sobota, 3 listopada 2012

Naleśniki z tartym jabłkiem



Naszło mnie na stare dobre naleśniki Mamusi. Nie cienkie jak papier, które najczęściej przyrządzam, ale takie konkretne, wręcz grubaśne.
No i koniecznie takie z jabłkami, bo ostatnio mam na nie ostrą fazę. Z góry uprzedzam, że w tym miesiącu pomęczę Was szarlotkami :)

Polecam! Bo są smaczne, bardzo sycące, nie za słodkie, smażą się raz dwa, no i pięknie pachną.
Na szybkie zaspokojenie jabłkowych zachcianek jak znalazł.



Składniki na 4 naleśniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • jajko 
  • szczypta soli
  • duże jabłko (polecam antonówkę)
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Mąkę, szczyptę soli, mleko i jajko zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. 
W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć je na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. 
Starte jabłko wrzucić do ciasta, wymieszać. Chochelką wylewać porcje ciasta na patelnię.
Każdego naleśnika smażyć pod przykryciem kilkadziesiąt sekund (z wierzchu zacznie się wyraźnie ścinać), po czym przewrócić i smażyć jeszcze chwilę.
Podawać ze słodkimi dodatkami (zazwyczaj nie dodaję cukru do samego ciasta) - u mnie cukier puder i dżem z cukinii. 



59 komentarze:

whiness pisze...

Cudne naleśniki :) Nigdy nie dodawałam już do ciasta startego jabłka, ale to dobry pomysł. Zapisuję!

Angelika Szostak pisze...

U mnie w domu też zawsze takie grubsze były i również się przestawiłam na cienkie teraz. Muszę sobie chyba przypomnieć smak tych dawnych, domowych i niekoniecznie cienkich jak bibułka;)

Marzena pisze...

Tak od rana kusisz takimi pysznościami;-) Lubisz się "znęcać", prawda? Moja babcia robiła takie grube naleśniki, miłe wspomnienia:-) A jabłka dodane do ciasta - świetny pomysł:-)

Just Try Eat pisze...

świetny pomysł na wrzucenie jabłek do ciasta! Ja sobie dorzucę gruszkę, odejmę jajka i zobaczę jak wyjdzie- dzięki za przepis :)

pasjonatka pisze...

grubasne ;)

Droczilka pisze...

Jej, przypomniałaś mi naleśniki mojej Mamy.... Też były grubaśne:-) i często z jabłkiem właśnie. Pycha!

qualietta pisze...

Takich grubaśnych nigdy nie jadłam. Super pomysł z dodaniem tartego jabłka do ciasta. Przepis do wypróbowania!
Czy można dodać do ciasta duszone jabłka takie jak na szarlotkę? Mam kilka słoików własnej roboty.

Kaś pisze...

qualietta, duszonych bym nie dodawała, bo strasznie rozrzedzą ciasto. ale zawsze możesz je wykorzystać jako dodatek, którymi później posmarujesz naleśniki :)

Kaś pisze...

Marzena, mniejsze zło 'znęcać' się z rana niż np. wieczorem :D

Capacitier pisze...

Chyba niedługo zrobię naleśniki na śniadanie ;)

ewelajna Korniowska pisze...

Fajne:) Lecę do Ciebie na nie...!
Lubie czasami kiedy przyjadę, a mama zaskoczy mnie naleśnikami... Najbardziej lubię z twarożkiem - waniliowe:)

Marta pisze...

grubaśne najlepsze :)

kuchcikOla pisze...

też czasami nachodzi mnie ochota na takie grubaski :) ostatnio się zajadałam z musem jabłkowym domowej roboty :) pychota!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Ja akurat takich grubaśnych naleśników nie lubię, ale pomysł z tartym jabłkiem wykorzystam:) pozdrawiam

Amber pisze...

Cudowne Kasiu!
Pysznie je pokazałaś.
Do tego stopnia narobiłaś mi smaku,że mam je w planie na dniach...

Sandy pisze...

Mmm grubasy najlepsze. Wczoraj zajadałam się babcinymi :)

Dota Szymborska pisze...

super:) bardzo mi sie podoba:)

Crispy Biscuits pisze...

Uwielbiam naleśniki z jabłkami, szczególnie z ciepłym musem jabłkowym :) Pycha!

teenager ;) pisze...

uwielbiam jabłuszka ,więc porywam ci ten naleśniczki ;d

Dorota pisze...

naleśniki z jabłkami miło kojarzą mi się z dzieciństwem :)

Ola pisze...

nigdy nie jadłam z tartym jabłkiem, muszą być dbre!

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Kamciss pisze...

Mmm pysznie! :)

mania179 pisze...

Matko, jakie ładne zdjęcia, aż mam ochotę pochłonąć monitor! :D

Anula pisze...

