Delikatny biszkopt. Kremowa słodycz przełamana soczystym ananasem. Kruchy kokosowy blat. Polewa z białej czekolady wieńcząca dzieło. To właśnie mocne strony ciasta Piña colada.
Polecane szczególnie wielbicielom kokosowych smaków!
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu (jeśli dotrwa :)) - wtedy to biszkoptowy spód wilgotnieje od masy kremowej, przez co całość dosłownie rozpływa się w ustach. Szczerze polecam przygotować je dwa dni wcześniej przed podaniem - pamiętając o tym, by dobrze ciasto zachomikować, coby nie wodziło na pokuszenie :)
Składniki na biszkopt
ciasto podpatrzyłam u Majany, pochodzi z blogu Moje Pasje; podaję z niewielkimi zmianami
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, z żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i, ciągle miksując, stopniowo dodawać do masy z żółtkami. Kiedy całość będzie mieć idealnie gładką konsystencję, dodać białka i delikatnie wmieszać łopatką w całość. Blachę o wymiarach 36x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min do suchego patyczka - u mnie zajęło to jedynie 25 minut, więc warto sprawdzać ciasto już po 20 minutach. Po upieczeniu delikatnie wyjąć ciasto z blaszki chwytając za papier do pieczenia i położyć na kratce - tam pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Składniki na kokosowy blat
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórek kokosowych
Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nadal miksując, stopniowo dosypywać cukier. Kiedy piana będzie już aksamitna, wmieszać kokos. Masę przelać do blachy (36x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zezłocenia wierzchu (u mnie w 160 stopniach w termoobiegu). Po upieczeniu wyjąć blachę, od góry przyłożyć dużą deskę do krojenia, po czym delikatnie odwrócić blachę tak, by kokosowy blat znalazł się na desce (do góry spodem). Następnie delikatnie oderwać z ciasta papier do pieczenia i raz jeszcze przy pomocy deski odwrócić blat wykładając go na kratkę. Pozostawić do przestudzenia.
Składniki na krem:
- 1 puszka ananasa w zalewie (340g po odsączeniu/560g całość)
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- 200g masła
- wiórki kokosowe do posypania
- polewa: biała czekolada + 2 łyżki mleka
Ananasa dokładnie odcedzić i odcisnąć z nadmiaru zalewy - powinno zostać około 1/3 litra płynu. Odrobinkę odlać do szklanki a pozostałość przelać do garnka i zagotować z cukrem. W odlanej części rozpuścić proszek budyniowy, po czym wlać go na gotującą się zalewę. Mieszać cały czas aż do powstania gęstego kremu, odrobinę przeźroczystego, przypominającego kisiel. Następnie zdjąć garnek z ognia, nakryć go szczelnie folią spożywczą (nie utworzy się kożuch) i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Kiedy już będzie chłodny, utrzeć masło z żółtkami - ciągle miksując dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania, partiami dodawać kisiel - ucierać aż masa będzie idealnie gładka. Po jej przygotowaniu odłożyć dwie łyżki kremu do miseczki, a do reszty wmieszać ananasa pokrojonego w kostkę.
Przygotowanie ciasta
Masę kremową z ananasem wyłożyć na biszkopt, przykryć go kokosowym blatem, a jego z kolei posmarować z wierzchu odłożonym kremem. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe, a na koniec polać całość polewą z białej czekolady: tabliczkę czekolady rozpuścić w garnuszku z dwiema łyżkami mleka. Gotowe. Jak pisałam, polecam odłożyć na dzień, a najlepiej dwa, by ciasto "dojrzało".
57 komentarze:
Chyba zrobie to ciasto żeby przybliżyć lato :)
Pięknie wygląda. Wierzę, że jest fantastyczne w smaku. Ale to tak trudno gdzieś schować, nawet przed samym sobą. Ale spróbuję :)
Och, moje smaki! Piękne! Kiedyś taki zestaw składników władowalam do sernika, niebo w gębie!;)
Bardzo lubię połączenie kokosa z ananasem, koniecznie muszę zrobić!
Twoje ciacho wygląda bardzo pysznie!: )
Taki przekładaniec chodzi za mną już od dawna! Smak pinacolady uwielbiam! ;)
ale pycha! I fajny ten talerzyk!
Potężne łał!!!
to ciasto jest zjawiskowo apetyczne, już to wiem! a właśnie ostatnio chodzi za mną ochota na upieczenie ciasta :D
Kasiu, Twoje ciasta są zawsze niebanalne i taaaakie apetyczne! :)
Chyba zaraz zjem ekran *.*
znam ciut inną wersję, ale jest boska, a więc i twoje porywa mój żołądek!
Chce tego kawałka, dzisiaj nd, muszę mieć coś słodkiego <3
świetne ciacho na rodzinne spotkania:)
mmmniam! jestem uzależniona od ananasa...a w tej odsłonie- BOMBA! jest świetne! napewno zrobię!
