Piękny serniczek. To fakt, że kajmakowy jest jedym z najlepszych:)
Chyba zatęskniłam za smakiem sernika...
Ten sernik jest po prostu wspaniały... Wyobrażam sobie ten smak!
Dla mnie tez idealny :) Wyglada oblednie!
nieprzyzwoicie pyszny :D
robiłam kiedyś ten sernik był mniam, mniam, Twój wygląda pysznie:)
Taki sernik to coś więcej niż tylko przyjemność. To rozkosz dla podniebienia. Wygląda obłędnie pysznie! :-)
Koniecznie, ale to koniecznie muszę go zrobić!
Nie omieszkam też podzielić się efektami :)
nigdy nie robiłam kajmakowego, muszę zachować ten przepis!
życie & podróże
gotowanie
mistrzowski, cudowny. a zdjęcia tak apetyczne, że czuję się niewiarygodnie głodna :P
Oooo rany, nie trzeba mnie dwa razy prosić. Chętnie bym zjadła :) Nawet teraz, na śniadanie!
Zapisuję do zrobienia, bo sernika kajmakowego jeszcze przenigdy nie jadłam, a Twoje zdjęcia są baardzo zachęcające :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Slicznie wygląda :) Kocham serniki, ale kajmakowego jeszcze nie jadłam :)
Obłędnie wygląda, a ja mam niezwykłą słabość do serników...
o matko, co za obłędny sernik! zwariowałam na jego punkcie
Rewelacja ;) Mniam, ale mi narobiłaś ochoty!
O rany ale serniczek , wygląda przepysznie.Chyba się wproszę na kawałek.
Jeszcze nie robiłam kajmakowego, bo zawsze myślę, że za słodki ale jak tak wychwalacie to chyba w końcu spróbuję :)
Pozdrowienia Kaś
Karolina, bo słodki on jest - prawdziwy deserowy sernik :) choć jeśli ograniczasz cukier, możesz zmniejszyć podaną ilość ze 100 g do na przykład 50 g
i jeszcze te płatki migdałowe... aż się 'japa' cieszy na sam widok :D
pozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
Już dla oka prawdziwa uczta, a smak... tylko pomarzyć mogę :-)
Kaś :) ale sernik :) bardzo smakowicie wygląda i pewnie tak samo smakuje :) zrobiłaś mi smaka, chyba będę musiała zafundować sobie takie pyszności:) i zrobić go:)
ale sernik ! przepiekny !
Przepięknie wygląda, a na myśl o smaku to ślinka cieknie! ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl
Od samego patrzenia można dostać zwrotów głowy. Piękny i wygląda tak smakowicie. Z pewnością doczeka się wypróbowania!
Piękny, chcę, muszę! :)
Serniczek jak marzenie :}
Ale wspaniały ten serniczek! Do wypróbowania:)
sernik? porywam! <3
Wygląda obłędnie!
Ale wygląda...:O
Jak z najlepszej cukierni:)
Wygląda wspaniale! Robiłam kiedyś, jest pyszny:)
I znów marzę o serniku:)
Ale mi ślinka cieknie.... pychota:)!
Ojojojoj! Ale pyszny!
Najlepszy sernik na świecie, sama go piekłam i jestem w nim po prostu zakochana. Moja rodzina również, wszyscy zabierają ode mnie przepis na niego :)
Zachwycający!
Ten kawałek wygląda niebywale kusząco.
Fantastyczny! Koniecznie do zrobienia :)
Muszę zrobić w tym tygodniu sernik. Niestety dla kogoś, kogo nie lubię. Ponieważ ten tak zachwalasz, to go nie zrobię. Zachowam na inną okazję.
Obśliniony monitor! :P
Masę kajmakową chyba każdy uwielbia :) Również nie mogę się opanować przed wyjadaniem jej z puszki.
Sernik wyśmienity :)
Wygląda obłędnie pysznie!!!
kocham kajmak, KOCHAM! sernik zniknąłby w 5 minut :)
Od samego patrzenia można dostać ślinotoku;)
Zrobiłaś tak pyszne zdjęcia, że zapisuję od razu do wypróbowania :)
Jest doskonały, dawno takiego nie widziałam!
