sobota, 10 maja 2014

Ciasto Bounty - kakaowy biszkopt z masą kokosową i polewą czkoladową



Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową. Polewa czekoladowa wieńczy dzieło. 

Mocno polecam!!!




Składniki na biszkopt:
przepis wpadł mi w oko u Łucji z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji, źródło na Moich Wypiekach
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej [pełna szklanka po odjęciu łyżki mąki]
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kakao [dałam pół na pół słodkie i gorzkie]
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody + łyżka cukru z wanilią, do nasączenia biszkoptu - u mnie pół szklanki likieru kokosowego, który nie tylko pogłębił smak całości, ale i dodał przyjemnego aromatu 


Składniki na masę kokosową:
  • 500 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 16 g cukru wanilinowego / 2 łyżeczki cukru waniliowego


Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 125 g masła


Przygotowanie biszkoptu
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blachę o wymiarach 20x35 [u mnie 25x25 cm] wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Suche składniki przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie, ciągle mieszając, dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec wsypać sypkie składniki i delikatnie wymieszać całość na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelać do formy, delikatnie uderzyć blachą i podłogę by masa się wyrównała i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-30 minut - do suchego patyczka. Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od piekarnika. U mnie biszkopt piekł się dokładnie 22 minuty, ale już po 20 polecam sprawdzić jego stopień dopieczenia i od tego czasu pilnować. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia.

Przygotowanie masy kokosowej
Mleko wlać do garnka, dodać oba rodzaje cukru i zagotować. Następnie wsypać wiórki kokosowe, przemieszać całość, zmniejszyć ogień na minimalny, dodać masło i gotować 15-20 minut aż masa będzie gęsta. Uwaga: należy bardzo bardzo często mieszać aby masa się nie przypaliła (a o to łatwo). Po przygotowaniu, masę odstawić do przestygnięcia, a ostudzoną wyłożyć na biszkopt. 

Przygotowanie polewy czekoladowej
Kawałki czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dobrze mieszając do powstania jednolitej masy. Polewę wylać na masę kokosową, pomagając sobie łopatką by ją równomiernie rozsmarować.

Kiedy polewa zastygnie schłodzić ciasto w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie wyjąć z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej - najlepiej pod przykryciem, aby biszkopt dodatkowo wilgotniał.




55 komentarze:

teenager ;) pisze...

chyba już kiedyś to ciacho robiłam...z tego co pamiętam zniknęło w mgnieniu oka :) świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej! :)

Krystyna Boner pisze...

Co tu dużo pisać, widać że ciasto jest pyszne. Kasiu, kokos i czekolada to świetne połączenie. Pięknie wygląda :)

Justyna Żak pisze...

wygląda bardzo smacznie:)

wedelka pisze...

Robiłam je kiedyś. Najbardziej smakowało mojej mamie, która jest fanką kokosowych wypieków :)

Gosia Szulc pisze...

OMG, jadłabym!

Wilczyca Aga Strzęciwilk pisze...

i czego chcieć więcej? pychota!

Ola pisze...

wygląda fantastycznie, tak miękko!

Renata Walczak pisze...

Uwielbiam Bounty- kokos i czekolada to pyszne połączenie, a Twoje ciasto woła"zjedz mnie" :)

Kamila pisze...

Łał, co za pyszny widok!

Natalie pisze...

Kocham bounty! :)

toffi pisze...

aż jeść się chce :) a obiecałam sobie, że żadnego ciasta dziś nie robię, bo jutro idziemy na komunię :)

Angie pisze...

Wierzę, że pyszne, bo wygląda pysznie!

lutka40 pisze...

Fantastycznie wygląda .U mnie nic co ma kokos nie ma wzięcia .Tylko ja uwielbiam wszystko co ma w sobie chociaż odrobinkę tej dobroci.Mniammm !

Ewi P. pisze...

ciasto wygląda przepysznie! uwielbiam wszystko co czekoladowe! :)

Salvador Dali pisze...

na niedzielę chcę!!
:D

Majana pisze...

Fantastyczne jest to ciasto ! :)

Joanna Pabich pisze...

Za bounty nie przepadam, ale coś czuję, że tociasto by mi zasmakowało :)

Marcela pisze...

mniam! jakie to musi być przepyszne!!

Marcelina pisze...

Jak mówisz, że polecasz biorę w ciemno ;) twoje zdjęcia są wręcz pyszne, zjadłabym kawałek gdyby nie monitor... ;)

Madlene P pisze...

