"Cierpicie" na nadwyżkę jabłek? Polecam ten smaczny i ekonomiczny sposób na jej spożytkowanie. Dżem jabłkowy własnej roboty jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale i niezbyt pracochłonny. Najwięcej pracy przy obieraniu jabłek, ale raz na jakiś czas można się poświęcić w imię wyższego dobra - słoiczka pełnego słodkiej zawartości, która będzie umilać kanapki, desery czy ciasta na długie jesienne i zimowe wieczory.
*Naleśniki z przepisu podstawowego (pominęłam tarte jabłka).
*Naleśniki z przepisu podstawowego (pominęłam tarte jabłka).
Składniki
- 3 kg jabłek (po obraniu), u mnie antonówki lub papierówki
- ok. 500 g cukru*
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Następnie wrzucić do dużego garnka (najlepiej z nieprzywierającym dnem) i prażyć przez około pół godziny na małym ogniu. Kiedy jabłka zaczną się już rozpadać dodać cukier, wymieszać i dalej prażyć, co jakiś czas mieszając, do całkowitego rozpadnięcia się jabłek - godzinę / półtorej. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić wieczko i ustawić do góry dnem do przestudzenia.
*poziom słodkości najlepiej ustalić wg własnych preferencji oraz od rodzaju jabłek. u mnie do papierówek czy antonówek dodaje się często nawet mniej cukru
32 komentarze:
Domowy dżemor najlepszy <3
taki dżem zawsze kojarzy mi się z domem :)
Akurat kupiłam kilka fajnych słoiczków, więc dobrze trafiłam.
Dżemik w zimny dzień zawsze zrozumie ;)
Robiłam kiedyś z mniejszych ilości i "do zjedzenia od razu. Dawałam więc niedużo cukru. Był super. Przyszłam do Ciebie po przepis na szarlotkę, a mam bonusik. Nadwyżki jabłek nie mam -- kupuje na bazarku.Wcale tu nie potaniały. Ale i tak kupię i zrobię! :-)
Pyszny domowy dżemik :)
Mój ulubiony, zdecydowanie :>
Oczywiście, że domowy najlepszy. Mój stoi i czeka w spiżarni. Ale, wiesz zachciało mi się zjeść taki właśnie naleśnik z takim właśnie dżemem ;)
dooomoooweeee naaajlepszeeeeee <3 <3
naleśniki z jabłkami uwielbia moja najstarsza, a i reszta nie pogardzi- dżem domowy zawsze najlepszy:)
Super przepis :) Powinnaś go rozpromowac na www.dompelenpomyslow.pl
mmm... nie ma to jak pyszny, prawdziwy, domowy dżem z jabłek!:)
Domowy - najlepszy!!
moja mamusia robi najlepszy! :)
Pyszny, domowy, najlepszy!
Cierpimy, przepis sie bardzo przyda, bo znajomi i rodzina ma już dość dużo naszych jabłek, a my olbrzymia ilość słoików z jabłkowym musem. Pysznie wygląda ten domowy jabłkowy dżemik :)
Wyglada pyszni
Lubię i często robię bo warto mieć zapasik:)
Najlepszy!! Zdjęcie piękne i apetyczne!
Zdecydowanie najlepszy! A że mam dużo jabłek w tym roku....:D Będzie dużo słoików!
Domowe przetwory zdecydowanie najlepsze :)
Wiele bym dała za taki wspaniały słoiczek :)
Oj taki dżem to ja poproszę :)
ależ mi narobiłaś ochoty na naleśniki;)z takim domowym dżemikiem też by się zjadło!
Właśnie mam nadmiar jabłek i przepis będzie jak znalazł:-)
Mniam, wspaniały dżem, domowe górą! :)
Naj lepszy
Marcin, dokładnie tak :)
Nie pasteryzujesz tego dżemu w garnku z wrzącą wodą?
A., nie, nie ma potrzeby. wszystkie dżemy robię na tej samej zasadzie - do słoików przekładam bardzo gorący dżem, taki niemal wrzący, jak to przy smażeniu i to w pełni wystarcza
A te sloiki to dlaczego do gory dnem?
Unknown, dzięki temu "domknięcie" słoika jest mocniejsze i szczelniejsze, tworzy się charakterystyczne wklęśnięcie w wieczku i można mieć pewność, że przetwory mogą być długo przechowywane
Robię tak samo, pyszny, pyszny i jeszcze raz pyszny
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!