poniedziałek, 11 marca 2013

Tarta z pieczarkami, cebulką, brokułem i beszamelem



Tarta na słono a la zapiekanka


Moja pierwsza, domowa tarta w wersji wytrawnej. Pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, bo słowa domowników "ale będziesz robiła taką częściej?" to chyba najlepszy komplement :)

Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt wyśmienity. Serdecznie polecam!




Składniki
  • ciasto francuskie (do wypełnienia formy, ok. pół opakowania)
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • mały brokuł
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka (250 ml), pieprz i sól do smaku 
  • 50-100 g żółtego sera, startego na grubych oczkach

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę porkoić w piórka. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować (wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2-3 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą).

Na patelni rozgrzać olej, po czym lekko zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki i całość smażyć ok. 15 minut aż będą miękkie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę od tarty wyłożyć ciastem francukim - jak widać na zdjeciach, wyłożyłam ciasto razem z papierem, dzięki czemu trzeba przygotowywać formy, a i upieczoną już tartę lepiej się wyjmuje. Ciasto obciażyć (grochem, fasolą, ryżem, specjalnymi kulkami czy też inną formą) i podpiec ok. 10 minut. W tym czasie przygotować beszamel: w garnuszku rozpuścić masło, po czym dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolać mleko, szczyptę soli oraz pieprzu, i mieszać do powstania jednolitego, kremowego i gęstego sosu.

Na podpieczoną tartę wyłożyć pieczarki z cebulą, poukładać różyczki brokuła, a następnie wylać beszamel (starając się ominąć różyczki). Na koniec tartę posypać żółtym serem (również omijając brokuły). Całość piec w piekarniku ok. 15 minut.
Tartę przechowywać max do dwóch dni w lodówce, równie smaczna jest w wersji odgrzewanej.



53 komentarze:

Kamila pisze...

Pychotka!

Ervisha pisze...

Umiesz napędzić apetytu :)

What's Baking?? pisze...

wow very nice layers of wonderful stuff you have in your tart. lovely.

madlene17 pisze...

Podeślij mi kawałek na kolację;)

Kulinarnyblog.pl pisze...

Wygląda pysznie. Chyba się skuszę.

Zapraszam również do mnie:
kulinarnyblog.pl

seledina pisze...

Tarta na słono to pyszny obiad ale i np. kolacja, bo na zimno też jest dobra :)
Pysznie wygląda :)

teenager ;) pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
teenager ;) pisze...

świetna tarta , brokuły i pieczarki pycha !

Lola pisze...

I zdałam sobie sprawę że jeszcze nie robiłam nigdy tarty w wersji wytrawnej, koniecznie muszę to wkrótce zmienić;) Świetne smaki w Twojej tarcie:)

whiness pisze...

Musi być przepyszna :) Ser, brokuł... No nie no, z chęcią zjadłabym taką na kolację :)

esperance pisze...

Wygląda pysznie! Będę musiała przepis wypróbować ;)

Anulla pisze...

uwielbiam tarty na słono:) pyszna wersja:)

kuchcikOla pisze...

jak z brokułem to biorę w ciemno! :) choć nie śmiem wątpić, że jest pyszne :)

Inspirowane Smakiem pisze...

uwielbiam, gdy rodzince smakuje to, co robie;)

urtica1 pisze...

Kasiu tarta wygląda tak że nie sposób się jej oprzeć. Muszę ją zrobić :) Pozdrawiam :)

Dietetycznie. Moja rzeczywistość. pisze...

wygląda przepysznie ;)

pollyzeczki pisze...

to danie zawiera wszystko co lubię i jeszcze te apetyczne zdjęcie...

pieczarka mySia pisze...

mniam, mniam :) uwielbiam takie wypasione ;D zapiekanki!

Danuta pisze...

Pychotka. Na pewno wypróbuje przepis;-))
Pozdrawiam

http://cynamon.net.pl pisze...

Brokuły kocham do tego ten beszamel i cała reszta.. Pyszności.