To ciasto jest uzależniające...:)

Back Taste pisze...

Kocham to ciasto!

Pozdrowienia i miłej niedzieli Kasiu:)

grazyna pisze...

Takiej wersji nie znałam, zdecydowanie do zrobienia :)

Paulina Urbańczyk pisze...

Kasiu uszanowanko :O Wygląda bossssko <3

EwelkaNM pisze...

Fantastyczne!!! :) Muszę zrobić koniecznie, bo to to moje smaki!!! :)

ella kropka com pisze...

kokos & czekolada = boski smak
Kasiu, jesteś niemożliwa - takie ciasto, jak tu dbać o linię?!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Myślę, ze to ciasto stałoby się hitem w moim domu :)

Łucja pisze...

Pyszne ciasto!! Moje dzieci je uwielbiają! Chętnie bym zjadła kawałeczek :)

Poezja Smaku pisze...

Pyszności! Jako fance batonika, na pewno przypadłoby mi do gustu :)

Anulla pisze...

kocham kokos:) to ciasto to moje smaki:D

Marzena pisze...

Mój mąż jest fanem bounty, więc niedługo mu zrobię niespodziankę:-) Niebo w gębie;-)

JustInka pisze...

Straszne to ciasto...strasznie pyszne! No jak można takimi cudami szczuć człowieka!

Anonimowy pisze...

robiłam to ciasto z bloga MW, potwierdzam, jest cudne.. dla kogoś, kto uwielbia kokos :) mogę z czystym sumieniem polecić!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Jakie proste, a jakie pyszne! Zapisuję sobie przepis, mam sporo kokosu, kombinowałam co z niego zrobić.

Sosna pisze...

Uwielbiam te batoniki. Chciałbym spróbować takiej dużej wersji jaką proponujesz, musi być wyborne! :D

Inspirowane Smakiem pisze...

Ja masę kokosową robię na mleku skondensowanym i przypomina do złudzenia tę z batonika. :) Ciacho wygląda pycha!

Kulinarna Fuzja pisze...

<3 a ja miałam być na diecie .... :/

DżemDżus pisze...

Kusisz, ale ja wybieram sernik z rabarbarem i pianką. Daje przynajmniej złudzenie mniejszej ilości kalorii, a ser to przecież jest bardzo dobry i działa przeciw osteooporozie ;)

Ivka pisze...

Cudo! Jestem przekonana, że to ciasto skradło by moje serce :)

AZgotuj! pisze...

ale cudo mnie przywitało. Dobrze że mam w lodówce ciasto od siostry bo bym sie zaśliniła;)

http://cynamon.net.pl pisze...

Ostatnio robiłam to ciasto i wstyd się przyznać ale coś schrzaniłam i nie wyszło ;p Twoje wygląda idealnie ;)

wenus-lifestyle pisze...

Mniam, pyszne ciasto :P

gin pisze...

O mniam, kusisz :)

Magda C. pisze...

Uwielbiam bounty, a takie domowe ciacho, pełne czekolady i kokosu... pyszności!

ozzie pisze...

Wspaniałe! Zapisuję do zrobienia :-)

Anonimowy pisze...

wlasnie je robie, wyglada pysznie

Kaś pisze...

A. dziękuję! mam nadzieję, że Ci posmakuje

ugotujmyto.pl pisze...

Zdecydowanie...coś w sam raz dla mnie :)

Monika F pisze...

mój ulubiony baton! wygląda niesamowicie :D

Anna P pisze...

pysznie wyglada:)

Anonimowy pisze...

Podoba mi się ta masa, więc pozwól Kasiu,że wkrótce go wykorzystam:)
Monika

Dark Raven pisze...

Kasiu ilość składników jest na dużą blachę 25x35 czy trzeba zwiększać, bo podałaś na swoją blachę 25x25??

Kaś pisze...

Dark Raven, w oryginale przepis jest na blachę 20x35 cm, u mnie było 25x25, więc użyłam ciut mniejszej. jeśli chcesz użyć dużej blachy 25x35 cm radziłabym delikatnie zwiększyć proporcje

Dark Raven pisze...

Dzięki Kasiu. Skorzystam z przelicznika foremek :)

Magda pisze...

Ciasto pyszne. Polecam gorąco :-)

Kaś pisze...

Magda, super, cieszę się, że smakowało :)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add