Propozycja na niebanalny obiad lub imprezową przekąskę w konwencji finger food
- szczególnie na dzisiejszy wieczór!
Pracy przy takiej tarcie niedużo, a smak przedni! By usprawnić przygotwanie całości, kalafior i karmelizowaną cebulę można zrobić odpowiednio wcześniej, by później już tylko wszystko razem zapiec. Polecam, podobnie jak prezentowane już tartaletki z brokułem, szynką i kukurydzą.
Przy okazji ostatniego postu w tym roku,
Życzę Wam samych serdeczności w nadchodzącym roku!
Niech 2014 Was zadziwia i zachwyca!
PS Niezapomnianej nocy!
Ja zmykam organizować "nielegalne" beach party w tropikach :D
PS Niezapomnianej nocy!
Ja zmykam organizować "nielegalne" beach party w tropikach :D
Składniki (na 4 podłużne tarty):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mały kalafior
- 500-600 g czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 3-5 łyżek cukru (wg smaku)
- 4-5 łyżeczk octu balsamicznego
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 jajko
- beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, szklanka mleka, szczypta soli i pierzpu
- "coś zielonego" na dla smaku, ale i dekoracji, np. roszponka
1. Przygotować cebulę i kalafior
Na patelni rozgrzać olej, po czym przesmażyć cebulę do miękkości - 15-20 minut (pod przykryciem, co jakiś czas mieszając). Następnie dodać cukier i ocet balsamiczny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, i smażyć (już bez przykrycia) 5-10 minut do zredukowania płynu. Odstawić do przestygnięcia.
W miedzyczasie zabrać się za kalafior. W dużym garnku zagotować wodę, a kalafiora obrać i przepłukać. Różyczki wrzucić na wrzącą wodę, raz jeszcze doprowadzić wodę do zagotowanie i od tego momentu gotować jeszcze 5 minut. Ugotowany kalafior odcedzić na durszlaku, odstawić do przestygnięcia.
2. Przygotować beszamel
W garnku rozpuścić masło, po czym dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie, ciąglę mieszając, wlewać stopniowo mleko, na koniec przyprawić solą i pieprzem. Trzymać na niedużym ogniu i mieszać aż do powstania gęstego, jednolitego sosu.
3. Przygotować tarty
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu).
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, a na niej kawałki ciasta francuskiego (przekrojone wzdłuż krótszego boku). Na cieście wyłożyć kolejno: rożyczki kalafiora, kawałki szynki parmeńskiej (wystarczy porozrywać ją dłońmi), karmelizowaną cebulę. Ważne: należy pozostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni przy bokach, aby mogły ładnie wyrosnąć. Na koniec wylać beszamel. Boki tarty posmarować roztrzepanym jajkiem. Tarty zapiekać ok. 20 minut.
Podawać na ciepło od razu po upieczeniu bądź też później po podgrzaniu w piekarniku. Nam smakowały również na zimno - co kto lubi :)
34 komentarze:
Całość prezentuje się przepysznie :)
Ale to musi być dobre !
Szczęśliwego Nowego Roku !
Świetna propozycja na dzisiejszą sylwestrową imprezę. Szczęścia Kasiu w Nowym Roku :)
Na Sylwka w sam raz! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Najlepszego w Nowym roku! Spełnienia marzeń!
Piękna tarta!
Kasiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Spełnienia marzeń i morza inspiracji kulinarnych, by blog był tak cudowny jak jest :)
Zamiast parmeńskiej dodam tempeh i jest już "moja":) mniam.
Kasiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Tobie to fajnie w tych tropikach :)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku Kasiu :)
Fantastyczna propozycja , szybko i pysznie. Dziękuję za gorące życzenia i wzajemnie przesyłam serdeczności i pozdrowienia.
Pyszności. : )
Tarty wyglądają obłędnie.
ale je ładnie ujęłaś! Cuudowne są, smaki połączone wyśmienicie! :)
takie szybkie przekąski to ja uwielbiam!:) Również życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Mniami :) musi byc pyszna
ale smakołyki:) mniammmmm
Szczęśliwego Nowego Roku Kochana!
wszystkiego dobrego w Nowym Roku Kasiu! :-)
Ach jak to smakowicie wygląda:) Nie umiałabym wybrać którą zjadłabym w pierwszej kolejności. Przyciąga mnie ta karmelizowana cebula jak magnez.
Kasiu oj smakowicie:)
Jak zwykle smakowicie i pięknie !
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Po prostu coś wspaniałego! Kradnę jedną i pędzę wyciągać dzieciaka z wanny :)
Pozdrawiam serdecznie!
Super przekąska! Ale Ci zazdroszczę tej imprezy w tropikach :)! U nas sztormy...
Super pomysł! Musiały być pyszne :-)
Wyglądają przesmacznie!
O kurczaki, rewelacja. Coś innego w końcu :)
Z ciastem francuskim - KUPUJĘ zawsze takie przepisy :) !!!!!! Uwielbiam jego smak i to jak szybko można z niego wyczarować cuda :)
W sam raz do schrupania :)
Najlepsze połączenie z ciastem francuskim, od razu zjadłabym wszystkie :)
Pyszne te tarty ;)
Kasiu, Tobie również wszystkiego dobrego w Nowym Roku - mnóstwa inspiracji, pomysłów i sukcesów. A także dużo uśmiechu i radości z każdej chwili ;).
Kiedy wracasz?
Sto Łyżeczek Szczęścia, serdecznie dziękuję!
Wracam w drugiej połowie stycznia
u ciebie jak zawsze pięknie i pysznie:) mniam mniam:)
Aż ślinka cieknie tak apetycznie wygląda!!!:D
Kasiu Ty zawsze wyczarujesz coś prostego i pysznego :)
Tyle dobrych rzeczy w jednej tarcie :)
to prawda, wygląda smacznie! ja poszukuję tej foremki prostokątnej na tartę. takiej ząbkowanej. pokładałam swoje nadzieje w ikei. niestety też nie było :/
Smakowicie i jak ładnie :-)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!