Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową. Polewa czekoladowa wieńczy dzieło.
Mocno polecam!!!
Składniki na biszkopt:
przepis wpadł mi w oko u Łucji z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji, źródło na Moich Wypiekach
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej [pełna szklanka po odjęciu łyżki mąki]
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao [dałam pół na pół słodkie i gorzkie]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody + łyżka cukru z wanilią, do nasączenia biszkoptu - u mnie pół szklanki likieru kokosowego, który nie tylko pogłębił smak całości, ale i dodał przyjemnego aromatu
Składniki na masę kokosową:
- 500 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 200 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 16 g cukru wanilinowego / 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
Przygotowanie biszkoptu
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blachę o wymiarach 20x35 [u mnie 25x25 cm] wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Suche składniki przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie, ciągle mieszając, dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec wsypać sypkie składniki i delikatnie wymieszać całość na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelać do formy, delikatnie uderzyć blachą i podłogę by masa się wyrównała i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-30 minut - do suchego patyczka. Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od piekarnika. U mnie biszkopt piekł się dokładnie 22 minuty, ale już po 20 polecam sprawdzić jego stopień dopieczenia i od tego czasu pilnować. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia.
Przygotowanie masy kokosowej
Mleko wlać do garnka, dodać oba rodzaje cukru i zagotować. Następnie wsypać wiórki kokosowe, przemieszać całość, zmniejszyć ogień na minimalny, dodać masło i gotować 15-20 minut aż masa będzie gęsta. Uwaga: należy bardzo bardzo często mieszać aby masa się nie przypaliła (a o to łatwo). Po przygotowaniu, masę odstawić do przestygnięcia, a ostudzoną wyłożyć na biszkopt.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Kawałki czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dobrze mieszając do powstania jednolitej masy. Polewę wylać na masę kokosową, pomagając sobie łopatką by ją równomiernie rozsmarować.
Kiedy polewa zastygnie schłodzić ciasto w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie wyjąć z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej - najlepiej pod przykryciem, aby biszkopt dodatkowo wilgotniał.
57 komentarze:
chyba już kiedyś to ciacho robiłam...z tego co pamiętam zniknęło w mgnieniu oka :) świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej! :)
Co tu dużo pisać, widać że ciasto jest pyszne. Kasiu, kokos i czekolada to świetne połączenie. Pięknie wygląda :)
wygląda bardzo smacznie:)
Robiłam je kiedyś. Najbardziej smakowało mojej mamie, która jest fanką kokosowych wypieków :)
OMG, jadłabym!
i czego chcieć więcej? pychota!
wygląda fantastycznie, tak miękko!
Uwielbiam Bounty- kokos i czekolada to pyszne połączenie, a Twoje ciasto woła"zjedz mnie" :)
Łał, co za pyszny widok!
Kocham bounty! :)
aż jeść się chce :) a obiecałam sobie, że żadnego ciasta dziś nie robię, bo jutro idziemy na komunię :)
Wierzę, że pyszne, bo wygląda pysznie!
Fantastycznie wygląda .U mnie nic co ma kokos nie ma wzięcia .Tylko ja uwielbiam wszystko co ma w sobie chociaż odrobinkę tej dobroci.Mniammm !
ciasto wygląda przepysznie! uwielbiam wszystko co czekoladowe! :)
na niedzielę chcę!!
:D
Fantastyczne jest to ciasto ! :)
Za bounty nie przepadam, ale coś czuję, że tociasto by mi zasmakowało :)
mniam! jakie to musi być przepyszne!!
Jak mówisz, że polecasz biorę w ciemno ;) twoje zdjęcia są wręcz pyszne, zjadłabym kawałek gdyby nie monitor... ;)
To ciasto jest uzależniające...:)
Kocham to ciasto!
Pozdrowienia i miłej niedzieli Kasiu:)
Takiej wersji nie znałam, zdecydowanie do zrobienia :)
Kasiu uszanowanko :O Wygląda bossssko <3
Fantastyczne!!! :) Muszę zrobić koniecznie, bo to to moje smaki!!! :)
kokos & czekolada = boski smak
Kasiu, jesteś niemożliwa - takie ciasto, jak tu dbać o linię?!
Myślę, ze to ciasto stałoby się hitem w moim domu :)
Pyszne ciasto!! Moje dzieci je uwielbiają! Chętnie bym zjadła kawałeczek :)
Pyszności! Jako fance batonika, na pewno przypadłoby mi do gustu :)
kocham kokos:) to ciasto to moje smaki:D
Mój mąż jest fanem bounty, więc niedługo mu zrobię niespodziankę:-) Niebo w gębie;-)
Straszne to ciasto...strasznie pyszne! No jak można takimi cudami szczuć człowieka!
robiłam to ciasto z bloga MW, potwierdzam, jest cudne.. dla kogoś, kto uwielbia kokos :) mogę z czystym sumieniem polecić!
Jakie proste, a jakie pyszne! Zapisuję sobie przepis, mam sporo kokosu, kombinowałam co z niego zrobić.
Uwielbiam te batoniki. Chciałbym spróbować takiej dużej wersji jaką proponujesz, musi być wyborne! :D
Ja masę kokosową robię na mleku skondensowanym i przypomina do złudzenia tę z batonika. :) Ciacho wygląda pycha!
<3 a ja miałam być na diecie .... :/
Kusisz, ale ja wybieram sernik z rabarbarem i pianką. Daje przynajmniej złudzenie mniejszej ilości kalorii, a ser to przecież jest bardzo dobry i działa przeciw osteooporozie ;)
Cudo! Jestem przekonana, że to ciasto skradło by moje serce :)
ale cudo mnie przywitało. Dobrze że mam w lodówce ciasto od siostry bo bym sie zaśliniła;)
Ostatnio robiłam to ciasto i wstyd się przyznać ale coś schrzaniłam i nie wyszło ;p Twoje wygląda idealnie ;)
Mniam, pyszne ciasto :P
O mniam, kusisz :)
Uwielbiam bounty, a takie domowe ciacho, pełne czekolady i kokosu... pyszności!
Wspaniałe! Zapisuję do zrobienia :-)
wlasnie je robie, wyglada pysznie
A. dziękuję! mam nadzieję, że Ci posmakuje
Zdecydowanie...coś w sam raz dla mnie :)
mój ulubiony baton! wygląda niesamowicie :D
pysznie wyglada:)
Podoba mi się ta masa, więc pozwól Kasiu,że wkrótce go wykorzystam:)
Monika
Kasiu ilość składników jest na dużą blachę 25x35 czy trzeba zwiększać, bo podałaś na swoją blachę 25x25??
Dark Raven, w oryginale przepis jest na blachę 20x35 cm, u mnie było 25x25, więc użyłam ciut mniejszej. jeśli chcesz użyć dużej blachy 25x35 cm radziłabym delikatnie zwiększyć proporcje
Dzięki Kasiu. Skorzystam z przelicznika foremek :)
Ciasto pyszne. Polecam gorąco :-)
Magda, super, cieszę się, że smakowało :)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Mateusz, dziękuję :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!