wtorek, 11 marca 2014

Zupa cebulowa z grzankami i serem



Zupa, którą najczęściej zamawiam jadając na mieście. Syta i rozgrzewająca. Koniecznie z dużą ilością ciągnącego sera i chrupiącymi grzankami. I taka też pojawia się w wersji domowej. Niezawodna i niezmiennie znakomita - o charakterystycznym, lekko słodkawym posmaku. 



Składniki
  • kg cebuli
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • 3/4 - 1 litr bulionu 
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego, do smażenia
  • pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka suszonego/świeżego tymianku
  • ser żółty / mozzarella
  • bagietka
  • masło, do posmarowania bagietek 

Przygotowanie zupy:
Cebulę obrać i pokroić: przekroić wzdłuż i posiekać na półplasterki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić cebulę i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, przez około godzinę - aż się zeszkli, stanie miękka i przybierze złotawy kolor. Po tym czasie zwiększyć ogień i wlać wino - smażyć całość bez przykrycia przez około 5 minut aż znaczna część wina odparuje. Następnie wlać bulion, zmniejszyć ogień na średni i gotować całość (bez przykrycia) przez ok. pół godziny. W tym czasie ilość bulionu się zredukuje (jeśli zupa jest dla nas za gęsta - dodać trochę bulionu; jeśli wciąż zbyt lejąca - gotować odrobinę dłużej). Na około 5-10 minut przed końcem gotowania przyprawić zupę pieprzem do smaku oraz dodać tymianek.

Przygotowanie grzanek:
Bagietkę pokroić na grube kromki. Każdą posmarować masłem z obu stron i podsmażyć na suchej patelni - gdy jedna strona jest już gotowa, przewrócić grzankę i z wierzchu grubo posypać ją startym żółtym serem. Nakryć patelnię pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera (w tym czasie przyrumieni się oczywiście druga strona grzanki).

Podanie zupy:
Zupę przelać na talerz, posypać obficie startym serem (nie żałować :)), a na koniec wyłożyć grzanki. Smacznego!






35 komentarze:

Anulla pisze...

nigdy nie robiłam cebulowej, może dlatego że bardzo rzadko gotuję zupy:P

Renata Walczak pisze...

Uwielbiam zupę cebulową i koniecznie z grzankami i dużą ilością sera- właśnie taka jak ta:)

Natalie pisze...

Już wyobrażam sobie ten ser<3!

Krystyna Boner pisze...

Uwielbiam tą zupę. Podaję ją na specjalne okazje. Kasiu Twoja zupa mnie nęci, kusi.... :)

bielinka pisze...

Nigdy nie jadłam, bo zawsze mnie przerażała, ale u Ciebie wygląda tak apetycznie, ze chyba w końcu się skuszę :)

Marta Uz pisze...

lubię cebulową i zjadłabym taką miseczkę :)

Salvador Dali pisze...

cebulowa-uwielbiaaam!!! :) pięknie podana :)

Kasia pisze...

Ojej, jak pysznie wygląda! Cudo kulinarne :)

Majana pisze...

Prezentuje się bardzo pysznie ! :)

Angie pisze...

Cebulowa- my love<3

Łucja pisze...

Uwielbiam :) bardzo smakowicie u Ciebie wygląda :)

GotującaWmM pisze...

Zupy uwielbiam ale cebulową jadłam tylko raz .... czas to chyba nadrobić ;)

Kamila pisze...

Pysznie rozgrzewa! Pozdrawiam

Magda C. pisze...

Mój Ł. dałby się pokroić za taką zupę cebulową. Muszę koniecznie zrobić! :)

toffi pisze...

to wygląda kosmicznie apetycznie!!! :D

JustInka pisze...

Jako rasowa zupiara nosze się z zamiarem cebulowej! Bardzo mi się podoba Twoja :) Smakowicie wygląda :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Robiłam ją w zeszłym tygodniu :) Pyszna!

DżemDżus pisze...

Wygląda jak podana w bardzo dobrej restauracji. Doskonała, piękna i uwodząca aromatem oraz ciągnącym się serem. Pycha. Czy ta miseczka jest wolna? Chętnie sprzątnę jej zawartość. :)

Marzena pisze...

Oj tak cebulowa to jest to:-) Bardzo lubimy i przypomniałaś mi, że dawno nie było jej u nas:-)

judik pisze...

Konieczna byłaby dokładka jak dla mnie bo cebulową z grzankami uwielbiam! :-)

Marta pisze...

doskonała! oj zjadłabym :)

Patryk Beszterda pisze...

DWyglada bardzo smacznie

słodko-słona pisze...

Pycha! Jedna z moich ulubionych zup! :)

Renula pisze...

Wygląd tej zupki jest taki, że tylko łycha w dłoń i jemy!;)

ugotujmyto.pl pisze...

I mimo, że u mnie cieplej się zrobiło to zupki chętnie bym skosztowała, bo ją uwielbiam:)

Paulina Urbańczyk pisze...

Pięknie się prezentuje :) ! Od dawna chciałam ją zrobić ale odkładam to w nieskończoność :D

babka z rodzynkiem pisze...

Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam takiej zupy, ba nawet jej nie próbowałam... Twoja wygląda niezwykle kusząco:-)

BabaLuca pisze...

ten ciągnący się "kilometrami " serek mówi sam za siebie - to moja ulubiona zupa

agattekh pisze...

Chyba się skuszę na Twoją zupę :-)

Anonimowy pisze...

cebula smazona na oleju??? to profanacja tej zupy!!

Kaś pisze...

A., to rzeczywiście straszne! :) zawsze można dać masło

Beata pisze...

Ja trę cebulę na dużych oczkach na tarce :) tak w knajpce nie dawno jadłam i super smakuje :)

Kaś pisze...

Beata, dzięki za radę! chętnie wypróbuję w takiej wersji :)

Anonimowy pisze...

Zupa przepyszna, idealna na jesienną kolację. Robiłam cebulową po raz pierwszy i trafiłam w ideał :)

Kaś pisze...

A., super!!! bardzo się cieszę, że zupa tak Ci posmakowała :)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add