wtorek, 12 listopada 2013

Placki ziemniaczano-dyniowe



Kilka razy pokazywałam na blogu flagowe przepisy Mamy, tym razem dopuściłam do głosu także i Tatę. Placki ziemniaczane to zdecydowanie jego specjalność i ma wyłączność na ich przygotowywanie. Nie byłabym jednak sobą, gdyby nie dodała czegoś od siebie, więc delikatnie zasugerowałam, by zrobić je z dodatkiem dyni. Pomysł został zaakceptowany i tak oto usmażyliśmy pyszne placki ziemniaczano-dyniowe. Współpracę w kuchni na linii ojciec-córka uważam więc za bardzo udaną i zdecydowanie wartą powtórzenia :) 



Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 200 g obranej dyni
  • połowa małej cebuli
  • 120-150 g mąki pszennej (zależy od użytych ziemniaków)
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać i zestrzeć na tarce (drobne oczka). Podobnie postąpić z dynią i cebulą. Następnie, do startych warzyw dodać mąkę, jajko oraz sól i pieprz, po czym dobrze wymieszać całość łopatką.

Na patelni rozgrzać 4-5 łyżek oleju, a kiedy będzie już gorący smażyć na nim nieduże placki - mniej więcej po 2,5 minuty z każdej strony (aż będą ładnie zarumienione). W razie konieczności dodać oleju przy smażeniu końcowych partii. Usmażone  placki układać na talerzu - warto wyłożyć na nim ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. W kwestii smażenia najlepiej sięgnąć po olej rzepakowy, który nie tylko zachowuje stabilność przy smażeniu w wysokich temperaturach (nie utlenia się zbyt szybko), ale dodatkowo nie jest tak mocno wchłaniany przez potrawy jak inne tłuszcze oraz daje się łatwo odsączyć przy pomocy ręczników papierowych - co ostatecznie wpływa na zmniejszana kaloryczności potrawy.

Podawać na ciepło. U mnie w wersji na słodko -  z cukrem pudrem, ale będą pasować też na słono, np. z ostrymi sossami.



39 komentarze:

Magda C. pisze...

Świetny pomysł połączenie placków ziemniaczanych i dyni :) Musiały byś pyszne, bo tak też wyglądają!

Natalie pisze...

Takie wspólne gotowanie jest super ! Szczególnie z najbliższymi :)
A ja nie umiem tych placków smażyć :( Zawsze mi wychodzą tak strasznie napite tłuszczem i jak by to powiedzieć ''gąbczaste'' :/

Kasia pisze...

Ooo jak ja lubię placki ziemniaczane, miło, że mi o nich przypomniałaś :)))
U mnie tylko na słono, najlepiej ze śmietaną.

Krystyna Boner pisze...

Uwielbiam placki, ale staram się ograniczać hmm. Piekłam placki dodając pestki z dyni, ale o miąższu nie pomyślałam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu przy najbliższej okazji, bo mi się podoba :)

Salvador Dali pisze...

z dodatkiem dyni-bardzo fajna alternatywa dla zwykłych! Ja bym się skusiła, z wielką chęcią ;)
W ogóle dla mnie bomba: nie przypaliły się Wam ani nic-moje to zazwyczaj ciemniejsze wychodzą :(
Hah! No i nie umiem jedynie wyobrazić sobie ich na słodko :D Wiem, że niektórzy tak jadają (np. ty), ale u mnie zawsze obowiązkowo sól :D

Ola pisze...

u mnie też były na blogu w tym sezonie i kilka razy w domu robiłam:)
u nas zawsze na wytrawnie, najczęściej ze śmietaną i wędzonym lososiem

whiness pisze...

Bardzo podoba mi się Twój pomysł na placki ziemniaczane :) Dzięki dyni na pewno są bardziej kremowe i delikatniejsze w smaku. Jak dobrze, że uchowało mi się w domu kilka słoiczków dyniowego puree.

Angie pisze...

Takie to bym zjadła, mimo że ziemniaków nie jadam; D

Marcelina pisze...

Gdybym tylko nie musiała trzeć ziemniaków na tarce, brałabym się za placki co chwile ;)
a tak robię je rzadko, bo padam po 3 sztukach tarcia. A patrzę na twoje i mam ochotę!

