niedziela, 18 listopada 2012

Cukinia nadziewana mięsem + KONKURS "Naturalny przepis kulinarny"



Faszerowane cukinie to potrawa, która regularnie gości u nas w domu na stole i aż dziw bierze, że przepisu nie zamieściłam na blogu :) O ile czasem eksperymentuję z farszem, to jednak niekwestionowanym faworytem jest mięso mielone przygotowane jak pod lazanię. I taką też wersję dziś Wam polecam. Pyszny obiad gwarantowany!


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 400 g krojonych pomidorów z kartonu (1 opakowanie)
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego z kartonu
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 250-300 g kukurydzy konserwowej z kartonu (1 opakowanie, bez zalewy)
  • 200 g mozzarelli (najlepiej tartej)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta chilli
  • 2-3 łyżki oleju (do smażenia)

Przygotowanie mięsa:
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę, po dołożyć mięso. Wymieszać całość i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pomidory z zalewą, przyprawy i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć około 5 minut, a następnie patelnię zdjąć z ognia.
Dodać do niej kukurydzę konserwową odsączoną z zalewy oraz 100 g tartej mozzarelli - wymieszać. Patelnię odstawić i zabrać się za cukinię.

Przygotowanie cukinii:
Dwie średnie cukinie obmyć, przekroić na pół (wzdłuż). Jeśli cukinia jest spora, jeszcze raz je przekroić w połowie długości - powstanie kilka "łódek". Z każdej z nich wydrążyć środek (miękką część z nasionami).
Tak przygotowane cukinie możemy od razu nadziewać mięsem (jeśli "ścianki" łódek są dość cienkie), ale można też je uprzednio podgotować (w przypadku grubej cukinii). W drugim przypadku, cukinie wrzucić na gotującą się, posoloną wodę do dużego garnka i obgotować około 3 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i odsączyć na durszlaku (ostrożnie, by się nie połamały). 

Zapiekanie:
Przygotowane cukinie rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia/dużym naczyniu żaroodpornym. Można też - tak jak na zdjęciach - do każdej cukinii przeznaczyć jedno, nieduże naczynie do zapiekania. 
Do każdej "łódki" z cukinii włożyć mięsny farsz, na wierzchu dodatkowo wysypać tartą mozzarellę. Całość zapiekać w 180-190 stopniach (termoobieg - 170 stopni): nieobgotowane cukinie ok. 30 minut, obgotowane - ok. 10 minut. 
*Już zapieczone cukinie można przechowywać w lodówce, odgrzewane na drugi dzień smakują równie dobrze (o ile nie lepiej).

Smacznego!





 *******************



Jak już pisałam w jednym z postów, biorę udział w kampanii promującej akcję Karton zamiast konserwantów. Jej organizatorem jest firma Tetra Pak zajmująca się, w dużym uogólnieniu, pakowaniem żywności. Na pewno wielu z Was miało w rękach karton sygnowany mottem firmy - Chroni to, co dobre - które w pełni oddaje ideę wykorzystywania właśnie kartonów do pakowania i przechowywania żywności.



W poprzednim poście zwróciłam uwagę na dwie kluczowe sprawy przemawiające za stosowaniem kartonów zamiast puszek: zalety kartonów w odniesieniu do przechowywanej żywności oraz ich znaczenie w aspekcie dbania o środowisko. W tym wpisie skupię się na pierwszej kwestii - argumentach przemawiających za kartonami, jako korzystniejszych dla samej żywności, a dalej dla nas samych - jako konsumentów.

Tyle wstępu. Przejdźmy do sedna sprawy - dlaczego akurat karton?
Odpowiedź jest prosta - specyficzna, 'ochronna budowa' kartonu połączona z odpowiednią obróbką termiczną produktów pozwala na zachowanie trwałości i wartości odżywczych żywności przez dłuższy czas bez potrzeby stosowania konserwantów.