O Ty! Ale smakami kusisz! Uwielbiam serniki, a kajmakowego dawno juz na podniebieniu nie czułam! ;)Piękny Ci wyszedł!
o matko jaki cudny!!! zapisuję do zrobienia koniecznie
Twoj sernik wyglada przeoblednie! Jak nie z tego swiata ;-)
ale mi ochoty zrobilas na kawalek, moge sie prosic na kawe? :)
wygląda idealnie to ciasto, ta posypka.
nie jadłam nigdy takiego połączenia smaków, pewnie mam co żałować;)
Jeśli smakuje tak jak wygląda to gratulacje :-) Cudny jest ten Twój sernik!
Tak karmią w niebie:)
nie musisz prekonywac, moje kubki smakowe doskonale wiedza ze to musi byc najlepszy sernik swiata ;))
zaglosowalam juz i dostalam paczke ;p
http://www.twojswiatodkuchni.pl/przepisy-kulinarne/przepis,259.html a tu mozesz glosowac na mnie ;p
pasjonatka, dziękuję! i mój głosik poszedł :)
Dziękuję Wam za komentarze! Zachęcam do wypróbowania sernika - myślę, że i Waszych domach zachwytów nad nim nie będzie końca ;)
Też lubię takie ciężkie serniki:) Muszę koniecznie wypróbować:)
sernik wygląda doskonale - czy jest bardzo słodki?
Jagienka, słodki jest, ale czy bardzo... kwestia gustu :) nam smakował i nikt nie narzekał na zbytnią słodycz :)
dostałam ślinotoku:D. Kocham kajmak i sernik!
Nie dość, że sernik to jeszcze kajmakowy, to mój faworyt!
Choć nie jestem miłośniczką serników, takim na pewno bym nie pogardziła :)
pozdrawiam serdecznie!
No tak i teraz będę miała obłęd w oczach dopóki nie zjem masy krówkowej:) .... ten sernik to po prostu wypiek godny króla:)
Ale on jest piękny :)
Przypomina mi Wielkanoc!
pyszne to Twoje słodzenie!
Kaś rzeczywiście słodzisz! Jadłam taki sernik tylko raz, kiedyś w szkole, i pamiętam, że bardzo mi smakował! Bo też lubię takie ciężkie serniki :)
Uwielbiam !!!! :)
jej! wygląda bosko, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Mmmm...
Nie no, dziewczyno, przeszłaś samą siebie! wygląda cudownie!!! BTW. Zrobiłam zapiekankę cukiniową. Nie zrobiłam zdjęcia z wrażenia, bo tak szybko zniknęła!
Asia, to bardzo się cieszę, że tak zasmakowała :) hehe przydałby się ten sernik na deser :D
to ostatnie zdjęcie narobiło mi największej ochoty!!
Już samo patrzenie to czysta przyjemność :)
Wspaniały sernik :)
Upieczony dzisiaj. W większej formie bo 24 cm.
Najpierw wyrósł jakies 2-3 cm ponad forme
pozniej klapł O.o
Smakuje ok, jest tylko o połowe cienszy niz ten ktory prezentujesz :(
Violet, jest niższy, bo i foremka jest mniejsza - tak samo autorka przepisu robiła go w formie 20 cm i odpowiednio jej był wyższy od mojego.
poza tym, jego "wysokość" to też kwestia ujęcia i faktu, że kawałki sernika z mniejszej formy mogą wydawać się wyższe
mój też w opiekaczu lekko podrósł i z powrotem opadł, ale to normalne, bo to ciężki sernik (dziwne, że w ogóle poszedł w górę)
pozdrawiam
Czyli wszystko wyszło u mnie ok :)
Jak poszedł w górę, to się przeraziłam, że mi z foremki ucieknie :o
Myślałam, że nic nie pobije w smaku kupnego sernika (http://www.cukierniawielkopolska.pl/produkt,4,99-sernik_wielkopolski.html)...
