wtorek, 5 marca 2013

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami



Zapiekanka z ziemniakami, grzybami, chorizo i kiełbasą kresową


Ta bogata w smaki i aromaty zapiekanka to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. I to dużej rodziny, bo jest bardzo! sycąca.



Składniki:
przepis Karola Okrasy ze strony Kuchnia Lidla; podaję już z moimi zmianami
  • ok. 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 3-4 ząbki czosnku, pokrojony w cienkie plastry
  • 150 g przysmaków kresowych (miks trzech kiełbas: kresowej naturalnej, chorizo oraz kresowej z pieprzem), pokrojonych w paski
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w plastry
  • 2 szklanki (500 ml) śmietanki 30% lub 36%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • masło i bułka tarta do posmarowania i oprószenia naczynia żaroodpornego

Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie ok. 15 minut, po czym wodę doprowadzić do wrzenia i grzybki gotować w niej jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu pokroić je w cienkie paski.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia, a następnie przełożyć do miski, by na tej samej patelni podsmażyć przysmaki kresowe (można dolać odrobinę oleju). Do podsmażonych wędlin dodać grzyby oraz cebulę z czosnkiem i wymieszać trzymając jeszcze chwilę na patelni. 

Do dużego garnka wlać śmietankę, dorzucić 2 gałązki rozmarynu i zagotować. Gdy śmietanka już się zagotuje, dodać ziemniaki i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, często delikatnie mieszając. Następnie do garnka dodać gałkę muszkatołową, pieprz i niewielką ilość soli - wymieszać. Kiedy śmietanka zgęstnieje, wyjąć z garnka rozmaryn, zaś dodać cebulę, czosnek, grzyby oraz miks kiełbas (zostawić trochę cebuli, grzybów i kiełbasy do dekoracji). Dokładnie wymieszać, po czym całość przełożyć, do wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą, dużego naczynia żaroodpornego. Delikatnie ułożyć, a na koniec udekorować z wierzchu częścią zostawionych składników.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut.





41 komentarze:

Ivka pisze...

Bardzo mi spasowałaś tą zapiekanką, chcę taką na obiad :)

Angie pisze...

Wygląda pysznie!

Droczilka pisze...

Faktycznie, jawi się jako bardzo treściwa. Bogate i bardzo aromatyczne zestawienie.

Marzena pisze...

Dla amatorów ziemniaków to dopiero uczta:-)

Lola pisze...

Chyba dzięki Twoim przepisom naprawdę pokocham ziemniaki ;D taka zapiekanka musi być pyszna :)

Patrycja Photography pisze...

Świetny post. Miła atmosfera na twoim blogu. Podoba mi się tutaj.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga. Nowe zdjęcia.
Jeśli spodobają Ci się moje zdjęcie polub mnie na fan page: https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
Będę Ci ogromnie wdzięczna.

Życzę miłego dnia. Pozdrawiam. ;)

Justyna Bąk pisze...

bardzo ciekawy pomysł:)

kaczodajnia pisze...

Cudnie wygląda, chyba muszę wypróbować

pasjonatka pisze...

uwielbiam zapiekanki ziemniaczane ;)

whiness pisze...

Ta zapiekanka nieźle mnie zaintrygowała, naprawdę! Ziemniaki, grzyby - okej, ale krakersy? Szaleństwo :D

lekki brzusio pisze...

zdecydowanie coś dla mnie. i jeszcze ten sosik :)

seledina pisze...

Musi być naprawdę sycąca, pysznie wygląda :)

Anula pisze...

Kaś podaj adres to wpadnę na ta zapiekankę. Smakowicie wygląda:)

Kasia Cukier pisze...

wygląda naprawdę zachęcająco :) musiała być smaczna ;)

Kamila pisze...

Fantastyczna propozycja! Pycha!

Olimpia Davies pisze...

Prawdziwa bomba kaloryczna na talerzu:-), a ja już się przestawiłam na lekkie i wiosenne posiłki:-). Mimo wszystko wygląda bardzo smakowicie:-)

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam takie zapiekanki :)

Kaś pisze...

whiness, ale gdzie dostrzegłaś krakersy? chyba czegoś nie wiem :D
Anula, haha w sumie pewnie mamy do siebie całkiem blisko :)

Anulla pisze...

oj pyszna, i jaka bogata:)

Ervisha pisze...

Pominę kiełbase i będzie oki :)

Majana pisze...

Mniam, smakowita zapiekanka :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo lubimy zapiekanki ziemniaczane. Twoja Kasiu jest rewelacyjna i ma w sobie grzyby ... a ich w takowej zapieknce jeszcze nie jadłam .... musze któregs dnia wypróbować ten przepis:) Buźka

Salvador Dali pisze...

trochę jak duszonki-lubię takie dania: sycące, dooobre:)

Joanna Skoraczyńska pisze...

Oj treściwie i to jak :-) Z chęcią bym taką zapiekankę pochłonęła. Po bieganiu jak znalazł hihihi ;-)

agateq pisze...

Moi Rodzice są wielkim fanem kuchni Okrasy, ja w duecie Lidlowskim wolę jednak Pascala, niemniej bardzo lubię zapiekanki wszelakie, autorstwa kogokolwiek! :)

Kamciss pisze...

Takie zapiekanki są najlepsze :)

MagdaiAga Zakrecone pisze...

Cudnie to wygląda, mam jednak pytanie czy mogę użyć pieczarek zamiast prawdziwych grzybów? Niestety tu gdzie mieszkam nie znajdę ich w żadnym sklepie:(
Pozdrawiam!

Kaś pisze...

MagdaiAga, zapiekanka wyjdzie na pewno inna w smaku, ale jak najbardziej możesz użyć pieczarek

agattekh pisze...

Wygląda pysznie, bardzo lubię takie zapiekanki, na pewno by mi smakowała :-)

Mama Alergika pisze...

Pysznie wygląda! Coś z tą śmietaną u mnie trzeba by pokombinować:)

Evitaa pisze...

Nie mam ostatnio szczęścia do zapiekanek. Ale Twoja wygląda tak pysznie, że chyba dam im jeszcze jedną szansę ;).

judik pisze...

Wspaniała zapiekanka:-)

Elficzna pisze...

wygląda obłędnie...sama pyszność! o retyy <3

Agata pisze...

Oj wygląda na bardzo smaczną i sycącą ;)

Paulina pisze...

uwielbiam zapiekanki ziemniaczane, także bardzo mi się podoba to danie:D

Nemi pisze...

Piszę się na taki obiad:) Z dokładką;)

Amber pisze...

Kasiu,
to danie akurat na przedwiośnie!
Mój J. byłby zachwycony.
Ja też z przyjemnością bym się przysiadła...
Pozdrowienia!

ola in the kitchen pisze...

Mniam, taki obiad to ja z chęcią.

lutka40 pisze...

Po składnikach zapowiada się na smaczne danie

Anonimowy pisze...

Polecam również taką https://www.youtube.com/watch?v=jfrmL--GcfI

imprezy integracyjne piaseczno pisze...

Super post! <3 A my mozemy teraz zaprosic wszystkich do naszej restauracji! :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add