Zapiekanka z ziemniakami, grzybami, chorizo i kiełbasą kresową
Ta bogata w smaki i aromaty zapiekanka to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. I to dużej rodziny, bo jest bardzo! sycąca.
Składniki:
przepis Karola Okrasy ze strony Kuchnia Lidla; podaję już z moimi zmianami
- ok. 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 3-4 ząbki czosnku, pokrojony w cienkie plastry
- 150 g przysmaków kresowych (miks trzech kiełbas: kresowej naturalnej, chorizo oraz kresowej z pieprzem), pokrojonych w paski
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 kg ziemniaków, pokrojonych w plastry
- 2 szklanki (500 ml) śmietanki 30% lub 36%
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- masło i bułka tarta do posmarowania i oprószenia naczynia żaroodpornego
Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie ok. 15 minut, po czym wodę doprowadzić do wrzenia i grzybki gotować w niej jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu pokroić je w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia, a następnie przełożyć do miski, by na tej samej patelni podsmażyć przysmaki kresowe (można dolać odrobinę oleju). Do podsmażonych wędlin dodać grzyby oraz cebulę z czosnkiem i wymieszać trzymając jeszcze chwilę na patelni.
Do dużego garnka wlać śmietankę, dorzucić 2 gałązki rozmarynu i zagotować. Gdy śmietanka już się zagotuje, dodać ziemniaki i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, często delikatnie mieszając. Następnie do garnka dodać gałkę muszkatołową, pieprz i niewielką ilość soli - wymieszać. Kiedy śmietanka zgęstnieje, wyjąć z garnka rozmaryn, zaś dodać cebulę, czosnek, grzyby oraz miks kiełbas (zostawić trochę cebuli, grzybów i kiełbasy do dekoracji). Dokładnie wymieszać, po czym całość przełożyć, do wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą, dużego naczynia żaroodpornego. Delikatnie ułożyć, a na koniec udekorować z wierzchu częścią zostawionych składników.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut.
42 komentarze:
Bardzo mi spasowałaś tą zapiekanką, chcę taką na obiad :)
Wygląda pysznie!
Faktycznie, jawi się jako bardzo treściwa. Bogate i bardzo aromatyczne zestawienie.
Dla amatorów ziemniaków to dopiero uczta:-)
Chyba dzięki Twoim przepisom naprawdę pokocham ziemniaki ;D taka zapiekanka musi być pyszna :)
bardzo ciekawy pomysł:)
Cudnie wygląda, chyba muszę wypróbować
uwielbiam zapiekanki ziemniaczane ;)
Ta zapiekanka nieźle mnie zaintrygowała, naprawdę! Ziemniaki, grzyby - okej, ale krakersy? Szaleństwo :D
zdecydowanie coś dla mnie. i jeszcze ten sosik :)
Musi być naprawdę sycąca, pysznie wygląda :)
Kaś podaj adres to wpadnę na ta zapiekankę. Smakowicie wygląda:)
wygląda naprawdę zachęcająco :) musiała być smaczna ;)
Fantastyczna propozycja! Pycha!
Prawdziwa bomba kaloryczna na talerzu:-), a ja już się przestawiłam na lekkie i wiosenne posiłki:-). Mimo wszystko wygląda bardzo smakowicie:-)
Uwielbiam takie zapiekanki :)
whiness, ale gdzie dostrzegłaś krakersy? chyba czegoś nie wiem :D
Anula, haha w sumie pewnie mamy do siebie całkiem blisko :)
oj pyszna, i jaka bogata:)
Pominę kiełbase i będzie oki :)
Mniam, smakowita zapiekanka :)
Bardzo lubimy zapiekanki ziemniaczane. Twoja Kasiu jest rewelacyjna i ma w sobie grzyby ... a ich w takowej zapieknce jeszcze nie jadłam .... musze któregs dnia wypróbować ten przepis:) Buźka
trochę jak duszonki-lubię takie dania: sycące, dooobre:)
Oj treściwie i to jak :-) Z chęcią bym taką zapiekankę pochłonęła. Po bieganiu jak znalazł hihihi ;-)
Moi Rodzice są wielkim fanem kuchni Okrasy, ja w duecie Lidlowskim wolę jednak Pascala, niemniej bardzo lubię zapiekanki wszelakie, autorstwa kogokolwiek! :)
Takie zapiekanki są najlepsze :)
Cudnie to wygląda, mam jednak pytanie czy mogę użyć pieczarek zamiast prawdziwych grzybów? Niestety tu gdzie mieszkam nie znajdę ich w żadnym sklepie:(
Pozdrawiam!
MagdaiAga, zapiekanka wyjdzie na pewno inna w smaku, ale jak najbardziej możesz użyć pieczarek
Wygląda pysznie, bardzo lubię takie zapiekanki, na pewno by mi smakowała :-)
Pysznie wygląda! Coś z tą śmietaną u mnie trzeba by pokombinować:)
Nie mam ostatnio szczęścia do zapiekanek. Ale Twoja wygląda tak pysznie, że chyba dam im jeszcze jedną szansę ;).
Wspaniała zapiekanka:-)
wygląda obłędnie...sama pyszność! o retyy <3
Oj wygląda na bardzo smaczną i sycącą ;)
uwielbiam zapiekanki ziemniaczane, także bardzo mi się podoba to danie:D
Piszę się na taki obiad:) Z dokładką;)
Kasiu,
to danie akurat na przedwiośnie!
Mój J. byłby zachwycony.
Ja też z przyjemnością bym się przysiadła...
Pozdrowienia!
Mniam, taki obiad to ja z chęcią.
Po składnikach zapowiada się na smaczne danie
Polecam również taką https://www.youtube.com/watch?v=jfrmL--GcfI
Super post! <3 A my mozemy teraz zaprosic wszystkich do naszej restauracji! :)
Oo nigdy nie jadłam takiej zapiekanki!Wygląda mega apetycznie!Dzięki za dołączenie przepisu ;)
Pychota!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!