wtorek, 31 grudnia 2013

Tarta z kalafiorem, karmelizowaną czerwoną cebulą, szynką parmeńską i beszamelem



Propozycja na niebanalny obiad lub imprezową przekąskę w konwencji finger food 
- szczególnie na dzisiejszy wieczór!

Pracy przy takiej tarcie niedużo, a smak przedni! By usprawnić przygotwanie całości, kalafior i karmelizowaną cebulę można zrobić odpowiednio wcześniej, by później już tylko wszystko razem zapiec. Polecam, podobnie jak prezentowane już tartaletki z brokułem, szynką i kukurydzą.


Przy okazji ostatniego postu w tym roku, 
Życzę Wam samych serdeczności w nadchodzącym roku!
Niech 2014 Was zadziwia i zachwyca!

PS Niezapomnianej nocy!
Ja zmykam organizować "nielegalne" beach party w tropikach :D



Składniki (na 4 podłużne tarty):
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały kalafior
  • 500-600 g czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 
  • 3-5 łyżek cukru (wg smaku)
  • 4-5 łyżeczk octu balsamicznego
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 jajko 
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, szklanka mleka, szczypta soli i pierzpu
  • "coś zielonego" na dla smaku, ale i dekoracji, np. roszponka

1. Przygotować cebulę i kalafior
Na patelni rozgrzać olej, po czym przesmażyć cebulę do miękkości - 15-20 minut (pod przykryciem, co jakiś czas mieszając). Następnie dodać cukier i ocet balsamiczny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, i smażyć (już bez przykrycia) 5-10 minut do zredukowania płynu. Odstawić do przestygnięcia.
W miedzyczasie zabrać się za kalafior. W dużym garnku zagotować wodę, a kalafiora obrać i przepłukać. Różyczki wrzucić na wrzącą wodę, raz jeszcze doprowadzić wodę do zagotowanie i od tego momentu gotować jeszcze 5 minut. Ugotowany kalafior odcedzić na durszlaku, odstawić do przestygnięcia.

2. Przygotować beszamel
W garnku rozpuścić masło, po czym dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie, ciąglę mieszając, wlewać stopniowo mleko, na koniec przyprawić solą i pieprzem. Trzymać na niedużym ogniu i mieszać aż do powstania gęstego, jednolitego sosu.

3. Przygotować tarty
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu).
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, a na niej kawałki ciasta francuskiego (przekrojone wzdłuż krótszego boku). Na cieście wyłożyć kolejno: rożyczki kalafiora, kawałki szynki parmeńskiej (wystarczy porozrywać ją dłońmi), karmelizowaną cebulę. Ważne: należy pozostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni przy bokach, aby mogły ładnie wyrosnąć. Na koniec wylać beszamel. Boki tarty posmarować roztrzepanym jajkiem. Tarty zapiekać ok. 20 minut. 

Podawać na ciepło od razu po upieczeniu bądź też później po podgrzaniu w piekarniku. Nam smakowały również na zimno - co kto lubi :)






36 komentarze:

Kamciss pisze...

Całość prezentuje się przepysznie :)

Natalie pisze...

Ale to musi być dobre !
Szczęśliwego Nowego Roku !

Krystyna Boner pisze...

Świetna propozycja na dzisiejszą sylwestrową imprezę. Szczęścia Kasiu w Nowym Roku :)

Anula pisze...

Na Sylwka w sam raz! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Kamila pisze...

Najlepszego w Nowym roku! Spełnienia marzeń!

Magda C. pisze...

Piękna tarta!

Kasiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Spełnienia marzeń i morza inspiracji kulinarnych, by blog był tak cudowny jak jest :)

Trzcinowisko pisze...

Zamiast parmeńskiej dodam tempeh i jest już "moja":) mniam.

Renata Walczak pisze...

Kasiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

Majana pisze...

Tobie to fajnie w tych tropikach :)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku Kasiu :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Fantastyczna propozycja , szybko i pysznie. Dziękuję za gorące życzenia i wzajemnie przesyłam serdeczności i pozdrowienia.

Martha pisze...

Pyszności. : )
Tarty wyglądają obłędnie.

Salvador Dali pisze...

ale je ładnie ujęłaś! Cuudowne są, smaki połączone wyśmienicie! :)

Anulla pisze...

takie szybkie przekąski to ja uwielbiam!:) Również życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

pieczarka mySia pisze...

Mniami :) musi byc pyszna

Antenka pisze...

ale smakołyki:) mniammmmm
Szczęśliwego Nowego Roku Kochana!

Tomasz Polski pisze...

Bardzo ładne zdjęcia... masz jakiegoś profesjonalnego fotografa, czy sama je obrabiasz na przykład w Photoshopie? Jeśli masz jakąś wiedzę z tego zakresu to bez wątpienia byłoby miło, gdybyś się nią podzieliła w dziale graficznym społeczności internetowej pod adresem: http://www.coreblog.pl/kategoria/graf/

krzywa kromeczka pisze...

Świetne

Karola pisze...

wszystkiego dobrego w Nowym Roku Kasiu! :-)

Back Taste pisze...

Ach jak to smakowicie wygląda:) Nie umiałabym wybrać którą zjadłabym w pierwszej kolejności. Przyciąga mnie ta karmelizowana cebula jak magnez.
Kasiu oj smakowicie:)

lutka40 pisze...

Jak zwykle smakowicie i pięknie !
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

Monica pisze...

Po prostu coś wspaniałego! Kradnę jedną i pędzę wyciągać dzieciaka z wanny :)

Pozdrawiam serdecznie!

ugotujmyto.pl pisze...

Super przekąska! Ale Ci zazdroszczę tej imprezy w tropikach :)! U nas sztormy...

judik pisze...

Super pomysł! Musiały być pyszne :-)

Luka Li pisze...

Wyglądają przesmacznie!

e-pity pisze...

O kurczaki, rewelacja. Coś innego w końcu :)

Kam cia pisze...

Z ciastem francuskim - KUPUJĘ zawsze takie przepisy :) !!!!!! Uwielbiam jego smak i to jak szybko można z niego wyczarować cuda :)

galantyna.pl pisze...

W sam raz do schrupania :)

Marcelina pisze...

Najlepsze połączenie z ciastem francuskim, od razu zjadłabym wszystkie :)

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Pyszne te tarty ;)
Kasiu, Tobie również wszystkiego dobrego w Nowym Roku - mnóstwa inspiracji, pomysłów i sukcesów. A także dużo uśmiechu i radości z każdej chwili ;).
Kiedy wracasz?

Kaś pisze...

Sto Łyżeczek Szczęścia, serdecznie dziękuję!
Wracam w drugiej połowie stycznia

martawkuchni.blog.pl pisze...

u ciebie jak zawsze pięknie i pysznie:) mniam mniam:)

Aneta Przywecka pisze...

Aż ślinka cieknie tak apetycznie wygląda!!!:D

Pan Deserek :) pisze...

Kasiu Ty zawsze wyczarujesz coś prostego i pysznego :)

Evitaa pisze...

Tyle dobrych rzeczy w jednej tarcie :)

Kasia pisze...

to prawda, wygląda smacznie! ja poszukuję tej foremki prostokątnej na tartę. takiej ząbkowanej. pokładałam swoje nadzieje w ikei. niestety też nie było :/

agattekh pisze...

Smakowicie i jak ładnie :-)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add