wtorek, 22 października 2013

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym



Obiad-klasyk. Prawdopodobnie każdy zna. Czy każdy lubi nie wiem, ale zakładam, że nielubiący są mniejszości ;) Przepis w ramach przypomnienia, że proste, swojskie smaki też mogą cieszyć podniebienie. Niedługo świeże, leśne grzyby się skończą, więc korzystajmy!

Sos jest mocno uniwersalny - pasuje również do ryżu, kaszy, makaronu czy przeróżnych klusek, na przykład pampuchów, śląskich czy knedli. 

A poniższy obiad ponownie sponsorowała Rodzicielka - niby szybkie, nieskomplikowane danie, ale jakoś zawsze od Mamy smakuje lepiej :)



Składniki:
  • 1 kg karczku
  • 1 kg grzybów
  • kilka kawałków suszonej papryki (4-5 sztuk)
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3-4 łyżki śmiatany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotować mięso:
Karczek umyć, pokroić na grube plastry i obsmażyć z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć z patelni do garnka, podlać wodą (ok. pół litra), dodać sól i pieprz (wedle smaku) oraz suszoną paprykę - całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45-50 minut (zależy od mięsa).

Jak zrobić sos grzybowy:
Obrane, oczyszczone, pokrojone grzyby umyć i przełożyć do garnka z małą ilością wody - zagotować i gotować ok. 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodać lekko odcedzone grzyby, pieprz i sól - smażyć całość przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać powoli śmietanę (można ją wcześnie zahartować: wlać do kubka razem z łyżką sosu z patelni, wymieszać i dopiero wtedy dodać do grzybów z cebulą). Sos jest gotowy do podania.

Smacznego!

26 komentarze:

Anula pisze...

O rany ale przepyszny obiadek:) Ja z pampuchami bym zjadła.

Kamciss pisze...

Apetycznie :)

skoraq cooks pisze...

Tak to jest z mamami. U nich zawsze najsmaczniej zwłaszcza jeśli chodzi o klasykę :-)

Ola pisze...

a ja muszę przyznać, że akurat karczku z grzybami nie robiłam jeszcze:)

Kasia pisze...

O mamo, jakie to apetyczne! :)))

Anulla pisze...

o tak! taką klasyką nigdy nie pogardzę:)

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda:)

Amber pisze...

Klasyczne smakowite danie.

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pysznie, klasycznie, domowo :)

Marzena pisze...

Ja taką karkówkę robię podobnie, ale z suszonymi grzybami:-) Oj wszyscy lubimy bardzo...:-))

krzywa kromeczka pisze...

zjadlabym ....

pieczarka mySia pisze...

Przychodzę dzisiaj do Ciebie na obiad :)

Kamila pisze...

Smacznie!

Antenka pisze...

nie ma jak klasyka:) zawsze smakuje:)

Pierwiasteksmaku pisze...

mniam pieknie i samkowicie wyglada :) pozdr i zapraszam :)

JustInka pisze...

Klasyk, ale jaki smaczny! No i oczywiście pięknie sfotografowany :)

Magda C. pisze...

Mmm... mogłabym dzisiaj zjeść na obiad taki pyszny karczek :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Bardzo bogato grzybowo, domyslam się wspaniałego smaku, o tej porze grzyby są zawsze w porę, a karkówka , któż jej nie lubi? No? niech się przyzna?

Evitaa pisze...

Jesienny i pachnący obiad, zjadłabym :)

Salvador Dali pisze...

ej! U Ciebie nawet karczek zachwyca :D

lightandpleasant pisze...

zjadłabym taki obiad, tylko mięso bym wymieniła na przykład na polędwiczki :)

wiktorkowa pisze...

dobry pomysł na aromatyczny obiad który nie jest kotletem w panierce;)

agattekh pisze...

Z grzybami, pychota :-)

ugotujmyto.pl pisze...

Jaka pyszna klasyka..:)

zosiasamosia pisze...

A czym można zastąpić suszoną paprykę, bo nie wiem gdzie ją kupić?

Kaś pisze...

Zosiasamlaia, można doprawić do smaku suszoną, ewenetualnie dodać świeżej, jesli lubisz takie połączenia

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add