Po szczegółowe informacje odsyłam Was na stronę akcji (swoją drogą atrakcyjną również wizualnie pod tym względem). Tutaj przedstawię Wam jedynie podstawową kwestię:

W jaki sposób opakowanie Tetra Pak wpływa na to, że nie trzeba stosować konserwantów oraz jak to się dzieje, że produkty w tych opakowaniach przez dłuższy czas zachowują świeżość?
Otóż jest to możliwe dzięki trzem elementom. Są to:
  • pakowanie
W zakładzie przetwórczym zachowane są odpowiednie warunki produkcji. Przed rozpoczęciem pakowania produktów kartony Tetra Pak zostają odpowiednio przygotowane. Zanim będą miały kontakt z żywnością, usuwa się z nich wszystkie mikroorganizmy.
  • obróbka termiczna
Produkty są odpowiednio przygotowywane do zapakowania. Przed zapakowaniem zostają poddane działaniu podwyższonej temperatury. Pozwala to zabezpieczyć je przed drobnoustrojami. Proces ten przypomina domową pasteryzację i wekowanie w słoikach, które na pewno znasz z własnego doświadczenia lub pamiętasz z dzieciństwa. W podobny sposób, dzięki technologii aseptycznej, można zachować smak, aromat i wartości odżywcze żywności oraz przechowywać ją przez dłuższy czas bez konieczności chłodzenia.
  • opakowanie ma szczególną budowę
Aseptyczny karton Tetra Pak składa się z sześciu warstw, wytworzonych na bazie trzech składników: papieru, aluminiowej folii i polietylenu.





*******************


A teraz czas na konkurs, który mam nadzieję spotka się z Waszym zainteresowaniem.

Konkurs "Naturalny przepis kulinarny"

Informacje ogólne:
  • Organizatorem jest Streetcom Polska Sp. z o. o.
  • Fundatorem nagród w Konkursie jest Tetra Pak sp. z o.o.
  • Na blogu Bak&Taste prowadzony jest w dniach 18.11.2012 - 8.12.2012 (włącznie)

Główne zasady:
  • na wstępie koniecznie zapoznaj się z treścią regulaminu konkursu - w całości dostępny jest tutaj
  • przygotuj przepis swojego autorstwa na danie z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu dostępnego w opakowaniu Tetra Pak (czyli dostępnego w kartonie, np. krojone pomidory, przecier pomidorowy, kukurydza, groszek, soki, mleko i inne)
  • forma przepisu jest dowolna - może być to tylko opis, opis ze zdjęciem, fotorelacja, film, itd.
  • przepis wyślij na adres tetra_pak@streetcom.pl, i - co ważne - w treści maila wpisz nazwę mojego bloga - Bake&Taste. Konkurs jest równoległe organizowany na kilku blogach, ale jedna osoba może wziąc w nim udział tylko raz - wskazując tym samym tylko jeden blog 
  • nagrodą jest zestaw produktów spożywczych w opakowaniach Tetra Pak o łącznej wartości ok. 100 zł oraz pojemnik na pomidora marki MSC International
  • zostanie wyłonionych trzech zwycięzców, więc mam do rozdania trzy takie nagrody
  • zwycięzcami zostaną osoby, które moim zdaniem najciekawiej i w najbardziej oryginalny i naturalny sposób zaprezentują kulinarne wykorzystanie produktów dostępnych w opakowaniach Tetra Pak
  • uwaga: zwycięzców wybiorę tylko spośród autorów przepisów, którzy w treści maila wskazali mój blog 
Jeszcze raz przypominam o szczegółowym zapoznaniu się z regulaminem konkursu, którego pełną treść znajdziecie tutaj.

Zapraszam do wzięcia udziału!



45 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Cukinia wygląda super. Robiłam kiedyś bardzo podobną. :)

Anulla pisze...

pyszni się prezentuje ta cukinia:)

kuchcikOla pisze...

lubię cukinię w takim wydaniu :)

Ola pisze...

bardzo lubię właśnie taką cukinię

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Panna Malwinna pisze...

Kilka dni temu kupiłam identyczne naczynko do zapiekania:)

aga pisze...

bardzo lubie taka zapiekana cukinie:)

zjedz_mnie pisze...

Nominowałam Cię do wyróżnienia Liebster Blog, szczegóły na mojej stronie:)

pasjonatka pisze...

lubie ta zapieknake ;)

Capacitier pisze...

Przymierzałam się do takiego dania ale dziwnym sposobem jednak się z nim wyminęłam ;p

Marzena pisze...

Tak, taka cukinie zapiekana to jest obiad pierwsza klasa:-) Próbowałam kiedyś faszerować ryżem, grzybami,ale i tak najlepiej smakuje z mięsem:-)

Ona pisze...

Apetycznie wyglądają te cukinie! :)

Ervisha pisze...

Uwielbiam zapiekanki ;D

dorottya pisze...

Mniam, apetycznie wygląda! Uwielbiam zapiekanki z serem :)

Unknown pisze...

wyglądają bardzo apetycznie w tych ślicznych naczynkach :)

Anonimowy pisze...

