Szarlotka. Ciasto, które muszę upiec przynajmniej raz w miesiącu. I na pewno nie kojarzę jej tylko z jesienią. Całorocznie pyszna. Kiedy jestem daleko od kraju, najbardziej tęsknię do polskich jabłek. Nie piszę tego na fali akcji #jedzjabłka - to, że polskie jabłka są najlepsze na świecie, to po prostu niepodważalny fakt od dawien dawna. Mogę mieć do wyboru najlepsze i najdziwniejsze desery, ale i tak dałabym się pokroić za kawałek szarlotki na krańcu świata. Kiedy miałam wracać z Wietnamu poprosiłam Mamę, by upiekła nasz najlepszy jabłecznik. A co ona zrobiła? Przywiozła go, gdy odbierała mnie z lotniska, a ja cieszyłam się jak dziecko zajadając ciasto w drodze powrotnej :) Kiedy wróciłam z Filipin, pierwsze kroki w kuchni skierowałam właśnie ku szarlotce. Tym razem były pod ręką działkowe antonówki, więc żal było ich nie wykorzystać. Padło na szarlotkę polską - kruchą, prostą i swojską. Z dużymi i jędrnymi kawałkami jabłek. Idealna w swojej prostocie.
Składniki
ciastem zachwyciłam się u Evi, przepis pochodzi z bloga White Plate
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka spirytusu/wódki
- sody na końcu noża (szczypta)
- ok. 2 łyżek letniej wody
- szczypta soli
Ze składników zagnieść ciasto – wymieszać suche składniki, później dodać masło, żółtka i wódkę. Początkowo spróbować zagnieść bez dodatku wody, na koniec dodać odrobinę - do utworzenia gładkiego ciasta, które nie lepi się do rąk. Ciasto podzielić na 2 części i odłożyć. Przygotować jabłka.
Składniki "na jabłka"
- 1 kg kwaśnych jabłek (u mnie antonówki), już po obraniu
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków i tyle samo gałki muszkatołowej
- łyżka masła
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić jabłka i chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.
*Ja smażyłam na maśle ok. 3 minut, później dusiłam z cukrem i przyprawami ok. 5 minut. Nie chciałam rozgotować jabłek, bo lubię, kiedy pozostają kruche. Można oczywiście dusić je dłużej.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu).
Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać mąką. Połową ciasta wylepić spód, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut. Następnie wyjąć formę, wyłożyć jabłka, a na wierzch pokruszyć w dłoniach pozostałą część ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut. Pod koniec można włączyć tylko grzanie górne, by wierzch się ładnie zarumienił.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po przestudzenia oprószyć cukrem pudrem.
36 komentarze:
Uwielbiam taką! Ale moją faworytką chyba pozostanie szarlotka sypana ;)
uświadomiłaś mi jak dawno nie robiłam jabłecznika :)
moja babcia robiła najlepszy! :)
szarlotki (u mnie zwane jabłecznikami) wymiatają! Są naaaajleeepszeeee <3
nie dziwię Ci się Twojej miłości :)
zgadzam się w zupełności co do tych jabłek! nigdy na emigracji nie udało mi się osiągnąć smaku jakiegokolwiek przetworu jablkowego jaki pamietalam, jak już coś robię szukam szarej renety ale to też nie to samo jablko i do tego potwornie drogie, zwykle muszę wcisnąć jeszcze jedną cytryne żeby te jabłka miały jakiś smak
co do Twojego przepisu muszę wypróbować takiej jeszcze nie robiłam
:-)
mam swoją ulubioną szarlotkę, ale ta swoim wyglądem bije ją na głowę:)
Ślinka mi pociekła :P
Szarlotka u mnie stoi zaraz obok sernika i murzynka...Najprostsze i najlepsze ciasta :)
Jest fantastyczna! Uwielbiam!
Zawsze będą najlepsze<3
W domu tęsknimy za egzotyką; gdy nas "wywieje" - za domem i domowymi smakami :)
Pyszna ta szarlotka Ci się upiekła :)
szarlotka moje ukochane ciacho! :)
Doskonała :) Zdecydowanie ciasto na cały rok!
Świetna, genialna. Po prostu super. Z takimi dużymi kawałkami jabłek. Tak lubię Masz rację najlepsza polska szarlotka :)
Zapisuję!!!
rozumiem, że w przepisie 3/4 szklanki to cukier???
Wczoraj miałam robić jakiekolwiek ciasto z jabłkami, ale po starciu były za memłaste :D to poszły na mus w słoiki :D a takie ćwiartkowane do mnie przemówiły!!!
Może później się pobawię :D
toffi, tak, już poprawiam :) daj znać, jeśli wypróbujesz :)
Ja także jestem wielką wielbicielką jabłek i szarlotki:-)
Ale pychotki tutaj ;)
Produktywny weekend widzę.
Ile pysznego nadzienia! :) Wspaniała ta szarlotka
bosko wygląda:) genialny wypiek:D klasyka to klasyka
Piękna i jeszcze te kawałki jabłka :)
lubię szarlotkę, ale jednak najbardziej jesienią
w ten weekend u mnie rolada jabłkowa, ale może w przyszły właśnie się skuszę:)
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. I każdy przepis chętnie przetestuję:-) Wygląda mega apetycznie:-)
Uwielbiam szarlotki, gdzie jabłka zdecydowanie królują!
Cudo! Wygląda tak apetycznie, że aż czuję jej zapach :)
smacznie!
Masz rację, polskie jabłka nawet pachną intensywniej, a Twój jabłecznik przepysznie wygląda :-)
Wspaniała polska szarlotka! Wprost idealna ;)
Ja co prawda aż taką fanką jak Ty szarlotki nie jestem, ale kawałek Twoich pyszności pochłonęłabym szybciutko :-)
Cuudowna! uwielbiam takie ciacha jesienną porą :)
Z góry wygląda jakby była polana karmelem ^^
ale apetycznie wygląda, ślinka leci....
Piękna i śliczne fotki !
Przepyszna szarlotka :)
Dziś robiłam :)))
Idealne proporcje na ciasto!!!!!! I świetne takie kawałki jabłek!
toffi, super, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :))
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!