Ten jednak jest obłędny! Przepis na pewno wykorzystam nie raz! PYSZOTA!! Plus, to mój pierwszy sernik w życiu ;)
Violet, wszystko jak najbardziej w porządku :)
bardzo się cieszę, że tak posmakował - szczerze powiedziawszy ten sernik zdetronizował i mój dotychczasowy numer jeden :D hehe u mnie już nawet zamówiony jest na święta :)
no i miło mi, że wybrałaś go na swój debiut :)
pozdrawiam
Ten sernik to jakiś obłęd, od patrzenia w monitor już ślinka cieknie :-)
Ja dzisiaj siedzę w pracy a Ty mnie torturujesz boskimi zdjęciami sernika i do tego kajmakowego sernika:-) Jak możesz ;-P
Wygląda baaaaardzo smacznie! :)
O! To sernik dla mnie i moich domowych łasuchów!
Kaś, linki u mnie już działają :) Wkradły się do nich zapisy w postaci "20%", działały przy testowaniu, a po publikacji nie sprawdziłam, za co oczywiście Cię przepraszam :)
Sernik - obłędny!
bistro mama, bardzo dziękuję :)
Uwielbiam takie słodkie i wyraziste w smaku ciasta. To mój pierwszy sernik i poostanie na pewno "numerem jeden". Nieskromnie powiem, że wyszedł idealny, lepszego nie jedłam. Dziękuję.
A., ogromnie się cieszę, że sernik wyszedł i tak posmakował. ja również uważam go za idealny i jak na razie jeszcze żaden go nie przebił
pozdrawiam!
Pychota po prostu!!!! Najlepszy sernik,bezwzględnie! Pozdrawiam !!!iza
Iza, wspaniale, że i Tobie tak smakował! zdecydowanie najlepszy :)
pozdrawiam!
Oj jaki cuuudny!:) Kas masz talent:))))
Witam :) zrobiłam na Święta ten sernik i wyszedł przepyszny!!! jednak mocno popękał. Co może być tego przyczyną?
Ewa
Ewa, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a sernika posmakował :)
co do pękania, nie wiem, czy to zjawisko ma jedno wytłumaczenie... temperatura pieczenia, rodzaj nagrzewania w piekarniku, rodzaj sera, ubicie składników, studzenie, zbytnie spieczenie wierzchu...
u mnie serniki czasem pękają czasem nie - nie ma reguły (oprócz tych pieczonych w kąpieli wodnej, one chyba jeszcze nigdy nie pękły).
na szczęście w przypadku tego sernika wszelkie niedoskonałości tuszuje polewa:)
pozdrawiam!
Przepyszny...tylko za szybko znika..;)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
ugotujmy.to.pl, ale fajnie, że i Ty spróbowałaś przepisu :)
dokładnie, znika w mgnieniu oka, a swojego kawałka trzeba niemal strzec przed łapkami innych :D
pozdrawiam i bardzo dziękuję za komentarz
Czym można zastapic ciastka digestive? szukałam we wszystkich sklepach i niestety nic. Herbatniki się nadadzą?
milkyway, tak, jak najbardziej herbatniki się sprawdzą. ogólnie wszelkie kruche ciastka bez dodatków
Witam :-)Chciałabym upiec sernik, ale w formie o wymiarach 25x35. Proporcje dostosowane do 1,5 kg sera byłyby odpowiednie ? O ile wtedy mniej więcej wydłuży się czas pieczenia ?
PS. Czy sernik jest bardzo słodki ? Myślałam o zmniejszeniu ilości cukru....
sandra, polecam Ci dokładny przelicznik foremek i składników dostępny na Moich Wypiekach http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek - obliczysz tam odpowiednie proporcje wszystkich składników
myślę, że czas pieczenia się nie wydłuży. kiedy przeliczysz składniki, podany wynik odpowiednio dostosuje proporcje do blaszki pod względem powierzchni (nie będzie wyższy, a tylko szerszy, więc czas pieczenia będzie ten sam)
co do cukru, tak jest słodki. możesz zmniejszyć jego ilość, choć jak dla mnie w tym tkwi jego urok - taki prawdziwy, ciężki, słodki sernik, którego nie robi się na co dzień. ale oczywiście to kwestia gustu :)
Dzięki za szybką odpowiedź :-)
Pozwoli Pani, że spytam.
Dlaczego nie zrobiła Pani tego spodu do sernika z whiteplate ?
