Zupa, którą najczęściej zamawiam jadając na mieście. Syta i rozgrzewająca. Koniecznie z dużą ilością ciągnącego sera i chrupiącymi grzankami. I taka też pojawia się w wersji domowej. Niezawodna i niezmiennie znakomita - o charakterystycznym, lekko słodkawym posmaku.
Składniki
- kg cebuli
- szklanka białego, wytrawnego wina
- 3/4 - 1 litr bulionu
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego, do smażenia
- pieprz do smaku
- płaska łyżeczka suszonego/świeżego tymianku
- ser żółty / mozzarella
- bagietka
- masło, do posmarowania bagietek
Przygotowanie zupy:
Cebulę obrać i pokroić: przekroić wzdłuż i posiekać na półplasterki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić cebulę i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, przez około godzinę - aż się zeszkli, stanie miękka i przybierze złotawy kolor. Po tym czasie zwiększyć ogień i wlać wino - smażyć całość bez przykrycia przez około 5 minut aż znaczna część wina odparuje. Następnie wlać bulion, zmniejszyć ogień na średni i gotować całość (bez przykrycia) przez ok. pół godziny. W tym czasie ilość bulionu się zredukuje (jeśli zupa jest dla nas za gęsta - dodać trochę bulionu; jeśli wciąż zbyt lejąca - gotować odrobinę dłużej). Na około 5-10 minut przed końcem gotowania przyprawić zupę pieprzem do smaku oraz dodać tymianek.
Przygotowanie grzanek:
Bagietkę pokroić na grube kromki. Każdą posmarować masłem z obu stron i podsmażyć na suchej patelni - gdy jedna strona jest już gotowa, przewrócić grzankę i z wierzchu grubo posypać ją startym żółtym serem. Nakryć patelnię pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera (w tym czasie przyrumieni się oczywiście druga strona grzanki).
Podanie zupy:
Zupę przelać na talerz, posypać obficie startym serem (nie żałować :)), a na koniec wyłożyć grzanki. Smacznego!
35 komentarze:
nigdy nie robiłam cebulowej, może dlatego że bardzo rzadko gotuję zupy:P
Uwielbiam zupę cebulową i koniecznie z grzankami i dużą ilością sera- właśnie taka jak ta:)
Już wyobrażam sobie ten ser<3!
Uwielbiam tą zupę. Podaję ją na specjalne okazje. Kasiu Twoja zupa mnie nęci, kusi.... :)
Nigdy nie jadłam, bo zawsze mnie przerażała, ale u Ciebie wygląda tak apetycznie, ze chyba w końcu się skuszę :)
lubię cebulową i zjadłabym taką miseczkę :)
cebulowa-uwielbiaaam!!! :) pięknie podana :)
Ojej, jak pysznie wygląda! Cudo kulinarne :)
Prezentuje się bardzo pysznie ! :)
Cebulowa- my love<3
Uwielbiam :) bardzo smakowicie u Ciebie wygląda :)
Zupy uwielbiam ale cebulową jadłam tylko raz .... czas to chyba nadrobić ;)
Pysznie rozgrzewa! Pozdrawiam
Mój Ł. dałby się pokroić za taką zupę cebulową. Muszę koniecznie zrobić! :)
to wygląda kosmicznie apetycznie!!! :D
Jako rasowa zupiara nosze się z zamiarem cebulowej! Bardzo mi się podoba Twoja :) Smakowicie wygląda :)
Robiłam ją w zeszłym tygodniu :) Pyszna!
Wygląda jak podana w bardzo dobrej restauracji. Doskonała, piękna i uwodząca aromatem oraz ciągnącym się serem. Pycha. Czy ta miseczka jest wolna? Chętnie sprzątnę jej zawartość. :)
Oj tak cebulowa to jest to:-) Bardzo lubimy i przypomniałaś mi, że dawno nie było jej u nas:-)
Konieczna byłaby dokładka jak dla mnie bo cebulową z grzankami uwielbiam! :-)
doskonała! oj zjadłabym :)
DWyglada bardzo smacznie
Pycha! Jedna z moich ulubionych zup! :)
Wygląd tej zupki jest taki, że tylko łycha w dłoń i jemy!;)
I mimo, że u mnie cieplej się zrobiło to zupki chętnie bym skosztowała, bo ją uwielbiam:)
Pięknie się prezentuje :) ! Od dawna chciałam ją zrobić ale odkładam to w nieskończoność :D
Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam takiej zupy, ba nawet jej nie próbowałam... Twoja wygląda niezwykle kusząco:-)
ten ciągnący się "kilometrami " serek mówi sam za siebie - to moja ulubiona zupa
Chyba się skuszę na Twoją zupę :-)
cebula smazona na oleju??? to profanacja tej zupy!!
A., to rzeczywiście straszne! :) zawsze można dać masło
Ja trę cebulę na dużych oczkach na tarce :) tak w knajpce nie dawno jadłam i super smakuje :)
Beata, dzięki za radę! chętnie wypróbuję w takiej wersji :)
Zupa przepyszna, idealna na jesienną kolację. Robiłam cebulową po raz pierwszy i trafiłam w ideał :)
A., super!!! bardzo się cieszę, że zupa tak Ci posmakowała :)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!