piątek, 12 lipca 2013

Tarta z serem i truskawkami



Migdałowa tarta z ricottą, kozim serem,
miodem i truskawkami


Ach i och - tyle w temacie jej smaku. Wyglądu chyba też :)

Krucha, delikatna tarta migdałowa wypełniona aksamitnymi serami z nutką miodu. 
Soczyste, słodziutkie truskawki wieńczą dzieło.

Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, bo podpieka się tylko kruchy spód, następnie wypełnia go masą serową, a na koniec idą truskawki. Jeśli ktoś nie przepada za ricottą czy kozim serem (ale i tak szczerze zachęcam do wypróbowania tego miksu), można któryś z nich podmienić np. na mascarpone. Ponieważ truskawki już się kończą, sprawdzą się inne owoce, szczególnie maliny albo jagody, których jest teraz pod dostatkiem.




Składniki na kruche ciasto (mała tortownica o średnicy 18 cm):
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g tartych migdałów
  • 80 g zimnego masła
  • czubata łyżeczka gęstej śmietany
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru [tarta wychodzi nie za słodka; wg uznania można zwiększyć ilość cukru]
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w głębokiej misce i zagnieść, aż do utworzenie zwartej, gładkiej kuli. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (160 stopni przy termoobiegu). W trakcie nagrzewania piekarnika, tortownicę wysmarować masłem, po czym zetrzeć do niej ciasto (na tarce o grubych oczkach). Starte ciasto docisnąć do dna i boków foremki - tak by utworzyło spód charakterystyczny dla tart. Ciasto piec przez ok. 25-30 minut - aż do zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.




Kiedy ciasto całkiem wystygnie przygotować wypełnienie tarty.

Składniki na wypełnienie tarty:
  • 100 g koziego sera
  • 100 g sera ricotta
  • 3 łyżki miodu
  • garść świeżych truskawek

Kozi ser, ricottę oraz miód umieścić w pojemniku/kielichu od blendera i zmiksować na gładką masę. Sprawdzić, czy wystarczająco słodka, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu.

Truskawki umyć, lekko osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć szypułki i przekroić na pół.

Masę serową wyłożyć we wgłębienie upieczonego spodu od tarty, a następnie ułożyć na niej truskawki. Udekorować listkami świeżej, aromatycznej bazylii. Podawać od razu.



44 komentarze:

Trilli Urszula pisze...

Ja za Tobą nie nadążam!Tyle co zrobiłam muffiny bananowe.Osobiście smaku zbytnio nie zdążyłam poczuć,bo trzy "małe paszcze" pochłonęły z apetytem...zostały jeszcze 4 sztuki,ale nadciąga jeszcze jeden amator... więc zostawiłam te sierotki dla niego :)
Tarta wygląda baaaardzo zachęcająco :)

Kaś pisze...

Trilli, bardzo się cieszę, że "małe paszcze" jedzą muffinki z takim smakiem :) pozdrowienia dla Was!!!

Karmel-itka. pisze...

zapewne zniknęła w zawrotnym tempie. pyszna!

ewelajna pisze...

Kaś, Twoaj tarta wygląda prze-śli-cznie!,
ale z serem ricotta jakoś nie mogę się polubić.
Pozdrawiam Cię!

Paulina pisze...

wygląda genialnie! uwielbiam takie letnie tarty :)

Kasia pisze...

Ojjj koziego sera nie lubię ponad wszystko :(( Jakim można go zastąpić?

Salvador Dali pisze...

migdałowa tarta? Truskawki? Czy mogłoby być lepiej? Wpadam, pychotaaa :D

Kinga Kornacka pisze...

Ale pysznie! Czy truskawkowo czy malinowo czy jagodowo, ważne, że owocowo :)

Anula pisze...

Schrupałabym taką tartę, ciekawa jestem smaku tego serowego nadzienia. U mnie też ser i truskawki:)

Łucja pisze...

wygląda rzeczywiście przepysznie, więc jeśli ma jeszcze lepiej smakować to ja już nie wiem :)

Agata pisze...

