wtorek, 13 maja 2014

Burgery ze szparagami i jajkiem sadzonym



Super mega hiper smaczne! Takie niepoprawne określenie przychodzi mi do głowy na ich wspomnienie. Sezon na szparagi w pełni, a ponieważ jestem burgeroholikiem, więc nie pozostało mi nic innego jak spróbować takiej wersji. Obowiązkowo z jajkiem sadzonym, którego płynne żółtko rozlewa się po całym burgerze :) Mocno polecam!




Składniki na kotlety do burgerów (na ok. 7 sztuk)
  • 300 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia

Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na min. pół godziny, by się "przegryzły". Z mięsa formować płaskie kotlety i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.



Składniki na sos czosnkowy
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • pieprz, sól do do smaku
Składniki wymieszać i również odstawić do lodówki na min. pół godziny, by się "przegryzły".
W tym czasie zająć się szparagami i jajkami.



Dodatkowo
  • szparagi
  • jajka
  • pomidor
  • sałata
  • ser żółty w plastrach
  • bułki
  • olej rzepakowy do smażenia i pieczenia, sól pieprz


Przygotowanie szparagów
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi przepłukać, poodcinać im końce i przekroić na dwie lub trzy części (w zależności od ich wielkości i rozmiaru bułek do burgerów). Na dużej blasze do pieczenia wyłożyć papier i poukładać na nim kawałki szparagów. Następnie skropić je jedną/dwiema łyżkami oleju i obsypać solą oraz pieprzem, po czym wymieszać szparagi w oleju i przyprawach. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Przemieszać dwa lub trzy razy podczas pieczenia.

Przygotowanie jajek
Kiedy szparagi będą się piekły, przygotować jajka sadzone. Na patelni rozgrzać olej, po czym wbić  delikatnie jajka i smażyć pod przykryciem do ścięcia z wierzchu. Najlepiej, jeśli żółtko będzie wciąż płynne, dzięki czemu rozleje się niczym sos w całym burgerze.

Przygotowanie burgerów
Bułki przekroić na pół i posmarować od wewnątrz sosem czosnkowym. Następnie układać od dołu - sałatę, pomidora, kotlet, ser, szparagi, jajko, sałatę. Przykryć połówką bułki. Przed podaniem polecam zapiec przez ok. 5 minut w 200/220 stopniach, by ser się rozpuścił a bułka stała się bardziej chrupiąca.



33 komentarze:

Natalie pisze...

Bardzo oryginalne :)

Gosia Szulc pisze...

mniam, poezja!

Salvador Dali pisze...

o matko... o matko... wygląda cuuudownieeeee <3 <3
mniaaam, wielkie mniaaaam!!! <3
I te szparagi...
Brak słów!

Angie pisze...

Chcę natychmiast! Zrób mi takie<3

Joanna Pabich pisze...

Brak słów. Jestem zakochana, po prostu. To ropływające się żółtko było niesamowite w tym burgerze.
Na pewno spróbuję! ;)

Renata Walczak pisze...

wiedziałam, że wchodząc o tej porze robię błąd:( i to duży
moje ślinianki warują a jest za późno na jedzenie- burgery są obłędne i to żółtko!!
Idę po jabłko:)

Krystyna Boner pisze...

Aż nie wiem co powiedzieć. Genialne. A dodatki? Obłędne. A sos? Pyszny. Że o pięknie posadzonym jajku nie wspomnę. Pychota :)

Kamciss pisze...

Musiały pysznie smakować :)

toffi pisze...

coś dla mojego męża do pracy ;-)

Kamila pisze...

Można się uzależnić :)

*Nataleczka* pisze...

O matulu jak on pysznie wygląda.....
I tak z rana nawet bym go zjadła....

agnieszka pisze...

Ohh tak! Bardzo apetyczne danie ;))

Ola pisze...

super oryginalne zestawienie!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

O matko... Aż ślinka leci... Kocham Twoje fast-foody :)

Magda C. pisze...

Mniam! Burgery i to w dodatku z jajkiem sadzonym... rewelacja! :)

Pan Deserek :) pisze...

Mniam :) jak uwielbiam takie domowe Burgery ! Zapisuje i będzie robione w weekend :) Wyglądają obłędnie ;)

Back Taste pisze...

Kasiu wygląda Bajecznie:)

Cudowny, brak mi słów. Chcę Go!

Patrycja pisze...

Fast food szparagowy to jest to, ja wrzuciłam zielone badylki do pizzy :)

Lili pisze...

Zawsze masz takie fajne bułki do tych burgerów, ja znajduje tylko zwykłe grahamki.
A piec mi się nie chce :)

Kaś pisze...

Lili, głównie Piotr i Paweł i Biedronka :D ja robię burgery kilka razy w tygodniu i nie ma opcji bym za każdym razem sama piekła, a tam mają całkiem fajne

Marzena pisze...

Ożesz kurna...Czas stąd wiać, bo normalnie nie wytrzymam, zwłaszcza, żem przed obiadem;-)

judik pisze...

Uwielbiam Twoje burgery! Cudownie napakowana bułka :-)

wenus-lifestyle pisze...

Ale dużo teraz burgerów na blogach, ale to dobrze, bo są pyszne :P
Twój wygląda baaardzo apetycznie :)

BabaLuca pisze...

super napakowany jest ten burger a gdy pomyślę o tym jajku to dostaję ślinotoku

Anulla pisze...

on jest boski!:)

Evi pisze...

Taki sezonowy burger to świetna propozycja :)

Marcela pisze...

oh... tak smakowicie wyglądają..... zgłodniałam!

Poezja Smaku pisze...

Genialny pomysł :)

Ewi P. pisze...

burger wygląda naprawdę przepysznie! :)

DżemDżus pisze...

Ustawiam się w kolejce, chwaląc pod niebiosa takiego pysznego burgera, w nadziei, że starczy dla mnie i będę mogła zatopić w nim swoje zębiska.

Szpinakożerca pisze...

Kaś :) wyglądają niesamowicie, koniecznie w takim połączeniu muszę wypróbować

ugotujmyto.pl pisze...

Zrobiłam się głodna!!!!

JustInka pisze...

Jako, że dopiero odkryłam swoją miłość do szparagów, w takiej wersji też je koniecznie przetestuję!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add