piątek, 30 listopada 2012

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami



Wyśmienita! Znakomita! Mogę o niej mówić w samych superlatywach.
Jedna z najlepszych lazanii, jakie jadłam (a zjadłam ich już całkiem sporo ;))
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. U mnie gości regularnie.


Składniki
przepis Pascala, ze strony Kuchnia Lidla; podaję wersję z moimi zmianami
  • 2-3 kulki mozzarelli - pokrojone na plasterki
  • 6 płatów makaronu (lub więcej - zależy od wielkości formy do zapiekania)
  • słoik suszonych pomidorów - pokrojone w paseczki
  • jedna duża cebula - obrana i pokrojona w kosteczkę
  • 500 g mięsa mielonego
  • jeden karton pomidorów
  • łyżka zió prowansalskich
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • szklanka mleka 3,2%
  • gałka muszkatołowa  do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sos boloński: W garnku rozgrzewać 1 łyżkę oleju i usmażyć cebulę do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażyć, po czym wlać pomidory z kartonu i doprawić (ziołami prowansalkimi, solą i pieprzem). Całość często mieszać drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Trzymać na patelni ok. 10 minut. Zdjąć z ognia.

Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać aż powstanie zasmażka. Następnie dodać mleko, cały czas mieszając za pomocą trzepaczki by nie było grudek. Garnek zdjąć z ognia, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz - wymieszać. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodać do niego jeszcze odrobinę mleka.

Sos boloński, płaty makaronu i sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pierwszą warstwę sosu bolońskiego, płat/płaty makaronu, a następnie za pomocą szpatułki wyłożyć warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów i warstwę mozzarelli. Kolejno, ponownie nałożyć sos boloński, płat/płaty makaronu, sos beszamelowy i suszone pomidory. Następnie znowu sos boloński, płat/płaty makaronu i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.

Całość wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg), na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).


PS Zwykle lekko podgotowywałam makaron zanim układałam go w formie, tym razem zawierzyłam przepisowi i wyszedł idealny - ani nie twardy, ani rozgotowany.


odgrzewana najlepsza :)


**********

Ostatnio pisałam Wam, jakie zalety oferują kartonowe opakowania dla samej żywności - zachowanie trwałości i wartości odżywczych przez dłuższy czas bez potrzeby stosowania konserwantów - dziś słów parę o korzyściach dla środowiska.


Na stronie akcji Karton zamiast konserwantów możemy przeczytać:
Opakowanie kartonowe wytwarzane jest przede wszystkim z naturalnego, odnawialnego surowca – celulozy. Drewno do jej produkcji pochodzi z upraw leśnych prowadzonych wg zasad zrównoważonego rozwoju. Opakowania Tetra Pak mogą zostać poddane ponownemu przetworzeniu. Warstwa papieru zawarta w kartonie w procesie recyklingu staje się surowcem do produkcji m.in. tektury falistej, ręczników papierowych, czy chusteczek higienicznych.  

A z informacji praktycznych:

Jeśli na Twoim osiedlu są pojemniki do segregacji odpadów, opakowania Tetra Pak należy wyrzuć do pojemnika oznaczonego napisem TWORZYWA SZTUCZNE/METAL (zwykle w kolorze żółtym).
Dlaczego nie do pojemnika na papier? Bo mimo że podstawowym budulcem opakowań kartonowych jest papier, opakowania te mają także plastikowe elementy i kilka warstw wytworzonych z różnych materiałów. 

Tyle z mojej strony o akcji - mam nadzieję, że po części zwróciłam Waszą uwagę na ideę kartonowych opakowań. Widząc na sklepowej półce dwa te same produkty - jedne w kartonie a drugie w puszce - myślę, że warto sięgnąć po te pierwsze, bo nic się nie traci, a zyska się nie tylko zdrowszą żywność, ale i o środowisko można zadbać :) 



Na koniec przypominam o konkursie

Wystarczy przesłać przepis z wykorzystaniem produktu dostępnego w opakowaniu kartonowym.
Można wykorzystać m.in. kukurydzę, groszek, pomidory, przecier pomidorowy, ale też soki czy mleko. Możecie więc przesyłać zupełnie różnorodne propozycje -
od sałatek, dań obiadowych, po placuszki, kotajle czy wypieki.

Zapraszam!
więcej szczegółów tutaj



39 komentarze:

cupcake pisze...

uwielbiam lasagne *.* wygląda przepysznie ;)

Sylwia pisze...

Robiłam tą lasagne i jest trochę pracochłonna, ale efekty są tego warte! Lasagne jest naprawdę przepyszna!!!

