Jak zapowiadałam przy fishburgerach, domowy fast food będzie często gościł na blogu. Tym razem wege burgery, z kotletami z kalafiora. Te kotlety to mały hit u nas w domu - często zajadam je prosto po przyrządzeniu, bo są tak smaczne, że nawet dodatków nie potrzebują. A jeśli jakieś się uchowają, lądują w domowych burgerach.
PS W piątek kolejna odsłona burgerów, tym razem inspirowane street foodem Sajgonu.
Składniki na kotlety z kalafiora (na 7-8 sztuk)
- średniej wielkości kalafior
- pęczek świeżego koperku
- jajko
- só, pieprz do smaku
- ok. 5 łyżek bułki tartej*
- olej rzepakowy do smażenia
*zależy od wielkoścki kalafiora + dodatkowa ilość do obtoczenia kotletów
Kalafior obrać pozbywając się liści i twardych łodyżek. Różyczki przebrać, przepłukać i wrzucić na gotującą wodę. Całość posolić i gotować na małym ogniu aż kalafior lekko zmięknie – ok. 10 minut. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
W dużej misce rozgnieść ugotowany kalafior, np. widelcem; nie musi być idealnie jak do puree. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Ciasto powinno wyjść "klejące" i łatwo dawać się formować. W razie konieczności dosypać bułki tartej. Jeśli mamy dobrą patelnię, nie trzeba dodatkowo obtaczać kotletów w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć niedużej wielkości kotlety - na średnim ogdniu,z obu stron po kilka minut, do zarumienienia.
Składniki do burgerów:
- bułki (na zdjęciach ciabatta)
- sałata
- pomidory
- czerwona cebula
- ogórki kiszone
- sos pomidorowy
26 komentarze:
Brzmi ciekawie !
idealny zamiennik mięsa dla takiego roślinożercy jak ja ;)
Lubię mięso, ale warzywa także, na pewno wypróbuję ten przepis :)
Burgery wyglądają pysznie i pięknie, a do tego jeszcze zdrowe!
Pycha:)
Już widzę, że takie kotlety to i bez burgera zrobię i zjem, mniam! :))
Zakosiłam już przepis:) będę się objadać w weekend Twoimi kotletami.
Wyglądają bardzo smacznie! Aż dech zapiera :)
nieźle to wymyśliłaś, muszę spróbowac :)
ależ ostatnio u Ciebie duuużo burgerów :D kotlety z kalafiora uwielbiam! to chyba drugie, po marchewkowych, moje ulubione, także polecam każdemu! :)
Świetny i pyszny pomysł! Podoba mi się bardzo, bardzo :)
O ja ! Jutro wyprobuje te kotlety. Brzmią bosko
Kolejnie genialne burgery! Ty to umiesz zachęcić człowieka do fast fooda domowego :)
Genialna alternatywa zamiast mięsnych... Przepis godny przygotowania:)
Jej to musi byc dobre! Ja uwielbiam kalafiora panierowanego - moge zjesc w calosci, sama!:) Te burgery wygladaja podobnie, tylko ze kalafior widelcem rozdrobnilas:) Eh ale mi smaka narobilas! :)
Mam właśnie kalafiora w lodówce, ja akurat uwielbiam wege burgery, jeszcze wprawdzie sama nie robiłam ale może nadszedł ten czas ???
Pozdrawiam i dziękuję za inspirację
Monika
No masz, dopiero jadłam, a zrobiłam się głodna na sam widok! Porywam takiego burgera na 2 śniadanie, om nom nom nom! :)
biorę w ciemno mimo, że kotlety są wege:) bosko wyglądają te hamburgery:)
kotleciki świetne a już połączeniu z warzywami i pyszną bułeczką :) mniam!! zjadłabym!!
Często robię kotlety z kalafiora, a jak zostają to każdy pod pozorem wejścia do kuchni skubie i nic nie zostaje. Następnym razem zabiorę i schowam, żeby wylądowały w takiej bułeczce:-)
Bardzo fajny pomysł na zdrowe hamburgery :-)
fajne fajne! Z kalafiora jeszcze nie robilam :)
Bardzo ciekawy przepis <3
kotlety mnie bardzo zachęciły :))
Ciekawe, czy mąż da się oszukać :). Bo ja bym schrupała chętnie!
Kochana to idealna propozycja dla mojego mięsożernego dziecka. Do takiego burgera łatwiej da się przekonać niż do kalafiora z wody :)
JustInka, tak właśnie przemycała kalafiora moja Mama :) hehe na dobre wyszło
Bardzo podoba mi się ta wersja hamburgera:) pozdrawiam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!