Pesto z bazylii z dodatkiem niebieskiego pleśniowego sera, ricotty i orzechów włoskich
Kremowe i delikatne dzięki ricotcie, która łagodzi ostrość niebieskiego sera.
Ze wspaniałym orzechowym posmakiem.
Do makaronów, ryżu, mięs, jako pasta do kanapek lub - mój ostatni hit - smarowidło do naleśników na słono.
Składniki:
- świeże liście bazylii z jednej doniczki (ok. 20 g)
- 40 g niebieskiego sera pleśniowego, np. lazura
- 2 czubate łyżeczki ricotty
- 20 g orzechów laskowych
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego (lub trochę więcej, jeśli woli się bardziej płynne)
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Można też użyć blendera. I już :)
Z podanych składników wyszedł mi jeden niepełny słoiczek o pojemności ok. 200 ml.
Przechowywać w lodówce do ok. tygodnia, choć tak nieduża ilość z pewnością zostanie wcześniej spożytkowana.
37 komentarze:
Pysznie!
Świetne połączenie.
Chętnie posmaruję sobie kromkę.
ciekawa pasta:) pomyślę do czego jeszcze można ją wykorzystać:)
Po prostu genialne!
Oh Kate..this sounds good. Can imagine the taste of the nuttiness and the creamy cheese.
Kasiu, dzięki za podpowiedź z naleśnikami. Właśnie stoi pół słoiczka w lodówce pesto z rucoli;-)
nie wierzyłam, że warto robić samemu, dopóki nie spróbowałam jaka jest różnica:)
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
genialny pomysł z tymi naleśnikami:D
Jesteś genialna :)
Kusi barwą i zapewne aromatem również :)
Wszystko co lubię....:)! A pomysł z naleśnikiem fantastyczny:)!
Świetne połączenie smaków !
mmm ciekawie wygląda ;)
Pesto... jakie to proste a zarazem pyszne. Ta kombinacja jest świetna ale i tak o tym wiesz ;)
Co za pyszne połączenie!
ten makaron na zdjęciu-cudoooo! :)
Wpraszam się na coś takiego;)
Świetny pomysł, chcę naleśnika z takim pesto!
Pesto full wypas:-). Domowe najlepsze.
Uwielbiam pesto, Twoje wyglada mi na cudownie kremowe .... gdybym je miała juz bym gotowała makaron:) pozdrawiam ciepło
Twoje pesto wygląda gładziutko i pysznie:-). Ja prócz pesto bazyliowego robię jeszcze z natki pietruszki i z mięty. Do każdego dodaje parmezan i orzeszki pini:-).
Ps.
dzisiaj mama przysłała mi książkę nie mogłam się jej doczekać, zabieram się do czytania. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję!!!
Olimpia, z parmezanem też bardzo lubię!
cieszę się, że książka dotarła :) dziękuję za informację
Z naleśniczkiem to musi być pycha:)
Kasiu, fantastyczne! Zdecydowanie moje smaki!
Robiłam już kilka pesto ale tego przepisu jeszcze nie próbowałam ;)
Uwielbiam pesto ;) a z serem pleśniowym jeszcze go nie łączyłam :P
pyszności :)
bardzo ciekawa wersja. Jestem zdecydowanie na tak :-)
Wygląda extra, pysznie ,mniam:)
Wyszedł ci fantastycznie! ;)
woowww:) aż podskoczyłam z radości na widok nowej, super wersji pesto:) zrobię takie z olbrzymią przyjemnością! genialny pomysł
Idealne do makaronu, potrafię sobie wyobrazić jego smak :)
ser z niebieską pleśnią zdecydowanie do mnie przemawia.
Mmm moje smaki, mogłabym jeść codziennie!
Pesto na bogato, bardzo mi się podoba!
fantastyczne!
z ochotą bym wypróbowała
Ha! A ja myślałam, że tylko ja robię pesto na oleju rzepakowym, a nie na oliwie z oliwek ;) Mi tak bardziej smakuje, bo olej rzepakowy nie ma swojego smaku.
sweet girl, jeśli pesto, to tylko na rzepakowym :) dokładnie tak jak piszesz - nie ma swojego smaku, dzięki czemu smakowe pole do popisu mają pozostałe składniki
Bardzo podoba mi się pomysł zmieszania pesto z serem, jakie to musi być pyszne np. na grzaneczkach z kawalkiem pomidorka koktajlowego! Pozdrowienia ślę :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!