niedziela, 31 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii. Na słono




Szybki, prosty i smaczny sposób na zagospodarowanie cukinii. Jeśli użyjemy młodej cukinii, warto zachować skórkę - pozostaje jędrna i lekko chrupiąca. Pycha!




Składniki

  • 500 g startej, młodej cukinii
  • 50 g startego sera żółtego
  • 2 szalotki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g (plus minus 20 g) mąki pszennej
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia


Startą cukinię porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka rozbełtać i dodać do nich drobno posiekaną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać całość, po czym wmieszać do ciasta cukinię oraz ser. Ciasto ma być dość gęste (gęstsze od śmietany) - w razie konieczności dodać odrobinę mąki (dużo zależy od tego, na ile udało się nam pozbyć wody z cukinii). Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Jedna łyżka ciasta to jeden placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, przewracać z jednej strony na drugą, kiedy wierzch się zetnie.

Placuszki podane z sosem czosnkowym.



22 komentarze:

Ania pisze...

Uwielbiam placuszki z cukinii. Ja robię je trochę inaczej. Czas wypróbować ten przepis :)

Barbarella pisze...

Z cukinią są na pewno bardzo dobre :-) Do tej pory robiłam tylko pancakes w wersji słodkiej i byłam zaskoczona jakie były smaczne. Czas na wersję słoną ;-)

Anulla pisze...

bardzo lubię placuszki z cukinii :)

Magda Lena pisze...

Moje ukochane placki, szybkie i zawsze pyszne, a jeszcze podane z jogurtem, mm :)

Natalie pisze...

Smak dzieciństwa :)

Julia pisze...

Nie znałam wersji z cukinią, ale wypróbuję, dzięki! :

Kamciss pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie :)

Cezary pisze...

Cukinia - uwielbiam w każdej postaci :)

Ola pisze...

często u mnie goszczą w sezonie!

toffi pisze...

uwielbiam! :)

Anonimowy pisze...

ja dodaję ser feta, są genialne :)

Renata Walczak pisze...

z sosem czosnkowym smakują najlepiej:)

Magda C. pisze...

Mmm wyglądają wybornie :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Placuszki doskonałe, a cukinia nieprzyzwoicie tania o tej porze roku, więc koniecznie korzystajmy z tego wspaniałego i bardzo inspirującego warzywa

Marzena pisze...

Włąsnie mam w planach na jutro. Ja to fetę jeszcze dodaję zamiast żółtego sera:-)

Sue pisze...

Robiłam ostatnio. Pycha! ;)

Paulina Urbańczyk pisze...

Kasiu - wspaniale się prezentują :) Ty wiesz, że jeszcze nie smażyłam takich placuszków ?! To straszne :/ !!!
Kocham cukinię więc przepis porywam :)

Izabela Singh pisze...

Ja jeszcze dodaję marchewkę i ziemniaka - moje dzieciaki zajadają tak, że im się uszy trzęsą :)
Dziś właśnie zjedliśmy :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Chodzą mi po głowie podobne, muszę je wreszcie zrobić :)

ladylaura pisze...

Pyszne ,bardzo lubię.

Patrycja pisze...

W sezonie cukiniowym to danie obowiązkowe!

babka z rodzynkiem pisze...

Oj tak, tak... lubię takie placuszki:-)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add