Bardzo smaczny chleb powszedni. Pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków.
Świetny na tosty.
Ma przyjemnie chrupiącą skórkę, a jego niesamowicie puszysty środek przypomina nadmuchane pampuchy - jest delikatny i mięciutki.
Choć dynia nie nadaje jakiegoś specyficznego smaku czy aromatu, ale za to sprawia, że chleb ma cudowny kolor.
Chleb z maszyny, ale myślę, że można go też przygotować w tradycyjny sposób i później upiec w wysokiej formie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 450)
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 ml letniego mleka
- 1 szklanka puree z dyni (250 ml to akurat 250 g)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Do formy dodać kolejno: mleko, olej, puree z dyni, sól, cukier, mąkę, drożdże.
Wybrać wagę bochenka (750 g) i stopień zarumienienia skórki (u mnie najniższy).
Uruchomić program podstawowy.
44 komentarze:
ale ładny!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Dużo pieczywa u Ciebie w ostatnim czasie..:-). Ten chlebuś prezentuje się bardzo smakowicie. Taki mięciutki i delikatny. Ma cudny kolor.
Troszkę przypomina ciasto drożdżowe.
Piękny!
I ten energetyczny kolor dodatkowo zachęca do pieczenia.
A u mnie puree dyniowego pod dostatkiem...
Jaki on puszysty! Mam sporo dyni, więc i może ja skorzystam z przepisu, bo zapowiada się smakowicie;)
pozdrawiam ciepło
Malwina
mam w planach ;)
bardzo apetyczny, i stosowany musi być pyszny:)
Oo, kolejny dyniowey chlebek:-) Wspaniały:-)
Piękny bochenek, bardzo puszysty :)
Ależ on wygląda! :) Piękny jest :)
Kolor ma cudowny, a i dłużej świeżośc trzyma:) .... dyńka to naprawdę cudowne warzywo ...kiedyś tak niedoceniane:) .... a sam chlebuś niezwykle puchaty:) pozdrawiam
Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie :)
jaki wyrośnięty chlebek :)
Wygląda bardzo smacznie i jaki żółciutki ma kolorek :-)
ale pięknie wyrośnięty :) widac, ze jest bardzo puszty, ma do tego piekny kolorek!
Ale cuuudo wyszło !!!
Kolor świetny, puszysty środek - chleb taki jaki lubię najbardziej...
Wygląda genialnie, koniecznie muszę zapisać przepis ;)
Świetnie wygląda! Piękny kolorek:-)
Fajny przepis. Nie pomyślałam o chlebie dyniowym. Muszę spróbować:)
a mi kto taki upiecze?:P
nic nie smakuje tak dobrze jak świeży domowy chleb
Jaki on ślicznie puchaty. Piękny chleb,.
Ładnie wygląda. Chyba się skuszę. :)
Mniam, pycha. Serdecznie dziękuje za udział w akcji i zapraszam do dodawania kolejnych postów w myśl przepisów z automatu :)
Jakiś czas temu też piekłam i bardzo mi smakował. Pięknie wygląda!
Bardzo fajny chlebek. Nie mam maszyny wiec keksówkę zaprzęgnę do roboty :-)
Wow, ależ ładnie wyrósł. I ten piękny, złoty kolor. Bajka.
Pozdrawiam!
P.S. Dodałam Twoje przepisy do akcji piknikowej, ukryłaś mi się w komentarzach i dopiero dziś zauważyłam, że pisałaś
Też nie mam maszyny, a szkoda:(
Choć myślę że zrobię, tylko w jakiej foremce tego jeszcze nie wiem.
Cudowny<3
I love bread and this bread will surely be awesome to me.
fajny chlebus:)
dyniowy chleb, no, brzmi naprawdę pysznie! :))
Pysznie i Halloweenowo :D
Ładnie wygląda i ma super kolor! Teraz jestem ciekawa tylko smaku.. :) Pozdrawiam serdecznie! ;)
Usagi, dziękuję!
ooo, mniaaam
Jesteś niesamowita :) A Twoje chlebki będą śniły mi się po nocach!
kupiłam już kolejną dynię na zapas, i teraz do zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym dołączam ten chlebek ;)
Kasiu, jest zjawiskowy! Też sobie taki upiekę!
Pozdrowienia:)
Przepis dla mnie :)
piękny kolor!
Piękny !!! Świetny kolor
Niestety nie mam maszyny do chleba, bo chyba bym się skusiła :-)
Wspaniały, pięknie wypieczony :)Też się przymierzam do chlebka dyniowego ! Twój jest rewelacyjny ! Serdecznie pozdrawiam :)
Podoba mi się, a dynia jest naturalnie i u mnie ;-)
www.przysmakiewy.pl
ten przepis też zapisuje i na pewno zrobię :)
Piekłam już chleb dyniowy, na prawdę jest godny polecenia :-)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!