To są bardzo dobre naleśniki, ja robię je w formie małych placuszków, wtedy łatwiej przewracać na druga stronę.

Unknown pisze...

Dobry naleśniczek nie jest zły, a z jabłuszkiem to już w ogóle :)

soulstorm-everywhere pisze...

wygląda naprawdę świetnie, lubię naleśniki ale z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam.

p.s piękny blog!

madlene17 pisze...

Cóż za przypadek, u mnie dzisiaj też naleśniki:D Ale w wersji wytrawnej:)Ale z jabłkami też pewnie za niedługo zrobię bo także mam ostatnio na nie fazę hehe:D

Diuna pisze...

lubię naleśniki są świetnym zaspokajaczem głodu i słodkości.

Ivka pisze...

Pyszne naleśniki, faktycznie nie jakieś mizerne chudziny tylko grubaśne placuszki :)

Ola pisze...

dawno u mnie nie było niestety... bo naleśnikami trzeba się z kimś dzielić :)

Majana pisze...

Niesamowicie apetyczne grubaski naleśnikowe :)

lutka40 pisze...

Fajne te naleśniki .Takie grubaśne .Na przepisy szarlotkowe czekam z utęsknieniem .

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

Moja mama również robiła takie puszyste. Mniam!

Evi pisze...

Mniaaaam, mnie można męczyć i naleśnikami, i szarlotkami. Uwielbiam :)).

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ach, te Mamusie! Moja też robi takie grubaski! A ja je uwielbiam najbardziej pod słońcem! ;)

Renata Czelny-Kawa pisze...

A Twoje wymiatają!

Aleglodomorek pisze...

Narobiłaś mi ochoty na takie pulchne naleśniki. A jeśli chodzi o meczenie szarlotkami to nie mam nic przeciwko :)

Arcoiris pisze...

Tak, ale Twoje ładniej wyglądają;p

Katarzyna Jankowska pisze...

Nic tylko robić! Dobry pomysł na to jabłko w cieście:)

Maja Skorupska pisze...

Kasiu!@ pyszne te naleśniki! ja dzisiaj też, tylko z kapustą:)

Ervisha pisze...

Bardzo lubię takie nalesniki :D Idelane na śniadanie, kolacje czy deser :D

pasjonatka pisze...

widzialam Twoj przepis ;)ja tez go lubie rano palaszowac, albo wieczorem

Anonimowy pisze...

Super smacznie, ja dawno nie jadłam naleśników, chyba dziś zrobię;) taką mi ochotę zrobiłaś:)

Ewa pisze...

:))) ja robię podobne, dosypuję tylko szczyptę proszku do pieczenia i wylewam na patelnię małe placuszki. Pychota :)))

aga pisze...

fajne te nalesniki jabluszkowe:)

Rafał pisze...

Kocham Jabłka !!!
naleśniczki smakowicie wyglądają...

asiathinksthings.com pisze...

chodzą za mną naleśniki z jabłkami!

pieczarka mySia pisze...

Marza mi sie takie puszyste nalesniczki :)

agattekh pisze...

Takie naleśniki to już klasyka, mniam :-)

skoraq cooks pisze...

ale pyszne grubasy. Naleśniki wyszły Ci cudowne :-D

Magdalena pisze...

A ja byłam pewna, że to o farsz z jabłek chodzi, ciekawy pomysł z tym jabłkiem w cieście!

Agata pisze...

Szczerze mówiąc nie przepadam za naleśnikami, ale te zdjęcia są tak apetyczne, że jak tylko będę miała okazję to spróbuję sama je zrobić ;)

qualietta pisze...

Zrobiłam. Pomysł dodania jabłek do ciasta to jest to!

Kaś pisze...

quelietta, super, że wypróbowałaś :) i bardzo dziękuję za komentarz
pozdrawiam!

Biedr_ona pisze...

Konkretne grubaski ;-DD


www.przysmakiewy.pl

votremode pisze...

już wiem, co mojemu lubemu przygotuję na śniadanko :

Hania pisze...

Ciekawy pomysł. Ja zazwyczaj robię ciasto naleśnikowe z kawałkami jabłka, ale ze startym brzmi jeszcze lepiej. Z przyjemnością wypróbuję :)

Anonimowy pisze...

Jestem fanką wszelkiego rodzaju placków, naleśników i 'mącznych' wyrobów. Wczoraj pojawiły się u mnie naleśniki z jabłkami i jestem jak najbardziej na TAK. Od siebie dodałam do ciasta odrobinę cukru.
Pozdrawiam Dominika ;)

Kaś pisze...

Dominiko, cieszę się, że naleśniki przypadły do gustu :) ja również przeladam za mącznymi wyrobomi!
pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pozostawienie komentarza

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add