wtorek, 14 października 2014

Dżem z jabłek - przepis podstawowy



"Cierpicie" na nadwyżkę jabłek? Polecam ten smaczny i ekonomiczny sposób na jej spożytkowanie. Dżem jabłkowy własnej roboty jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale i niezbyt pracochłonny. Najwięcej pracy przy obieraniu jabłek, ale raz na jakiś czas można się poświęcić w imię wyższego dobra - słoiczka pełnego słodkiej zawartości, która będzie umilać kanapki, desery czy ciasta na długie jesienne i zimowe wieczory.

*Naleśniki z przepisu podstawowego (pominęłam tarte jabłka).



Składniki
  • 3 kg jabłek (po obraniu), u mnie antonówki lub papierówki
  • ok. 500 g cukru* 

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Następnie wrzucić do dużego garnka (najlepiej z nieprzywierającym dnem) i prażyć przez około pół godziny na małym ogniu. Kiedy jabłka zaczną się już rozpadać dodać cukier, wymieszać i dalej prażyć, co jakiś czas mieszając, do całkowitego rozpadnięcia się jabłek - godzinę / półtorej. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić wieczko i ustawić do góry dnem do przestudzenia.

*poziom słodkości najlepiej ustalić wg własnych preferencji oraz od rodzaju jabłek. u mnie do papierówek czy antonówek dodaje się często nawet mniej cukru 





31 komentarze:

Natalie pisze...

Domowy dżemor najlepszy <3

Anulla pisze...

taki dżem zawsze kojarzy mi się z domem :)

Magda Soczek pisze...

Akurat kupiłam kilka fajnych słoiczków, więc dobrze trafiłam.
Dżemik w zimny dzień zawsze zrozumie ;)

Una pisze...

Robiłam kiedyś z mniejszych ilości i "do zjedzenia od razu. Dawałam więc niedużo cukru. Był super. Przyszłam do Ciebie po przepis na szarlotkę, a mam bonusik. Nadwyżki jabłek nie mam -- kupuje na bazarku.Wcale tu nie potaniały. Ale i tak kupię i zrobię! :-)

Karolina pisze...

Pyszny domowy dżemik :)

Kamciss pisze...

Mój ulubiony, zdecydowanie :>

Krystyna Boner pisze...

Oczywiście, że domowy najlepszy. Mój stoi i czeka w spiżarni. Ale, wiesz zachciało mi się zjeść taki właśnie naleśnik z takim właśnie dżemem ;)

Salvador Dali pisze...

dooomoooweeee naaajlepszeeeeee <3 <3

Renata Walczak pisze...

naleśniki z jabłkami uwielbia moja najstarsza, a i reszta nie pogardzi- dżem domowy zawsze najlepszy:)

Anonimowy pisze...

Super przepis :) Powinnaś go rozpromowac na www.dompelenpomyslow.pl

Marcela pisze...

mmm... nie ma to jak pyszny, prawdziwy, domowy dżem z jabłek!:)

Konczi i Szpileczka pisze...

Domowy - najlepszy!!

Ola Kasieska pisze...

moja mamusia robi najlepszy! :)

Kamila pisze...

Pyszny, domowy, najlepszy!

DżemDżus pisze...

Cierpimy, przepis sie bardzo przyda, bo znajomi i rodzina ma już dość dużo naszych jabłek, a my olbrzymia ilość słoików z jabłkowym musem. Pysznie wygląda ten domowy jabłkowy dżemik :)

Zaneta pisze...

Wyglada pyszni

Ciążowe Zachcianki pisze...

Lubię i często robię bo warto mieć zapasik:)

Łucja pisze...

Najlepszy!! Zdjęcie piękne i apetyczne!

Nartek pisze...

Zdecydowanie najlepszy! A że mam dużo jabłek w tym roku....:D Będzie dużo słoików!

Marcelina pisze...

Domowe przetwory zdecydowanie najlepsze :)

Ivka pisze...

Wiele bym dała za taki wspaniały słoiczek :)

Magda C. pisze...

Oj taki dżem to ja poproszę :)

CakeTime pisze...

ależ mi narobiłaś ochoty na naleśniki;)z takim domowym dżemikiem też by się zjadło!

Marzena pisze...

Właśnie mam nadmiar jabłek i przepis będzie jak znalazł:-)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mniam, wspaniały dżem, domowe górą! :)

Marcin Piasecki pisze...

Naj lepszy

Kaś pisze...

Marcin, dokładnie tak :)

Anonimowy pisze...

Nie pasteryzujesz tego dżemu w garnku z wrzącą wodą?

Kaś pisze...

A., nie, nie ma potrzeby. wszystkie dżemy robię na tej samej zasadzie - do słoików przekładam bardzo gorący dżem, taki niemal wrzący, jak to przy smażeniu i to w pełni wystarcza

Unknown pisze...

A te sloiki to dlaczego do gory dnem?

Kaś pisze...

Unknown, dzięki temu "domknięcie" słoika jest mocniejsze i szczelniejsze, tworzy się charakterystyczne wklęśnięcie w wieczku i można mieć pewność, że przetwory mogą być długo przechowywane

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add