Masa jest zbyt sypka lub wręcz przeciwnie?
Bo chcę zrobić sernik, ale nie wiem, który spód będzie smaczniejszy.
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
A., już dobrze nie pamiętam, ale zapewne albo nie miałam pod ręką orzechów, które w oryginale występują w składnikach spodu, albo miałam, ale nie chciało mi się ich mielić - po prostu, czasem lubię upraszczać sobie pewne rzeczy w kuchni
poza tym spód przyrządzony z samych ciastek jest bardzo smaczny - właśnie taki najczęściej wykorzystuję w przepisach na sernik. a czy jest smaczniejszy od tego z dodatkiem orzechów? to już czysta kwestia gustu
ps zamiast ciastek digestive sprawdzą się też herbatniki
pozdrawiam!
Ciasto robiłam...cóż mogę powiedzieć NIEBO W GĘBIE :) Wykonanie proste-smak niesamowity :) POLECAM
ulcia, w pełni podzielam Twoją opinię na jego temat :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Witam , właśnie sie piecze. Jeżeli wyjdzie taki jak z advocatem,,,chylę nisko głowę przed Pani umiejętnościami.Pozdrawiam,
Sylwester Sz.
Sylwester, żadna Pani, Kasia. I dziękuję bardzo :)
Mam nadzieję, że się udał!
Witam.Sernik sie udał, teraz wyjąłem z lodówki.Jest już w polewie kajmakowego.Po śniadaniu będzie degustacja przy kawie .
Pozdrawiam serdecznie.Sylwester.
Sylwester, w takim razie oby posmakował!
pozdrawiam serdecznie
Kusisz! a ja dopiero skończyłam robić ciasto serowo jabłkowe!
Powstanie aplikacja na telefon o twoim blogu? Taka jak mają moje wypieki, bądź ale.dobre.pl ? Aplikacje są niesamowite! Zawsze pod ręką, można wymyślić coś siedząc w pracy, dodać do listy zakupów i inne cudeńka. Osobiście tylko czekam, aby ten wspaniały blog miał swoją własną aplikację na smartfony! Powodzenia życzę ;) Cudny blog!!
Wiktoria, a wiesz, że ostatnio przymierzałam się do utworzenia aplikacji - na razie niezbyt wypasionej, bo możną ją zrobic w paru krokach i za darmo, ale zawsze coś. Jeśli się uda, na pewno umieszczę info
ps pięknie dziękuję za tak miłe słowa! bardzo motywujące :)
Witam, czy Pani wykłada tortownice w tym przepise folia do pieczenia czy moze natluszcza maslem i obsypuje bułką zanim te ciastka wylozy Pani jako spód? boki tortownicy wykłdac nalezy folią/smarowac masłem?
A., przy tym serniku wyłożyłam całą tortownicę papierem do pieczenia. Czasem jednak wykładam nim jedynie spód, a boki smaruję masłem. W przypadku serników nigdy nie obsypuję boków bułką
pozdrawiam!
Szukałam przepisu na Erik kajmakowy i ten zachwyca mnie fotkam:-) Pyszne, chociaż moim zdaniem troszeczkę za słodki wyszedł, a słodkie uwielbiam:-) Mimo to na pewno do powtórzenia bo pysznie smakuje i jest banalny w wykonaniu :-)
Emilia, to prawda, jest przesłodki, no ale w końcu kajmak to kajmak :)
cieszę się, że posmakował i mam nadzieję, że zagości jeszcze u Ciebie
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Czy mogę troszkę posolić polewę, inspirując się smakiem solonego karmelu? Pozdrawiam:-)
Ania
Aniu, osobiście nie soliłabym gotowej masy :) przyznam się szczerze, że nie mam pojęcia jaki efekt by to dało... chyba pokusiłabym sie dla bezpieczeństwa na przygotowanie go od podstaw ;)
Właśnie upiekłam. Czekam aż wystygnie i planuję polewę wzbogacić sosem sojowym tak aby wyszedł smak słonego karmelu.
Mona, sosem sojowym? Fajny pomysł, daj znać jak efekt
Serniki wspaniały, zrobił furorę w rodzinie. Robie po raz trzeci, polecam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!