Renata Walczak pisze...

Pyszny pomysł!! mam jeszcze jedną dynię ale myślałam o innym przepisie- jak to się skończy, zobaczymy.
Pozdrawiam cieplutko:)

Evitaa pisze...

Wypróbowałam w tym roku to połączenie i uwielbiam :)

Kamciss pisze...

Takich placuszków nie jadłam i nie robiłam, ale to ciekawa propozycja :)

ugotujmyto.pl pisze...

Mi baaaardzo takie połączenie się podoba :)

pieczarka mySia pisze...

ale mam smaka na takie placki :) wygladaja bosko!

AZgotuj! pisze...

Koniecznie muszę zetrzeć kilka:)

BabaLuca pisze...

uwielbiam takie placki

Jey pisze...

sama lubię unowocześniać domowe mamine albo babcine przepisy :) Twoje placki to strzał w dziesiątkę! ja kiedyś zrobiłam takie placki tylko, że ze szpinakiem. były również rewelacyjne, chociaż śmiem myśleć że dyniowe są lepsze :D

skoraq cooks pisze...

Lubię takie kuchenne duety :-) zarówno w relacji tata i córka jak i ziemniak i dynia ;-)

Łucja pisze...

w takim duecie placuszki musiały wyjść pyszne :)

Smaczny kąsek pisze...

Kasiu, świetny przepis! Uwielbiam placki warzywne w każdej postaci i Twoja propozycja też bardzo mi się podoba! :)

Marzena pisze...

Świetne z dodatkiem dyni. Robię na weekend do gulaszu:-) dzięki:-)

Marta pisze...

ja bym na słono chętnie zjadła :)

AiM STYLE pisze...

wyglądają rewelacyjnie!!!
a pewnie smakują jeszcze lepiej!!!
czemu my tak nie umiemy gotować ;)
świetny przepis!!! aż chce się wracać po więcej!
dodajemy do obserwowanych a w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

Alicja i Magda

Tosia pisze...

Mmmm... zapowiadają się pysznie :)

rybysikajadomorza pisze...

To połączenie zapowiada się i wygląda bardzo smacznie :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale pyszności :) Szkoda, że już nie mam dyni, bo strasznej ochoty nabrałam na te placuszki

pollyzeczki pisze...

o wow!! ale placuchy!!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Fajna z Was para ! Tata i Córa !
Ziemniaki z dynią też się nie gryzą, co raz bardziej przekonuje się do dyni, bo jak na razie to omijam ją boczkiem.

kruszyna pisze...

Idealna współpraca! Musicie częściej coś razem pichcić, bo fajnie Wam to wychodzi :))

Arcoiris pisze...

Placki ziemniaczane bym mogła jeść bez końca. Z dyni robię placuszki osobno. Jeszcze tych dwóch składników nie połączyłam. Muszę spróbować.

Anulla pisze...

fajny pomysł z tą dynia do ziemniaczanych:)

JustInka pisze...

Uwielbiam placki mojej mamy. Zawsze jemy je na słodko, ale do tej pory jadłam z cukrem zwykłym kryształem. Twoje z dynią i cukrem pudrem na listę do wypróbowania.

RedHead pisze...

Placki z dynią! Powalają kolorem i pewnie są super chrupkie z zewnątrz. Super pomysł :)

Anna pisze...

Placki ziemniaczane uwielbiam w każdej postaci, a takich jeszcze nie próbowałam, a pewnie pyszne :)

judik pisze...

Mniam - moje ulubione! Wpadnę do Ciebie i zjem wszystkie! :-)

Kiedy Zjemy pisze...

tez zbieram się do usmażenia placuszków dyniowych, ale jak na złość nigdzie dookoła nie mogę już kupić dyni :o

lutka40 pisze...

z chęcią bym spróbowała ,bo wyglądają przepysznie !

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

U nas królowa placków ziemniaczanych jestem ja ... z dodatkiem dyni robiłam i chłopcy nawet się nie zorientowali, a smakowały im bardz:) buziaki

Kam cia pisze...

Ommomomomo ! Jak dawno jadłam... Kasiu zrobiłaś mi dziś smaka :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add