Migdałowa tarta z ricottą, kozim serem,
miodem i truskawkami
Ach i och - tyle w temacie jej smaku. Wyglądu chyba też :)
Krucha, delikatna tarta migdałowa wypełniona aksamitnymi serami z nutką miodu.
Soczyste, słodziutkie truskawki wieńczą dzieło.
Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, bo podpieka się tylko kruchy spód, następnie wypełnia go masą serową, a na koniec idą truskawki. Jeśli ktoś nie przepada za ricottą czy kozim serem (ale i tak szczerze zachęcam do wypróbowania tego miksu), można któryś z nich podmienić np. na mascarpone. Ponieważ truskawki już się kończą, sprawdzą się inne owoce, szczególnie maliny albo jagody, których jest teraz pod dostatkiem.
Składniki na kruche ciasto (mała tortownica o średnicy 18 cm):
- 150 g mąki pszennej
- 20 g tartych migdałów
- 80 g zimnego masła
- czubata łyżeczka gęstej śmietany
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru [tarta wychodzi nie za słodka; wg uznania można zwiększyć ilość cukru]
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w głębokiej misce i zagnieść, aż do utworzenie zwartej, gładkiej kuli. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (160 stopni przy termoobiegu). W trakcie nagrzewania piekarnika, tortownicę wysmarować masłem, po czym zetrzeć do niej ciasto (na tarce o grubych oczkach). Starte ciasto docisnąć do dna i boków foremki - tak by utworzyło spód charakterystyczny dla tart. Ciasto piec przez ok. 25-30 minut - aż do zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.
Kiedy ciasto całkiem wystygnie przygotować wypełnienie tarty.
Składniki na wypełnienie tarty:
- 100 g koziego sera
- 100 g sera ricotta
- 3 łyżki miodu
- garść świeżych truskawek
Kozi ser, ricottę oraz miód umieścić w pojemniku/kielichu od blendera i zmiksować na gładką masę. Sprawdzić, czy wystarczająco słodka, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu.
Truskawki umyć, lekko osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć szypułki i przekroić na pół.
Masę serową wyłożyć we wgłębienie upieczonego spodu od tarty, a następnie ułożyć na niej truskawki. Udekorować listkami świeżej, aromatycznej bazylii. Podawać od razu.
43 komentarze:
Ja za Tobą nie nadążam!Tyle co zrobiłam muffiny bananowe.Osobiście smaku zbytnio nie zdążyłam poczuć,bo trzy "małe paszcze" pochłonęły z apetytem...zostały jeszcze 4 sztuki,ale nadciąga jeszcze jeden amator... więc zostawiłam te sierotki dla niego :)
Tarta wygląda baaaardzo zachęcająco :)
Trilli, bardzo się cieszę, że "małe paszcze" jedzą muffinki z takim smakiem :) pozdrowienia dla Was!!!
zapewne zniknęła w zawrotnym tempie. pyszna!
Kaś, Twoaj tarta wygląda prze-śli-cznie!,
ale z serem ricotta jakoś nie mogę się polubić.
Pozdrawiam Cię!
wygląda genialnie! uwielbiam takie letnie tarty :)
Ojjj koziego sera nie lubię ponad wszystko :(( Jakim można go zastąpić?
migdałowa tarta? Truskawki? Czy mogłoby być lepiej? Wpadam, pychotaaa :D
Ale pysznie! Czy truskawkowo czy malinowo czy jagodowo, ważne, że owocowo :)
Schrupałabym taką tartę, ciekawa jestem smaku tego serowego nadzienia. U mnie też ser i truskawki:)
wygląda rzeczywiście przepysznie, więc jeśli ma jeszcze lepiej smakować to ja już nie wiem :)
Eh... A ja już zakupiłam składniki na tartę malinową! Za tydzień jednak próbuję Twój przepis bo brzmi rewelacyjnie!
U Ciebie zawsze tak piękne zdjęcia, że szkoda jeść te dania.
pięknie się prezentuje aż ślinka cieknie
http://lubieessc.blogspot.com/
Kasiu, tak jak napisałam w poście - np. mascarpone. a z lżejszych: ser na serniki albo ostatecznie zwykły twaróg (koniecznie tłusty), plus trochę śmietany lub kremówki
Pyszności! bazylia i truskawki razem mniam :)
kozi ser dodaje tej tarcie niezwykłości :) intrygujące połączenie, na pewno warte spróbowania :)
Zaskakujący, nie po raz pierwszy zresztą, skład :-) Intryguje mnie. Wygląda natomiast zjawiskowo:-)
wygląda bajecznie ;)) chętnie spróbowałabym kawałeczek ;)
mmm przepyszna !! same smaczne produkty <3
OMG!! Doskonała!!
Lojalnie uprzedzam, że wpadam do Ciebie i porywam nawet nie kawałek, ale dwa duże kawałki tej pysznej tarty :-)
Mam ogromną ochotę na takie ciacho :)) świetna propozycja na lato ;)
Bardzo intrygują mnie te sery w tej tarcie ;) Pysznie się prezentuje :)
Co tu dużo pisać tarta idealna, nic tylko cieszyć oku i wypróbować przepis. Pozdrawiam
pycha!:) ja często właśnie podobną z mascarpone robię i śmietanką:)
Niebo w gębie! :)
Wiele robiłam już różnych ciast z ricottą ale z kozim serkiem jeszcze nigdy. Musi ciekawie smakować! Pyszności :-)
Truskawki...... Moja miłość :D
Porwałabym Ci ją w całości, i do tego truskawy-cuudo:D
Jest cudowna :)
Uwielbiam tarty, a twoje kruche ciasto wygląda perfekcyjnie ! Fajnie, że pomyślałaś o innym nadzieniu serowym niż serek mascarpone - na pewno zdrowiej ! Pozdrawiam :)
Ale piękna. Kruche ciasto wygląda perfekcyjnie :)
Zjawiskowa!
Pyszności! Pięknie wygląda :D
wygląda spektakularnie!
Blog about life and travelling
Blog about cooking
Kiedy przypominam sobie smak koziego sera, pamiętam, że jest słony :)
Ryzykowne połączenie...
Dostałam ślinotoku. Te truskawki, z takim ciastem... Oj pysznie to wygląda :)
idealne na lato!
Jaka cudna tarta ! Uczta dla oczu, piękne zdjęcia :)
Pozdrawiam serdecznie ;)
pyszne i piękne :) pozdrawiam amatorów słodkości i zapraszam na dania z grilla dla odmiany http://www.zgrilla.pl/wegetarianskie-kanapki-z-grillowanymi-warzywami/
Bardzo jestem ciekawa tego połaczenia serów... bo tarta wygląda pięknie :)!
wygląda przepysznie:) buziaki
Jaka piękna tarta ! :)
Aż tęsknię za latem :(
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!