wtorek, 26 sierpnia 2014

Domowa granola z masłem orzechowym

J



Granola bardzo chrupiąca i mocno orzechowa. Co tu dużo pisać, składniki mówią same za siebie :) Jest w niej wszystko, co uwielbiam! Na śniadanie, na szybką przekąskę lub po prostu do podjadania prosto ze słoiczka. Najlepsza :)

PS Na blogu pojawił się mały przestój, ale Filipiny pochłonęły mnie totalnie. Jak tylko ogarnę zdjęcia postaram się pokazać, czego tam próbowałam. Sporo dań totalnie mnie kupiło i zainspirowało, więc na blogu pewnie pojawi się kilka moich wersji filipińskich specjałów :)



Składniki:
  • 250 g płatków owsianych
  • 50 g płatków ryżowych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonych bananów
  • 100 g mieszanki studenckiej (u mnie po wybraniu rodzynek ;))
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego*

*warto dać właśnie rzepakowy, który jako neutralny w smaku i zapachowy oraz o klarownej konsystencji, w żaden sposób nie będzie wyczuwalny

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (140 przy termoobiegu). W międzyczasie przygotować składniki: w garnuszku rozpuścić masło orzechowe z olejem, po czym przelać płyn do dużej miski, w której wymieszane zostały oba rodzaje płatków i wszystkie orzechy. Dobrze wymieszać, by masło orzechowe oblepiło składniki granoli po czym przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 40-50 minut. Co 10-15 minut warto przemieszać granolę, by równomiernie się podpiekła. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego przestudzenia, a do przestudzonej dodać pokruszone w dłoniach suszone banany. Granolę przechowywać w słoiku bądź metalowym lub plastikowym pojemniku.




16 komentarze:

Szpinakożerca pisze...

mieszanka samych pyszności :)
ja bym z chęcią i fotorelację z Filipin obejrzała :) co i jak i jak tam się znalazłaś/żyłaś/ zwiedzałaś :))) uwielbiam takie posty

Krystyna Boner pisze...

Świetna przegryzka dla łasuchów. Dla mnie też :)
Kasiu czekam na Twoje relacje z kolejnej Twojej podróży :)

Magda C. pisze...

Świetna mieszanka w sam raz na śniadanie :)

Angie pisze...

Granola z masłem orzechowym jest najlepsza na świecie<3

Martha pisze...

Cudowna granola, z pewnością pyszna! *.*

Marcelina pisze...

Również czekam na zdjęcia i opisy twoich przysmaków zza granicy ;)

Gosia Szulc pisze...

przewspaniała :) ten dodatek masła orzechowego niebezpieczny, pewnie wsunęłabym wszystko na raz :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Uwielbiam domową granolę, najzdrowsza, najsmaczniejsza, najlepsza :)

lutka40 pisze...

Domowa najlepsza
Nie mogę się doczekac co nowego wyczarujesz

Kiedy Zjemy pisze...

Super na śniadanie! Czekam na zdjęcia z Filipin!

Inspirowane Smakiem pisze...

Suszone banany, mieszanka studencka (bez rodzynek!), masło orzechowe! Kobieto, trafiasz w moje smaki ideealnie!

Kasia pisze...

Zdjęcia bardzo zachęcają :))

Iza pisze...

nie miałam pojęcia o istnieniu czegoś takiego :) dzięki za kolejne novum :)

Patrycja pisze...

Dla mnie rewelacja!

justyna kaminska pisze...

przepraszam za ignorancję, ale co to są płatki ryzowe i mniej więcej co wchodzi w skład takiej mieszanki studenckiej?

Kaś pisze...

Justyna, nie ma za co przepraszać. płatki ryżowe najlepiej wyguglać, jak wyglądają. powstają z ziaren ryżu, przetworzonych (o ile pamiętam poddanych działaniu pary wodnej) i sprasowanych. jeśli lubisz ryż na mleku, mocno polecam wypróbować takie płatki z mlekiem, są naprawdę pyszne
mieszanka studencka to mix różnego rodzaju bakalii - przede wszystkim orzechów i rodzynek. są tam orzechy włoskie, laskowe, nerkowca i migdały. oczywiście można samemu zmiksować orzechy, choć akurat taka mieszanka to bardzo wygodne rozwiązanie przy mniejszych wypiekach, bo nie trzeba kupować małej ilości każdego rodzaju orzechów

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add