Super mega hiper smaczne! Takie niepoprawne określenie przychodzi mi do głowy na ich wspomnienie. Sezon na szparagi w pełni, a ponieważ jestem burgeroholikiem, więc nie pozostało mi nic innego jak spróbować takiej wersji. Obowiązkowo z jajkiem sadzonym, którego płynne żółtko rozlewa się po całym burgerze :) Mocno polecam!
Składniki na kotlety do burgerów (na ok. 7 sztuk)
- 300 g mięsa mielonego
- jajko
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na min. pół godziny, by się "przegryzły". Z mięsa formować płaskie kotlety i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Składniki na sos czosnkowy
- 4 łyżeczki majonezu
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- pieprz, sól do do smaku
Składniki wymieszać i również odstawić do lodówki na min. pół godziny, by się "przegryzły".
W tym czasie zająć się szparagami i jajkami.
Dodatkowo
- szparagi
- jajka
- pomidor
- sałata
- ser żółty w plastrach
- bułki
- olej rzepakowy do smażenia i pieczenia, sól pieprz
Przygotowanie szparagów
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi przepłukać, poodcinać im końce i przekroić na dwie lub trzy części (w zależności od ich wielkości i rozmiaru bułek do burgerów). Na dużej blasze do pieczenia wyłożyć papier i poukładać na nim kawałki szparagów. Następnie skropić je jedną/dwiema łyżkami oleju i obsypać solą oraz pieprzem, po czym wymieszać szparagi w oleju i przyprawach. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Przemieszać dwa lub trzy razy podczas pieczenia.
Przygotowanie jajek
Kiedy szparagi będą się piekły, przygotować jajka sadzone. Na patelni rozgrzać olej, po czym wbić delikatnie jajka i smażyć pod przykryciem do ścięcia z wierzchu. Najlepiej, jeśli żółtko będzie wciąż płynne, dzięki czemu rozleje się niczym sos w całym burgerze.
Przygotowanie burgerów
Bułki przekroić na pół i posmarować od wewnątrz sosem czosnkowym. Następnie układać od dołu - sałatę, pomidora, kotlet, ser, szparagi, jajko, sałatę. Przykryć połówką bułki. Przed podaniem polecam zapiec przez ok. 5 minut w 200/220 stopniach, by ser się rozpuścił a bułka stała się bardziej chrupiąca.
33 komentarze:
Bardzo oryginalne :)
mniam, poezja!
o matko... o matko... wygląda cuuudownieeeee <3 <3
mniaaam, wielkie mniaaaam!!! <3
I te szparagi...
Brak słów!
Chcę natychmiast! Zrób mi takie<3
Brak słów. Jestem zakochana, po prostu. To ropływające się żółtko było niesamowite w tym burgerze.
Na pewno spróbuję! ;)
wiedziałam, że wchodząc o tej porze robię błąd:( i to duży
moje ślinianki warują a jest za późno na jedzenie- burgery są obłędne i to żółtko!!
Idę po jabłko:)
Aż nie wiem co powiedzieć. Genialne. A dodatki? Obłędne. A sos? Pyszny. Że o pięknie posadzonym jajku nie wspomnę. Pychota :)
Musiały pysznie smakować :)
coś dla mojego męża do pracy ;-)
Można się uzależnić :)
O matulu jak on pysznie wygląda.....
I tak z rana nawet bym go zjadła....
Ohh tak! Bardzo apetyczne danie ;))
super oryginalne zestawienie!
O matko... Aż ślinka leci... Kocham Twoje fast-foody :)
Mniam! Burgery i to w dodatku z jajkiem sadzonym... rewelacja! :)
Mniam :) jak uwielbiam takie domowe Burgery ! Zapisuje i będzie robione w weekend :) Wyglądają obłędnie ;)
Kasiu wygląda Bajecznie:)
Cudowny, brak mi słów. Chcę Go!
Fast food szparagowy to jest to, ja wrzuciłam zielone badylki do pizzy :)
Zawsze masz takie fajne bułki do tych burgerów, ja znajduje tylko zwykłe grahamki.
A piec mi się nie chce :)
Lili, głównie Piotr i Paweł i Biedronka :D ja robię burgery kilka razy w tygodniu i nie ma opcji bym za każdym razem sama piekła, a tam mają całkiem fajne
Ożesz kurna...Czas stąd wiać, bo normalnie nie wytrzymam, zwłaszcza, żem przed obiadem;-)
Uwielbiam Twoje burgery! Cudownie napakowana bułka :-)
Ale dużo teraz burgerów na blogach, ale to dobrze, bo są pyszne :P
Twój wygląda baaardzo apetycznie :)
super napakowany jest ten burger a gdy pomyślę o tym jajku to dostaję ślinotoku
on jest boski!:)
Taki sezonowy burger to świetna propozycja :)
oh... tak smakowicie wyglądają..... zgłodniałam!
Genialny pomysł :)
burger wygląda naprawdę przepysznie! :)
Ustawiam się w kolejce, chwaląc pod niebiosa takiego pysznego burgera, w nadziei, że starczy dla mnie i będę mogła zatopić w nim swoje zębiska.
Kaś :) wyglądają niesamowicie, koniecznie w takim połączeniu muszę wypróbować
Zrobiłam się głodna!!!!
Jako, że dopiero odkryłam swoją miłość do szparagów, w takiej wersji też je koniecznie przetestuję!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!