Eh... A ja już zakupiłam składniki na tartę malinową! Za tydzień jednak próbuję Twój przepis bo brzmi rewelacyjnie!

Arcoiris pisze...

U Ciebie zawsze tak piękne zdjęcia, że szkoda jeść te dania.

Gacek pisze...

pięknie się prezentuje aż ślinka cieknie
http://lubieessc.blogspot.com/

Kaś pisze...

Kasiu, tak jak napisałam w poście - np. mascarpone. a z lżejszych: ser na serniki albo ostatecznie zwykły twaróg (koniecznie tłusty), plus trochę śmietany lub kremówki

zufik pisze...

Pyszności! bazylia i truskawki razem mniam :)

kuchcikOla pisze...

kozi ser dodaje tej tarcie niezwykłości :) intrygujące połączenie, na pewno warte spróbowania :)

Marzena pisze...

Zaskakujący, nie po raz pierwszy zresztą, skład :-) Intryguje mnie. Wygląda natomiast zjawiskowo:-)

Kasia Cukier pisze...

wygląda bajecznie ;)) chętnie spróbowałabym kawałeczek ;)

teenager ;) pisze...

mmm przepyszna !! same smaczne produkty <3

Nemi pisze...

OMG!! Doskonała!!

Joanna Skoraczyńska pisze...

Lojalnie uprzedzam, że wpadam do Ciebie i porywam nawet nie kawałek, ale dwa duże kawałki tej pysznej tarty :-)

Pola A pisze...

Mam ogromną ochotę na takie ciacho :)) świetna propozycja na lato ;)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Bardzo intrygują mnie te sery w tej tarcie ;) Pysznie się prezentuje :)

gzik_i_pyry pisze...

Co tu dużo pisać tarta idealna, nic tylko cieszyć oku i wypróbować przepis. Pozdrawiam

Anulla pisze...

pycha!:) ja często właśnie podobną z mascarpone robię i śmietanką:)

Słodka Babeczka pisze...

Niebo w gębie! :)

Marta pisze...

Wiele robiłam już różnych ciast z ricottą ale z kozim serkiem jeszcze nigdy. Musi ciekawie smakować! Pyszności :-)

Ervisha pisze...

Truskawki...... Moja miłość :D

GrowingUp pisze...

Porwałabym Ci ją w całości, i do tego truskawy-cuudo:D

pieczarka mySia pisze...

Jest cudowna :)

navynut pisze...

Uwielbiam tarty, a twoje kruche ciasto wygląda perfekcyjnie ! Fajnie, że pomyślałaś o innym nadzieniu serowym niż serek mascarpone - na pewno zdrowiej ! Pozdrawiam :)

cook and look pisze...

Idealne połączenie :)

Evitaa pisze...

Ale piękna. Kruche ciasto wygląda perfekcyjnie :)

lutka40 pisze...

Zjawiskowa!

ola in the kitchen pisze...

Pyszności! Pięknie wygląda :D

Ola pisze...

wygląda spektakularnie!
Blog about life and travelling
Blog about cooking

Wiera pisze...

Kiedy przypominam sobie smak koziego sera, pamiętam, że jest słony :)
Ryzykowne połączenie...

JustInka pisze...

Dostałam ślinotoku. Te truskawki, z takim ciastem... Oj pysznie to wygląda :)

Kiedy Zjemy pisze...

idealne na lato!

Moja pasja smaku pisze...

Jaka cudna tarta ! Uczta dla oczu, piękne zdjęcia :)

Pozdrawiam serdecznie ;)

Ola Laj pisze...

pyszne i piękne :) pozdrawiam amatorów słodkości i zapraszam na dania z grilla dla odmiany http://www.zgrilla.pl/wegetarianskie-kanapki-z-grillowanymi-warzywami/

ugotujmyto.pl pisze...

Bardzo jestem ciekawa tego połaczenia serów... bo tarta wygląda pięknie :)!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wygląda przepysznie:) buziaki

Paulina Urbańczyk pisze...

Jaka piękna tarta ! :)

Aż tęsknię za latem :(

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add