Idealnie kruche ciasto z dodatkiem kakao, moc budyniu i pełno jabłek. Obłędnie pyszna (!!!) kombinacja. I jak pachnie! To tak w skrócie. Więcej nie napisze, słowa zbędne. Musicie sami zrobić i się przekonać :)
Składniki na ciasto
blacha 25x25 cm
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- pół szklanki cukru
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta solo
- 200 g masła
- 2 jajka
Składniki na masę budyniową
- 2 budynie na 0,5 l mleka, bez cukru (po ok. 40 g)
- 750 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
Dodatkowo
- ok. 800 g jabłek, już po obraniu
- opcjonalnie cukier do zasypania, u mnie bez
Przygotowanie ciasta
Sypkie składniki wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło i palcami lekko je porozcierać. Na koniec dodać rozbełtane jajka i zagnieść jednolite ciasto. Ok. 2/3 ciasta przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i równomiernie wylepić nim spód. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Pozostały kawałek ciasta owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce.
Przygotowanie masy budyniowej
W garnku zagotować 2 szklanki mleka razem z cukrem. W tym czasie rozpuścić proszek budyniowy w pozostałej szklance mleka. Na gotujące mleko wlać mleko z budyniem i, ciągle mieszając, gotować aż do zgęstnienia masy.
Pozostawić do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając, by pozbyć się "kożucha" z wierzchu.
Podpieczenie spodu i przygotowanie jabłek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 20 minut. W tym czasie przygotować jabłka - obrać jabłka i pokroić w kostkę.
Pieczenie
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego jabłka, wylać budyń, a na koniec zetrzeć na tarce pozostały kawałek ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.
Szarlotkę najlepiej kroić na dobre kilka godzin po upieczeniu, kiedy budyń dobrze stężeje, ale... kto by wytrzymał do całkowitego przestudzenia?!? :) Dla porównania drugie zdjęcie - po lewej krojona jeszcze na ciepło, po prawej na drugi dzień.
40 komentarze:
w przepisie zabrakło czegoś 800g po obraniu :) pyszne ciacho :)
Marta, ooo jabłek chyba ;) dziękuję :)
Wszystko mam! Ale dzis nie zrobie, jutro praca będzie na niedzielę ;)
Olie, super! daj znać, jak smakowała :)
Ależ ta szarlotka cudnie wygląda :-) No i jest inna niż wszystkie :-) Coś czuje, że nie byłaby mi obojętna, gdybym obok niej przebywała ;-)
Ale szał, zjadłabym chyba całą blachę :))
Nie byłam w stanie doczytać do końca , tak mnie bolą ślinianki. Kocham takie ciasta i zapewniam,że polowe blaszki za jednym przysiadem zjadłabym bez popijania.Pysznie upiekłaś.
Jak jej się oprzeć ?,mega ciacho.
Faktycznie, tu nie trzeba słów :) Robię podobne ciasto ale z białym ciastem, z kakaowym prezentuje się o niebo lepiej :D
ciacha z jabłkami należą do moich ulubionych :)
no,no,no.. <3 jak tutaj nie mieć ślinotoku, kiedy takie pyszności?!
Budyń, kruche i jabłka.. aj, aj!
Pyszne ciacho. Pewnie musiałabym zrobić duuuużą blachę, bo poszłoby w mig. Nie sposób patrzeć obojętnie na takie zdjęcia :)
Nie powinnam- zdecydowanie nie powinnam teraz tu wchodzić:(
Ciasto wygląda pysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
Wspaniała szarlotka i ten budyń... Pyszności!
no nie powiem, ślinka mi pociekła :)
No no, robi wrażenie :)
Jesteś doskonała, perfekcja w wyglądzie ciasta i opisie. Z chęcią kiedyś podkradnę pomysł :)
Masa budyniowa w takim cieście jest zdecydowanie najlepszym elementem!
Mniam! Wyglada obłędnie!
Wierzę, że jest pyszna, wierzę; ))
Kiedyś ją piekłam, ale wersja kakaowa to jest to!
Mniam, bajeczne połączenie! Pyszności!
Ale pyszna szarlotka. Brawo. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie :-)
Pyszne ciasto, lubię szarlotki z tak dużą ilością nadzienia :)
Wygląda obłędnie!!! Nie ma na co czekać tylko trzeba wziąć się do roboty... Super inspiracja. Pozdrawiam
apetyczna!
I na taką obłędną wygląda:-)
ooo, widzę, że u Ciebie też ostatnio jabłkowo :) jakiej szarlotki grubo krojonej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda przepysznie :)
patrzy się i je oczami! :))
moje smaki, wyglada obłędnie:)
A zachęca do spróbowania ogromnie :)
Obłędnie wygląda ta szarlotka! Rewelacja :)
Super alternatywa dla klasycznej szarlotki!
Miła odmiana od tradycyjnej szarlotki!
Ciacho marzenie szczególnie dla takich wielbicieli szarlotek wszelkiej maści jak my. Doskonały pomysł zapisuje i w sobotę piekę na 100%. Juz sobie wyobrażam jak zatapiam zęby w pachnącym jej kawałku :))
DżemDżus, dziękuję! koniecznie daj znać, jak wrażenia z degustacji :)))
O matulu.... zjadłabym :)!
Cudowne ciacho:) ciekawe jakby zamienić jabłka na banany ;]
Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
nie raz robiłam szarlotkę z budyniem,ale nigdy kakaowej,, pychhaaaa:)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!