Czyli chrupiące ciasteczka czekoladowe z orzechową posypką
Proste składniki, a efekt porywa.
Porywa do niekontrowanego sięgania po kolejne ciastko.
Orzechy i migdały trochę sypią się z wierzchu, ale w pełni wynagrodzi Wam to smak ciastek - podwójnie chrupiących (przez kruche ciasto i moc orzechów).
Całe szczęście ich przygotwanie jest równie ekspresowe, co pałaszowanie. Wystarczy utrzeć składniki na ciasto, wysmarować nim blachę, posypać orzechami, a po upieczeniu tylko pokroić na kawałki - raz dwa i możemy chrupać ze smakiem.
Składniki:
przepis z książki "Siedem rodzajów ciast" Icy Provkok
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 2 łyżki kakao (ciemnego, o obniżonej zawartości tłuszczu), dałam czubate
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g łuskanych orzechów lub migdałów (u mnie 100 g orzechów laskowych i garść płatków migdałowych)
Blachę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (175 przy termoobiegu).
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajko i ponownie użyć miksera aż powstanie gładka masa. Kolejno dodać kakao i cukier waniliowy, po czym wmiksować do masy. Na koniec - ciągle ucierając - dodawać stopniowo mąkę. Gotową masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (będzie się trochę lepić, więc polecam wspomaganie łopatką i własnymi dłońmi). Cienką warstwę ciasta posypać z wierzchu grubo siekanymi orzechami i/lub migdałami.
Blachę wstawić na środkową półkę piekarnika i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, pokroić na kwadraty o wymiarach ok. 5x5 cm. Polecam wyjąć ciasto z papierem do pieczenia, przełożyć na płaski blat i kroić ostrym nożem (ciasto będzie jeszcze wtedy mięciutki). Pokrojone ciasto, przenieść z papierem na kratkę i tam pozostawić do ostygnięcia.
Na koniec przypominam Wam o konkursie, w którym do wygrania jest książka Białe trufle Nicole Mary Kelby - tym bardziej, że to dziś ta pozycja ma swoją premierę KLIK
49 komentarze:
Kasiu, wpraszam się do Ciebie ;)
jakie fajne małe:)
wow! cudne :)
prezentują sie genialnie :]
Podzielisz się ze mną nimi ? :)
wow, cudowne, jakie napakowane bakaliami :)
Prezentują się cudownie! Muszę zrobić koniecznie!
Muszą być pyszne, wyglądają kusząco:)
ale cudne! :)
chętnie bym sprobowała :)
Mmm, ale mnie kusisz, wszystko co lubię w jednym ciastku, pycha :)
Uwielbiać takie ciasteczka! Muszę je koniecznie zrobić, jak moje czekoladowe z quinoa się skończą =)
Super przepis!
Orzechy i orzechy i kakao - pycha!
Ech, jak ja lubię tu zaglądać :-)!
rewelacja!! :)
z przyjemnością schrupałabym takie! :)
jejku.. są super! I ze zdjęć kuszą do zgarnięcia, a co dopiero w rzeczywistości.. ulala.. pychota! ;D
Jako zdeklarowana czekoholiczka nie moglabym sie oprzec takim ciastkom!
Jakie pyszne ciastka!
I takie apetyczne, śliczne zdjecia.
Pozdrówki Kasiu :)
no nie znowu mnie kusisz!!!
Kawa i takie ciacho i człowiek jest szczęśliwy:). Pięknie je przedstawiłaś na zdjęciach:-)
u wszystkich dziś orzechowe smaki:) pyszne ciacha:)
Wyglądają cudownie i nie ukrywam, że sama chętnie bym jedno skradła :)
Ciateczka prezentuja się bardzo smakowicie. Nigdy bym nie powiedziała, że to ucierane ciacho. Fakt, że nie trzeba zagniatać to dla mnie duży + i udogodnienie.
Big mniammi :)
Marzą mi się takie *.* Cudne, idealne do schrupania :)
Poproszę takie jutro na śniadanie:) Do tego szklanka mleka i jestem w siódmym niebie:) Boskie te ciasteczka:)
śliczne! i chyba pyszne:)
No cóż...chyba Cię uduszę;-) Jak można tak kusić?;-)
wyglądają przepysznie , pewnie bardzoo słodkie ;)
Marzena, hehe :)
teenager, właśnie nie są zbyt słodkie. jest w nich dość spora ilość ciemnego, odtłuszczonego kakao która w dużej mierze niweluje słodycz
orzechowe niebo!:D
Smacznie to wymyśliłaś! Pozdrawiam
Kasiu, Kasiu! Rewelacja!
mmm bardzo smacznie wygląda. A uwielbiam orzechy ;)
These look HEAVENLY!
Pyszna, super chrupiąca przekąska :)!
Looks so ymmy! I will try to make this someday! :-)
mega czadowe :)
Cudnie wyglądają ;)
Takie łatwe, a musi być bardzo smakowite! Świetny pomysł! :))
Książkę Icy mam i jestem bardzo zadowolona .Fajne mało skomplikowane przepisy
Ten przepis też widac rewelacyjny
lutka, dokładnie, bardzo dobra pozycja. to już kolejny przepis z tej książki, a pewnie pojawią się i kolejne
Czekoladowe kratki wyglądają uroczo!
Szkoda,że mam uczulenie na orzechy.
Musiałabym dodać same migdały.
To jest genialne! :) potrzebowałam jakiegoś pomysłu na wieczorną przekąskę do filmu i postanowiłam wypróbować ten przepis. Bardzo fajne czekoladowe ciasteczka, a orzechy super chrupiące. Kolejny godny polecenia przepis z Twojego bloga :) pozdrawiam, Julka z Basjulowychpasji
Julka, cieszę, że zdecydowałaś się wypróbować przepis :) świetnie, że ciastka posmakowały :D
no i bardzo bardzo dziękuję za komentarz!!!
Jak dużo orzechów, pycha :-)
cudo!!
To ja się z przyjemnością dopisuję do wszystkich poprzednich komentarzy! REWELACJA :)
Przepis już sobie drukuję i zaraz biorę się za pieczenie :)
Pzdr serdecznie
Aniado
Smacznie wygladaja!!!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!