Obiad-klasyk. Prawdopodobnie każdy zna. Czy każdy lubi nie wiem, ale zakładam, że nielubiący są mniejszości ;) Przepis w ramach przypomnienia, że proste, swojskie smaki też mogą cieszyć podniebienie. Niedługo świeże, leśne grzyby się skończą, więc korzystajmy!
Sos jest mocno uniwersalny - pasuje również do ryżu, kaszy, makaronu czy przeróżnych klusek, na przykład pampuchów, śląskich czy knedli.
A poniższy obiad ponownie sponsorowała Rodzicielka - niby szybkie, nieskomplikowane danie, ale jakoś zawsze od Mamy smakuje lepiej :)
Składniki:
- 1 kg karczku
- 1 kg grzybów
- kilka kawałków suszonej papryki (4-5 sztuk)
- 2 cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- 3-4 łyżki śmiatany 18%
- sól, pieprz do smaku
Przygotować mięso:
Karczek umyć, pokroić na grube plastry i obsmażyć z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć z patelni do garnka, podlać wodą (ok. pół litra), dodać sól i pieprz (wedle smaku) oraz suszoną paprykę - całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45-50 minut (zależy od mięsa).
Jak zrobić sos grzybowy:
Obrane, oczyszczone, pokrojone grzyby umyć i przełożyć do garnka z małą ilością wody - zagotować i gotować ok. 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodać lekko odcedzone grzyby, pieprz i sól - smażyć całość przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać powoli śmietanę (można ją wcześnie zahartować: wlać do kubka razem z łyżką sosu z patelni, wymieszać i dopiero wtedy dodać do grzybów z cebulą). Sos jest gotowy do podania.
Smacznego!
Smacznego!
26 komentarze:
O rany ale przepyszny obiadek:) Ja z pampuchami bym zjadła.
Apetycznie :)
Tak to jest z mamami. U nich zawsze najsmaczniej zwłaszcza jeśli chodzi o klasykę :-)
a ja muszę przyznać, że akurat karczku z grzybami nie robiłam jeszcze:)
O mamo, jakie to apetyczne! :)))
o tak! taką klasyką nigdy nie pogardzę:)
Klasyczne smakowite danie.
Pysznie, klasycznie, domowo :)
Ja taką karkówkę robię podobnie, ale z suszonymi grzybami:-) Oj wszyscy lubimy bardzo...:-))
zjadlabym ....
Przychodzę dzisiaj do Ciebie na obiad :)
Smacznie!
nie ma jak klasyka:) zawsze smakuje:)
mniam pieknie i samkowicie wyglada :) pozdr i zapraszam :)
Klasyk, ale jaki smaczny! No i oczywiście pięknie sfotografowany :)
Mmm... mogłabym dzisiaj zjeść na obiad taki pyszny karczek :)
Bardzo bogato grzybowo, domyslam się wspaniałego smaku, o tej porze grzyby są zawsze w porę, a karkówka , któż jej nie lubi? No? niech się przyzna?
Jesienny i pachnący obiad, zjadłabym :)
ej! U Ciebie nawet karczek zachwyca :D
zjadłabym taki obiad, tylko mięso bym wymieniła na przykład na polędwiczki :)
dobry pomysł na aromatyczny obiad który nie jest kotletem w panierce;)
Z grzybami, pychota :-)
Jaka pyszna klasyka..:)
A czym można zastąpić suszoną paprykę, bo nie wiem gdzie ją kupić?
Zosiasamlaia, można doprawić do smaku suszoną, ewenetualnie dodać świeżej, jesli lubisz takie połączenia
This was such a helpful read. Keep up the great work!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!