czwartek, 13 marca 2014

Babeczki na piwie Somersby Blackberry



Najlepsze maślane babeczki ever :) Puszyste i delikatne w środku, z chrupiącą skórką z wierzchu. Mega lekkie, ale jednocześnie przyjemnie wilgotne - idealne. Wybornie smakują same w sobie, ale w geście szaleństwa można dodatkowo dołożyć im słodyczy - czy to przez polewę, czy też krem. U mnie polewa z białej czekolady. Najlepsza jedzona jeszcze taka niezastygnięta, niemal lejąca się po brzegu babeczki...




Do przygotowania babeczek zainspirowała mnie przesyłka od Lorda Somersby - piwo o nowym, i dość nietypowym jak na ten trunek smaku, jeżynowym! Smaku Wam dokładnie nie przybliżę, bo najlepiej warto samemu spróbować, ale jedno jest pewne - to smak lata - lekki i beztroski :) Ponadto dużym plusem jest fakt, że zawiera jedynie 4,5% alkoholu, a proporcje składu to 45% piwa i 55% napoju o smaku jeżynowym. Pijemy schłodzony albo... dajemy do babeczek :)




eh te etykiety :)



Składniki na 16 babeczek:
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao (nie-słodkie)
  • szklanka Somersby Blackberry
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Na pół godziny przed przygotowaniem: masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, wlewać stopniowo masło. Wsypać kakao i zmiksować z masą. Na koniec, ciągle miksując, wlewać piwo. Mała uwaga: przez bąbelki masa będzie wyglądała na lekko zważoną, ale to nie szkodzi - po dodaniu mąki będzie idealnie gładka.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w oddzielnej misce, po czym wsypać wszystko do płynnej masy i dobrze zmiksować całość.

Ciasto przełożyć do papilotek (lub silikonowych foremek) do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzić na kratce.


Składniki na krem:
  • 2 czubate łyżeczki śmietany
  • tabliczka białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w garnuszku razem ze śmietaną - na małym ogniu, często mieszając. Kiedy już idealnie się rozpuści i powstanie jednolita masa, polać nią babeczki.







razem z piwem przyszły gadżety - ta torba na laptopa ma prześliczny kolor! 
Dziękuję Lordzie ;)


PS Chyba to widać, ale dla jasności - wpis zawierał lokowanie produktu :)

44 komentarze:

Salvador Dali pisze...

wow... skąd masz to piwo? Ja CHCE je! Ten smak musi być genialny.. :)
A babeczki z %? Why not :D najlepiej z rana, potem cały dzień taaaki udany :D

Kaś pisze...

Salvador Dali, Lord przysłał ;) ale wbijaj do mnie, ostała się jeszcze butelka :D

Lord Somersby pisze...

Oczywiste, że smak jeżynowy jest genialny;-) Długo nad tą recepturą pracowałem;-)

Natalie pisze...

Babeczki z piwem? Na to bym nie wpadła!
Gratuluję współpracy ;)

Szpinakożerca pisze...

dobrze przeprowadzona kampania :) z pomysłem
a babeczki na piwie ? super pomysł, sprawdzę z moim ulubionym jabłkowym :))

Ma J. pisze...

super akcja i apetyczne babeczki

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Świetne są te babeczki i ta polewa...Najbardziej kusząca :)

Justyna Żak pisze...

wyglądają rewelacyjnie:)

Kaś pisze...

Lodzie Somersby, oczywiste :)

Natalie, dziękuję!

Szpinakożerca, Ma J., prawda, akcja świetna :)

domowacukierniaewy, polewa zawsze kusi:)

Justyna, dzięki!

Angie pisze...

Muszę się zaprzyjaźnić z tym Lordem, żeby mi przysłał to jeżynowe cudo i wtedy zrobię babeczki; D

Renata Walczak pisze...

to ja piwo mogę darować, ale na babeczki się piszę:) pysznie wyglądają:)

Marcela pisze...

łał! tego jeszcze nie było! bardzo ciekawa jestem ich smaku!

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, jakie składniki taki efekt. Piwo świetne to i babeczki takie udane. Smaku nie czuję, ale mogę sobie wyobrazić jakie smaczne. Ale co za widok! Śliczne, puszyste, ummm pychota :)

Kasia Cukier pisze...

prezentują się znakomicie ;)

Pan Deserek :) pisze...

Babeczki wyglądają bardzo apetycznie ! Pięknie wyrosły

Marzena pisze...

