Pyszne ciastka!
Mocno korzenne i po brzegi wypełnione bakaliami. A między bakaliami przesłodka biała czekolada. Grubaśne. Mięciutkie, dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków.
Z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki na wigilijnym stole, choć polecam je przygotować nie tylko w okresie świątecznym. A dla tych, którzy przy piernikach pozostają, polecam pierniki z ziemniakami :)
Składniki na ok. 30 ciastek
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 3 łyżki melasy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g białej czekolady
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g kandyzowanego ananasa
- 30 g kandyzowanego imbiru
Przygotowanie składników
Ziemniaki ugotować, utrzeć na puree i ostudzić. Czekoladę pokroić w kostkę, a bakalie grubo posiekać. Mąką wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Przygotowanie ciasta
Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem i melasą. Następnie dodać ziemniaki i raz jeszcze połączyć składniki mikserem. Płynne składniki wlać do suchych i zagnieść jednolite ciasto. Do ciasta wsypać czekoladę oraz bakalie, po czym wymieszać całość.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i formować ciastka: ukształtować kulę, umieścić ją na blasze i spłaszczyć na ok. 1 cm. Ciasto może się lepić do rąk, ale nie należy podsypywać mąki – przy formowaniu ciastek wystarczy mieć zwilżone wodą dłonie. Między ciastkami zachować ok. 2-3 cm odstępu. Ciastka piec ok. 9 minut. Po upieczeniu odczekać 2 minut zanim przełoży się je z blachy na kratkę, gdzie należy pozostawić je do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w szczelnej puszcze/szklanym pojemniku. Miękkość zachowują do ok. tygodnia po upieczeniu.
Przechowywać w szczelnej puszcze/szklanym pojemniku. Miękkość zachowują do ok. tygodnia po upieczeniu.
*** Można dodać dowolne bakalie. Ważne, by ich łączna ilość wynosiła ok. 200-250 g
Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl
43 komentarze:
Smakowite, smacznie nadziane! Pozdrawiam
ja poproszę :)
nie wiem jak to robię, ale ciastka średnio mi wychodzą ;/ nie liczę na to by były okrągłe ale niech chociaż trzymają się kupy. A tak, co biorę się za jakieś z dodatkami, to rozleją się, przypalą i są bardzooo twarde. Mam nadzieję, że chociaż z piernikami mi wyjdzie, bo one twarde są z natury (no, później mają tylko zmięknąć) ;)
Prześliczne! Ja jakoś za ciasteczkami nie przepadam, bo za dużo jest z nimi roboty (nie mam zdolności manualnych), ale taka ciacha to ja bardzo chętnie o każdej porze :) Chyba staną się moimi ulubionymi razem z owsianymi ;)
Właśnie nastał czas kuszenia nas wszelkimi smakołykami. Kasiu i Ty właśnie tak kusisz pysznymi ciasteczkami, które zawierają w sobie wszystko co bardzo lubię i oprzeć się nie mogę, żeby spokojnie na nie patrzeć. Chyba zaraz zabiorę się za nie, bo mnie intryguje to ciasto z dodatkiem ziemniaków :) Pozdrawiam, Krys
Nie dość że bakalie to na dodatek kawałki mojej ukochanej białej czekolady. Jestem na tak Kasiu, choć przyznam szczerze, że ziemniaki w przepisie strasznie mnie zdziwiły :-)
pyszne ciasteczka:d
Aż się zaśliniłam ! Jakie pyszności :)
idealne do chrupania w trakcie oczekiwania na zimę i święta :)
wspaniałe! Porywam kilka do kawy :)
uwielbiam takie, słodkie maleństwa - ale z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie robiłam
ale się świątecznie zrobiło!:)
Aż chce się sięgnąć....
tyle ciekawych składników, że aż grzech nie skorzystać z tego przepisu :)
No ja myślę, że nie tylko na święta:-) Pyszne:-)
Idealne na święto Dziękczynienia! Bardzo amerykańskie :)
Oj, takie ciasteczka to ja bardzo lubię, doskonałe z kubkiem kakao :)
pyszne ciacha :) zjadłabym kilka : )
faktycznie grubaśne :D wyglądają smakowicie!
uwielbiam ciasteczka :) warto zawsze mieć w puszce i do mleka są idealne :) zjadłabym Twoje bo uwielbiam bakalie :)
Ciastek z ziemniakami jeszcze ni jadłam, chyba będę musiała podebrać Kasiu przepis i wypróbować:)
bardzooo lubię takie korzenne smaki, od razu przywodza mi na mysl święta ;)
Wyglądają tak aromatycznie i ślicznie, że można by je było zawiesić na choince :)
bardzo jesienne :)
Świetne, idealne na prezent :)
z gotowanymi ziemniakami?
Ale dziwy! :)
Super wyglądają, najbardziej takie lubię: grube, z wierzchu chrupiące, ale w środku miękkie :D
Ooo, te ziemniaki w przepisie mnie zaciekawiły. Chyba takich ciastek jeszcze nie widziałam; )
Intrygujący przepis! Do kubka kakao lub kawy beda ekstra :)
Świetne są te ciasteczka Kasiu! :)
Słodkości zawsze mile widziane. Sliczne ciasteczka
takie grubaśne to ja lubię :)
Porywam jedno ciacho, albo dwa:-), pyszotki:-)
Ale świetne i ten ziemniak hm... pomysłowo, muszą być pyszne!
Kasiu, bardzo ciekawy przepis, przyznaję,że nie spotkałam się z podobnym nawet.
Są niezwykle kuszące , kto wie , może je zrobię na święta, o czym powiadomię.
Pozdrawiam
poproszę jedno, nie albo od razu kilka!:) wspaniałe ciacha!
Pyszne! Z niecierpliwością czekam na Twojego świątecznego e-booka :)
świetne ciacha:) idealne do kawy:)
...patrząc na nie...czuję, że nadchodzą święta :). Wyglądają bardzo aptycznie i świątecznie dzięki swojemu kolorkowi :)
same pyszności u Ciebie, pozdrawiam :)
Pięknie wyglądają, ale mam ochotę na coś słodkiego..:)
Lubię różnego rodzaju ciacha... ten przepis pewnie też wypróbuję :)
mmmmmmmmmmmmmm pycha <3
Ciasteczka pierwsza klasa! :)
Kasiu fantastyczne te ciastecza i naprawde grubaśne:)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!