Ta cukinia wygląda super. Pychota:)

Nemi pisze...

Tak faszerowana cukinia musi smakować obłędnie;)

herbaciarka pisze...

uwielbiam tą potrawę!

Amber pisze...

Cukinia nadziewana,mniammmm...
Przypominasz mi smaki lata.
Cudownie zapieczona!

Dominika pisze...

jeszcze takich cukinii nie jadłam :) smakowicie wyglądają!

Aleglodomorek pisze...

U mnie w domu pełno amatorów dyni, a póki co jeszcze faszerowanej nie robiłam! Trzeba to zmienić jak tylko cukinia trafi w moje ręce. A farsz widzę też w naleśniku! Mniam! :)

Veronika pisze...

Pyszności, ja miałam dzisiaj na obiad kluski ziemniaczane, i teraz żałuję że nie była to np. cukinia, taka jestem ciężka...

lutka40 pisze...

Pysznie wygląda .Taka jaką lubię najbardziej

skoraq cooks pisze...

Dawno nie jadłam faszerowanej cukinii. Dobrze, że mi przypomniałaś, bo bardzo ją lubię :-D

emigr pisze...

Faszerowana cukinia gosci czesto na naszym stole i najbardziej lubimy wlasnie taka z mieskiem;)
Sliczne masz te mini-naczynka do zapiekania:)
Udanego poczatku tygodnia!:)

pieczarka mySia pisze...

Tez robilam taka cukinie, czesto nadziwam ja na rozne sposoby.
U Ciebie wyglada pysznie w Twoich slicznych naczyniach do zapiekania :)

Buziaki ;*

Lea pisze...

I don't eat cheese.. Is it still delicious without the cheese? Thank you for sharing your recipes generously. I love the other details of your post, too. Very informative.

Kaś pisze...

Lea, thank you! you can use bechamel sauce instead of cheese

Anula pisze...

Lato zagościło w tej cukini, lubię takie dania.

Ivka pisze...

Zapiekane warzywa z mięsem to jest coś co lubię!

Antenka pisze...

świetna cukinia:)
uwielbiam taką przygotowywać:D

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Znam tę akcję, sama testowała ją razem ze Streetcom. Mam nadzieje,z e wkrótce opakowanie kartonowe stanie się bardziej dostępne i szerzej używane.
Co do faszerowanej cukinii to wręcz ją uwielbiam:) pozdrawiam

Monika - Twoja Asystentka pisze...

cukinia faszerowana jest rewelacyjna, ja czasem mięsem też nadziewam, choć zdecydowanie wolę bezmięsne farsze.
A konkurs bardzo ciekawy, samą akcję popieram, konserwantom mówię nie!
Pozdrawiam
Monika

Grażyna pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :-)

Unknown pisze...

jeśli miałabyś czas i ochotę, to nominowałam Cię do udzielenia odpowiedzi na moje pytania :) więcej na moim blogu :)

Maja Skorupska pisze...

wygląda to danie przepysznie!

Marta pisze...

oj takie cukinie uwielbiam i zgadza się, że odgrzewane następnego dnia są równie pyszne :)

agattekh pisze...

Moja rodzina uwielbia faszerowana cukinię, szkoda tylko, że sezon na nią się kończy i jest już coraz droższa w sklepach :-(

ugotujmyto.pl pisze...

Uwielbiam zapiekane warzywa :)!

judik pisze...

Ależ mi pobudziłaś kubki smakowe tym daniem, ja tak uwielbiam cukinię:-)

madlene17 pisze...

Takie obiadki to ja rozumiem :D Cukinia, do tego pyszny farsz i moja ulubiona mozarella:) Niebo w gębie:)

Daria pisze...

Zostałaś przeze mnie nominowana do "Liebster Blog Award", więcej szczegółów u mnie na blogu :)

Pan Deserek :) pisze...

Taka zapiekanka to jedno z mych ulubionych dań :) jest pyszniutka :)

Emcia Pichci! pisze...

uwielbiam tak podaną cukinię! mniam!

Robert pisze...

Cukinia z mięsem mielonym, mniam.

Kuba pisze...

Jeżeli jesteście ciekawi na czym dokładnie polega proces aseptycznego pakowania takich produktów, zajrzyjcie na stronę internetową http://technologia-zywnosci.pl/produkcja-aseptyczna/. Można tam przeczytać bardzo ciekawy artykuł na ten temat.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add