Anulla pisze...

pysznie się prezentuje:) oj już dawno nie jadłam lasgne.

Ola pisze...

my też kochamy lasagne!

ADALIRA pisze...

Smacznie wygląda:)

morrigan23 pisze...

Nominowałam Cię do Liebster Bloga, po szczegóły zapraszam do mnie....

kruszyna pisze...

Wygląda znakomicie, poproszę kawałeczek :)

Aciri pisze...

Wygląda idealnie!:)

Anula pisze...

Mam w planach lasagne, dzięki za przepis:)

Justyna Bąk pisze...

ale bym zjadła taki obiad:D pysznie wygląda:)

Amber pisze...

Kasiu,
wygląda pysznie,tak,że zachciało mi się takiej lazanii!

Łucja pisze...

wygląda pysznie :) na pewno zrobię :)

Klaudia P pisze...

nie jadłam jeszcze lazanii, ale smacznie wygląda :)

pasjonatka pisze...

uwielbiam doslowanie lasagne ;D

DarkANGELika pisze...

W prawdzie mam już swój ulubiony przepis na lasagne, ale ten wygląda bardzo zachęcająco. Może i ja dodam suszone pomidory do lasagne;)

Beatrice pisze...

Lasagne uwielbiam, zazwyczaj robię z mięsem mielonym, ale taka wygląda niesamowicie pysznie ;)

Zielone Ciekawostki pisze...

A teraz pytanie za 100 punktów - czy płatki makaronu można zastąpić czymś mniej kalorycznym? Uwielbiam lazanie, a w chwili obecnej nie mieszczą mi się w jadłospisie :(

Kaś pisze...

Zielone Ciekawostki, proponuję cukinię :) pod tym linkiem http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/09/zapiekanka-z-miesem-i-cukinia-pod.html znajdziesz zapiekankę robioną a la typowa lazania, ale mięso jest przekładane cukinią

Zielone Ciekawostki pisze...

Wielkie dzięki! Jutro spróbuję, akurat cukinia czeka grzecznie w kuchni :)))

Paulina Romankiewicz pisze...

a wiesz, że moja mama robi coś podobnego ? tylko na pewno nie z suszonymi pomidorami ... :)
ale prezentuje się fantastycznie :)

Nemi pisze...

Wygląda imponująco:)

Ola pisze...

dziś zrobiłam najgorszą carbonarę w życiu, z chęcią wymieniłabym się na Twoją lasagnę:)

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Marzena pisze...

Każdą lasagne biorę w ciemno. Robię bardzo podobną, tylko bez tych suszonych pomidorów. Ale ich dodatek wzbudził moją ciekawość i następnym razem za Tobą ich wypróbuję:-))

asiathinksthings.com pisze...

Och lasagne...w każdej wersji, byle by ją ktoś zrobił dla mnie :)

lutka40 pisze...

Ten talerz z odgrzewaną poproszę !!! Obłęd

chanya13 pisze...

Wygląda obłędnie - pozwolisz, że porwę przepis :)

chanya13 pisze...

Wygląda obłędnie - pozwolisz, że porwę przepis :)

Drui... pisze...

Świetny przepis. Tylko mięso mielone musze czymś zastąpić. Apetyczne zdjęcie. :)

Antenka pisze...

zdjęcia wyszły ci pierwsza klasa:) ja mam wiecznie problem jak sfotografować to pyszne, ale niefotogeniczne danie, a tobie to tak pięknie wyszło!:) wspaniała lasagne:)

Majana pisze...

Mniam, jakże pysznie wygląda!:)

whiness pisze...

Mmm, wygląda smakowicie :) Uwielbiam lasagne, ale jakoś nigdy nie mam odwagi zrobić jej sama. Może w końcu się przełamię ;)

AnnaA-G pisze...

Mniam, jak pysznie wygląda:)

Ela.M pisze...

Czy mogę zaprosić cię do zabawy Liebster blog

Kamila pisze...

Bardzo, bardzo apetyczne, lubię :)

Joanna Skoraczyńska pisze...

Dużo roboty, ale efekty zawsze są godne całej pracy:-)

Renula pisze...

Przepiękna ta lasagne!:)

Daria Bortkiewicz pisze...

Witam

Muszę wykorzystać Twój przepis, szukam ostatnio pomysłu na pyszną lasagne

Pozdrawiam i zapraszam do mnie


http://www.gotowaniezmilosci.pl/

agattekh pisze...

Dla mnie rewelacja, po prostu ślinka cieknie :-)

Zenon pisze...

Wygląda naprawdę apetycznie, aż zachęca do sporządzenia takiego smakołyku

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add