Nie przepadam za smakowymi piwami, ale za taką babeczkę dużo bym dała;-)) Piękne zdjęcia:-)

Luka Li pisze...

Przepis na babeczki bardzo ciekawy! Wyglądają smakowicie!

Ola pisze...

wyglądają obłędnie dobrze!

Kasia pisze...

W tym "piwie" dużo jest sztuczności, nie pijam takich, ale te babeczki... Czysta rozkosz! I jak pięknie ten krem wygląda :)

skoraq cooks pisze...

A kysz Ty Kusicielko, kusząca takimi pysznymi babeczkami ;-)

Ivka pisze...

Jestem bardzo ciekawa - smaku babeczek i nowego piwa :)

Ola pisze...

jestem ich strasznie ciekawa ;)

chrupka77 pisze...

Hej-a czy to był jakiś konkurs z nagrodami od Lorda?? Ta torba tez by mi się przydała ,bo ostatnio dostałam laptopa w prezencie;)

napiecyku.pl pisze...

Piekłam piernik na piwie, ale babeczki....nigdy. Smakowicie wygladaja:))

Kaś pisze...

chrupka77, nie, to nie był konkurs - Lord powysyłał paczki jak chciał ;)

napiecyku.pl, też piekłam piernik na piwie - zaręczam, że w babeczkach też się ono świetnie sprawdza :)

Waniliowa pistacja pisze...

Somersby Blackberry - najlepsze piwo pod słońcem jakie kiedykolwiek piłam!

Sosna pisze...

Piłem to piwo i jest świetne, babeczki też musiały wyjść pyszne :)

Back Taste pisze...

Wszamałabym taką pijaną babeczkę;]

Evitaa pisze...

Babeczki świetne, ale na to piwo to ja bym się rzuciła :D. Może być z babeczkami :).

Basiuchna Ś. pisze...

myślę, że takie babeczki skutecznie mogłyby wyleczyć moją awersję do piwa :) ciekawy ten smak...

Anulla pisze...

ciekawy pomysł na dodanie piwa do babeczek:)

Magda C. pisze...

Wystrzałowe te babeczki! Muszą być przepyszne, bo mają taki skład, że ohoho ;)

JustInka pisze...

Oj cudowna przesyłka od Lorda! Też bym taką przyjęła :)

Anonimowy pisze...

Witaj,
Bardzo spodobał mi się Twój przepis.. Ile dajesz sody do babeczek?
Pozdrawiam, Kasia

Kaś pisze...

Kasia, dziękuję. do babeczek idzie płaska łyżeczka sody (rzeczywiście nieopatrznie napisałam "płaska łyżeczki", już poprawiłam)
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Wiesz może, czy inne piwo będzie dobre? Nie mogę znaleźć jeżynowego.:/ I jeszcze co do śmietany.. Jakaś konkretna?

Kaś pisze...

Może być inne, ale polecałabym jakieś lekkie, może być też smakowe (jabłkowy Somersby da na pewno radę ale inne marki też wchodzą w grę) - piwa mocne w smaku raczej odpadają. co do śmietany - 18%, byle gęsta. o ile pamiętam miałam jakąś z Biedronki ;) ale Piątnica też jest dobra

Kasia pisze...

Dziękuję bardzo.:) Może mi też wyjdą..
Miłego wieczoru.
Kasia

Kaś pisze...

Kasia, nie ma sprawy :) daj znać, jeśli wypróbujesz
pozdrawiam serdecznie!

Kasia pisze...

Zrobiłam te babeczki, ale z jabłkowym piwem.. Może coś pomieszałam w przepisie, albo całkiem źle zrobiłam. Jak dla mnie za mało słodkie.. i nie było czuć piwa. Chłopakowi nawet smakowało, więc jest dobrze.:)

Kaś pisze...

Kasia, co do piwa - bardzo dobrze, że nie czuć, tak właśnie być powinno :) ono jest tu tylko swego rodzaju spulchniaczem. a jeśli chodzi o słodycz - to już kwestia mocno indywidualna, niestety ciężko każdemu podpasować. niemniej cieszę się że chłopakowi smakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz z opinią

Anonimowy pisze...

A można dodać owoce do tych muffinek??

Anonimowy pisze...

Czy można zrobić mniej tych muffinów ale z szklanką Somersby ??

Kaś pisze...

A., jak najbardziej można dodać owoce

A., jeśli chcesz zrobić mniej muffinek musisz odpowiednio zmniejszyć proporcje wszystkich składników, w tym piwa - inaczej masa wyjdzie za rzadka

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add