piątek, 17 października 2014

Kakaowa szarlotka z budyniem



Idealnie kruche ciasto z dodatkiem kakao, moc budyniu i pełno jabłek. Obłędnie pyszna (!!!) kombinacja. I jak pachnie! To tak w skrócie. Więcej nie napisze, słowa zbędne. Musicie sami zrobić i się przekonać :)




Składniki na ciasto
blacha 25x25 cm
  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta solo
  • 200 g masła
  • 2 jajka

Składniki na masę budyniową
  • 2 budynie na 0,5 l mleka, bez cukru (po ok. 40 g)
  • 750 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru

Dodatkowo
  • ok. 800 g jabłek, już po obraniu
  • opcjonalnie cukier do zasypania, u mnie bez


Przygotowanie ciasta
Sypkie składniki wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło i palcami lekko je porozcierać. Na koniec dodać rozbełtane jajka i zagnieść jednolite ciasto. Ok. 2/3 ciasta przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i równomiernie wylepić nim spód. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Pozostały kawałek ciasta owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce.

Przygotowanie masy budyniowej
W garnku zagotować 2 szklanki mleka razem z cukrem. W tym czasie rozpuścić proszek budyniowy w pozostałej szklance mleka. Na gotujące mleko wlać mleko z budyniem i, ciągle mieszając, gotować aż do zgęstnienia masy.
Pozostawić do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając, by pozbyć się "kożucha" z wierzchu.

Podpieczenie spodu i przygotowanie jabłek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 20 minut. W tym czasie przygotować jabłka - obrać jabłka i pokroić w kostkę.

Pieczenie
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego jabłka, wylać budyń, a na koniec zetrzeć na tarce pozostały kawałek ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.


Szarlotkę najlepiej kroić na dobre kilka godzin po upieczeniu, kiedy budyń dobrze stężeje, ale... kto by wytrzymał do całkowitego przestudzenia?!? :) Dla porównania drugie zdjęcie - po lewej krojona jeszcze na ciepło, po prawej na drugi dzień.





40 komentarze:

Marta U pisze...

w przepisie zabrakło czegoś 800g po obraniu :) pyszne ciacho :)

Kaś pisze...

Marta, ooo jabłek chyba ;) dziękuję :)

Olie pisze...

Wszystko mam! Ale dzis nie zrobie, jutro praca będzie na niedzielę ;)

Kaś pisze...

Olie, super! daj znać, jak smakowała :)

skoraq cooks pisze...

Ależ ta szarlotka cudnie wygląda :-) No i jest inna niż wszystkie :-) Coś czuje, że nie byłaby mi obojętna, gdybym obok niej przebywała ;-)

Kasia pisze...

Ale szał, zjadłabym chyba całą blachę :))

SMAKOWE KUBKI pisze...

Nie byłam w stanie doczytać do końca , tak mnie bolą ślinianki. Kocham takie ciasta i zapewniam,że polowe blaszki za jednym przysiadem zjadłabym bez popijania.Pysznie upiekłaś.

ladylaura pisze...

Jak jej się oprzeć ?,mega ciacho.

Łucja pisze...

Faktycznie, tu nie trzeba słów :) Robię podobne ciasto ale z białym ciastem, z kakaowym prezentuje się o niebo lepiej :D

Anulla pisze...

ciacha z jabłkami należą do moich ulubionych :)

Salvador Dali pisze...

no,no,no.. <3 jak tutaj nie mieć ślinotoku, kiedy takie pyszności?!
Budyń, kruche i jabłka.. aj, aj!

Krystyna Boner pisze...

Pyszne ciacho. Pewnie musiałabym zrobić duuuużą blachę, bo poszłoby w mig. Nie sposób patrzeć obojętnie na takie zdjęcia :)

Renata Walczak pisze...

Nie powinnam- zdecydowanie nie powinnam teraz tu wchodzić:(
Ciasto wygląda pysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

Poezja Smaku pisze...

Wspaniała szarlotka i ten budyń... Pyszności!

Smakiem Pisany pisze...

no nie powiem, ślinka mi pociekła :)

Sosna pisze...

No no, robi wrażenie :)

Lola in Heaven pisze...

Jesteś doskonała, perfekcja w wyglądzie ciasta i opisie. Z chęcią kiedyś podkradnę pomysł :)

Joanna Pabich pisze...

Masa budyniowa w takim cieście jest zdecydowanie najlepszym elementem!

Marcela pisze...

Mniam! Wyglada obłędnie!

Angie pisze...

Wierzę, że jest pyszna, wierzę; ))

zufik pisze...

Kiedyś ją piekłam, ale wersja kakaowa to jest to!

Kamila pisze...

Mniam, bajeczne połączenie! Pyszności!

Marzena Szkodzińska pisze...

Ale pyszna szarlotka. Brawo. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie :-)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne ciasto, lubię szarlotki z tak dużą ilością nadzienia :)

Ewelina Kaczorowska pisze...

Wygląda obłędnie!!! Nie ma na co czekać tylko trzeba wziąć się do roboty... Super inspiracja. Pozdrawiam

Ola pisze...

apetyczna!

Marzena pisze...

I na taką obłędną wygląda:-)

Gosia Szulc pisze...

ooo, widzę, że u Ciebie też ostatnio jabłkowo :) jakiej szarlotki grubo krojonej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda przepysznie :)

Ola Kasieska pisze...

patrzy się i je oczami! :))

martafwkuchni.blog.pl pisze...

moje smaki, wyglada obłędnie:)

gin pisze...

A zachęca do spróbowania ogromnie :)

Magda C. pisze...

Obłędnie wygląda ta szarlotka! Rewelacja :)

Kiedy Zjemy pisze...

Super alternatywa dla klasycznej szarlotki!

Patrycja pisze...

Miła odmiana od tradycyjnej szarlotki!

DżemDżus pisze...

Ciacho marzenie szczególnie dla takich wielbicieli szarlotek wszelkiej maści jak my. Doskonały pomysł zapisuje i w sobotę piekę na 100%. Juz sobie wyobrażam jak zatapiam zęby w pachnącym jej kawałku :))

Kaś pisze...

DżemDżus, dziękuję! koniecznie daj znać, jak wrażenia z degustacji :)))

ugotujmyto.pl pisze...

O matulu.... zjadłabym :)!

Back Taste pisze...

Cudowne ciacho:) ciekawe jakby zamienić jabłka na banany ;]

Konczi i Szpileczka pisze...

Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

Ewa W pisze...

nie raz robiłam szarlotkę z budyniem,ale nigdy kakaowej,, pychhaaaa:)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add