Jakie piękne ono jest u Ciebie! Pamiętam jak bardzo nam smakowało to ciasto.:)
Pozdrowionka :)
Wyglada znakomicie! Same pysznosci:) Na schowanie nie ma szans haha
Znam to ciasto, uwielbiam je! :)))
Wygląda kusząco i ten ananas zachęca bardzo żeby spróbować upiec.
Kasiu skąd Ty bierzesz te wszystkie fajne talerzyki??
Pina colada - chyba trudno o lepsze połączenie smaków :) W cieście to musi być prawdziwy raj dla podniebienia!
Jak kokos i ananas to musi być pyszne- ja to połączenie bardzo lubię:)
o jaaaaaaaaaa jaka pycha! kradnę go do siebie;)
Ananas do mnie niestety nie przemawia, bo go nie lubię, ale zdjęcia TAK:-))
Dark Raven, więszkość jest ze sklepu nanu nana :)
Pyszności :)
Dzięki Kasiu na pewno tam zajrzę :)
Pinacolada zostawiam sobie na początek kwietnia, a teraz w weekend będę próbowała Twojego sernika tradycyjnego.
Pochwalę się, że "rosa" z przepisu kuzynki mi wyszła, a ostatnio robiłam sernik rydzyka i też udał się pysznie. Może wreszcie minął mój pech do serników. Tak czy owak teraz sernik tradycyjny bez spodu, potem spróbuję się zmierzyć z pinacolada a na koniec spróbuję Twojego malinowego z pianką budyniową :D
A co tam dieta, na jeden kawałek można się pokusić ;)
Bardzo lubię ciasta kokosowe, kiedyś jadłam podobne tylko zamiast biszkoptu było kruche, jednak myślę, że na biszkopcie będzie lepsze :) Pozdrawiam:)
Dark Raven, polecam, bo ceny regularne bardzo przystępne, a na promocjach to już w ogóle taniutko. no i super rzeczy mają :)
ciesze się, że w sernikach same wzloty :) oczywiście tradycyjny bez spodu mocno polecam i mam nadzieję, że posmakuje Ci równie mocno jak nam
kasia, biszkopt bardzo tu pasuje - dzięki temu ciacho jest lekkie i delikatne :)
Wygląda to ciacho przepysznie! Nigdy takiego nie robiłam, zapisuję na pewno zrobię :)
Robiłam już kiedyś to ciasto, jest obłędnie pyszne!:)
wspaniałe - moje smaki, białej czekolady nie mogę kupować bo znika za szybko;)
Mmm, bosko wygląda... Takim pysznościom nie można się oprzeć :)
Z tym zachomikowaniem to ciężkie zadanie Kasiu, bo jak tu nie pożreć natychmiast takich pyszności....?
skoraq cooks, wiem, wiem, ciężka sprawa, ale warto :)
Kasiu mam smaka na pina colade:) do skopiowanie i zjedzenia;]
Pozdrawiam:)
wygląda obłędnie :)
:) Szalenie sie cieszę że skorzystałaś z przepisu :) Uwielbiam to ciasto :) Pięknie się prezentuje u Ciebie :)
Pycha! Ciekawe czy można by taki biszkopt uczynić bezglutenowym...
Wielbicielką kokosu nie jestem, ale ciasto wygląda elegancko!
moje pasje, pięknie dziękuję! zasługa świetnego przepisu :)
JoannaD, niestety tu nie pomogę, bo z wypiekami bezglutenowymi nie miałam bliższego kontaktu (chyba tylko za wyjątkiem pizzy z kalafiora ;))
Looks amazing! Really deliciouse ♥
o matuchno! dam się pokroić za kawałek tego ciacha! trzeba będzie zrobić dużą porcję
Uwielbiam połączenie kokosu i anansa, przypomina mi lato:) Koniecznie do zrobienia!!
Już czuje jego smak, na Twoich zdjęciach wygląda przepysznie :)
Idealne połączenie.... i w drinku i w cieście ;)!
Boskie połączenie smaków!
To ciasto znam w trochę innej wersji, ale Twoja jest o niebo lepsza:))
Wspaniały wypiek! Kusisz, kusisz tym ciastem - ananas i kokos to genialne połączenie :)
Moje smaki, cudne ciasto i piękny talerzyk :)
Mmm, wygląda niesamowicie. :) Bardzo mi się podoba!
Tak bardzo chciała\bym zjeść teraz kawałeczek Twojego ciasta! Narobiłaś mi ochoty!
robię podobne ciasto, u nas nazywa się Małgośka ... ale pina colada zdecydowanie lepiej by do niego pasowała:). Pozdrawiam
CHCĘ TO CIASTO !!!!!!!!!!! :D
Ps. CHCĘ TERAZ !!! :D
Cudo !!!
Wygląda bardzo apetycznie :-)
Zapomniałam napisać, że bardzo podoba mi się zdjęcie z góry:) cudowne ujęcie.
Back Taste, bardzo dziękuję :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!