Monika pisze...

francuska wersja na zielono bardzo mnie zachęca!

Justyna Bąk pisze...

takie dania to ja lubię:)

Majana pisze...

Znakomicie się prezentuje, pyszności!:)

dżags pisze...

wszystkie składniki baardzo lubię. i tak pięknie wygląda... : )

Anula pisze...

Kusisz ta tartą:)

Magda pisze...

Pyszna ta tarta! Ostatnio kusi mnie, aby przyrządzić podobną na obiad, w weekend w końcu się na to zdobędę! :)

Olimpia Davies pisze...

Wygląda bardzo pysznie, poproszę kawałek:-)

Nemi pisze...

Co za pyszności:)

Maja Skorupska pisze...

tarta doskonala!:)

Marzena pisze...

A ja dotąd nie robiłam jeszcze tarty na słodko, tylko same wytrawne;-) Mogę chwycić na śniadanie kawałeczek:-)?

Ola pisze...

lubię tarty a taka warzywana bardzo mnie przekonuje
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Kasia Cukier pisze...

o kurczę, musiała byc pyszna :)

agateq pisze...

Nie dość, że moja ulubiona tarta, to jeszcze z brokułami! :D

Lucyna Grabska pisze...

Świetny blog i pyszne zdjęcia.
Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

AZgotuj! pisze...

Oj, moje smaki:)

siankoo pisze...

wszystko co bardzo lubię jest w Twojej tarcie, porywam :)

Evitaa pisze...

Ale dobroci. Uwielbiam wytrawne tarty i też jestem pewna, że na tej nie poprzestaniesz :).

kachna pisze...

Gratuluje Ci Twojej pierwszej slonej tarty! Wyszla rewelacyjnie!:)
Hehehe..nawet ser ulozylas w kratke jak ruloniki ciasta na slodkich wersjach:)
To co? Z czym planujesz nastepna?;)
Pozdrawiam Cie serdecznie! Buziale!:*

Kaś pisze...

kachna, :)
ale ta kratka to w sumie czysty przypadek :D
następna będzie ze szpinakiem... albo z porem :)

Joanna Skoraczyńska pisze...

No nie, Kaś koniecznie musisz się bardziej rozsmakować w wytrawnych tartach. Słodkie są cudowne, ale wytrawne też niczego sobie. A Twoja wersja jest fajna i prosta bo użyłaś ciasta francuskiego. No i ta gruba warstwa zółtego roztopionego sera na wierzchu. Oblizuję się z wielkim smakiem :-)

Salvador Dali pisze...

wow.. wygląda bajecznie, ale bym teraz taką zjadła, no mmm!

Amber pisze...

Wytrawne tarty lubię nawet bardziej niż słodkie.
Twoją zjadłabym z rozkoszą!
Ciekawa jestem z czym będzie następna...

GrowingUp pisze...

Uwielbiam ten ser...

Ola pisze...

takiej tarty mi ostatnio brakuje... w końcu coś wytrawnego bym zjadła!

Paulina pisze...

ten ser na wierzchu, aaaah:)

kruszyna pisze...

Łaaa ten ser jest zabójczy, zgłodniałam na sam widok :D

agattekh pisze...

Niebo w gębie, takie danie to coś dla mnie :-)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Proszę o porcyjkę...

lutka40 pisze...

Pychota ,a ten ser na całości to już normalnie poezja

Tata pisze bloga pisze...

No tak, to coś co lubię jeść :)

Pyyycha :)

urtica1 pisze...

Kasiu, jak obiecałam tak zrobiłam :) Rewelacja po prostu. Świetny pomysł na tartę, dziękuję :)
Moja na kruchym spodzie, bo akurat francuskie mi wyszło, ale też smakowała super.
Pozdrawiam ciepło :)

Kaś pisze...

urtica1, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z pomysłu :) wersja na kruchym spodzie brzmi znakomicie!
serdecznie dziękuję za komentarz
pozdrawiam!

studentka_na_diecie pisze...

Wow wygląda obłędnie :D

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add