środa, 31 października 2012

Chleb dyniowy



Bardzo smaczny chleb powszedni. Pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków.
Świetny na tosty.
Ma przyjemnie chrupiącą skórkę, a jego niesamowicie puszysty środek przypomina nadmuchane pampuchy - jest delikatny i mięciutki.
Choć dynia nie nadaje jakiegoś specyficznego smaku czy aromatu, ale za to sprawia, że chleb ma cudowny kolor.

Chleb z maszyny, ale myślę, że można go też przygotować w tradycyjny sposób i później upiec w wysokiej formie.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 450)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 szklanka puree z dyni (250 ml to akurat 250 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Do formy dodać kolejno: mleko, olej, puree z dyni, sól, cukier, mąkę, drożdże.
Wybrać wagę bochenka (750 g) i stopień zarumienienia skórki (u mnie najniższy).
Uruchomić program podstawowy.





     

44 komentarze:

Ola pisze...

ale ładny!

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Droczilka pisze...

Dużo pieczywa u Ciebie w ostatnim czasie..:-). Ten chlebuś prezentuje się bardzo smakowicie. Taki mięciutki i delikatny. Ma cudny kolor.
Troszkę przypomina ciasto drożdżowe.

Amber pisze...

Piękny!
I ten energetyczny kolor dodatkowo zachęca do pieczenia.
A u mnie puree dyniowego pod dostatkiem...

Panna Malwinna pisze...

Jaki on puszysty! Mam sporo dyni, więc i może ja skorzystam z przepisu, bo zapowiada się smakowicie;)

pozdrawiam ciepło

Malwina

pasjonatka pisze...

mam w planach ;)

ANIA pisze...

bardzo apetyczny, i stosowany musi być pyszny:)

Marzena pisze...

Oo, kolejny dyniowey chlebek:-) Wspaniały:-)

Kamila pisze...

Piękny bochenek, bardzo puszysty :)

Karina Falkiewicz pisze...

Ależ on wygląda! :) Piękny jest :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kolor ma cudowny, a i dłużej świeżośc trzyma:) .... dyńka to naprawdę cudowne warzywo ...kiedyś tak niedoceniane:) .... a sam chlebuś niezwykle puchaty:) pozdrawiam

kuchcikOla pisze...

Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie :)
jaki wyrośnięty chlebek :)

agattekh pisze...

Wygląda bardzo smacznie i jaki żółciutki ma kolorek :-)

pieczarka mySia pisze...

ale pięknie wyrośnięty :) widac, ze jest bardzo puszty, ma do tego piekny kolorek!

Rafał pisze...

Ale cuuudo wyszło !!!
Kolor świetny, puszysty środek - chleb taki jaki lubię najbardziej...

Cathleen Sural pisze...

Wygląda genialnie, koniecznie muszę zapisać przepis ;)

judik pisze...

Świetnie wygląda! Piękny kolorek:-)

Arcoiris pisze...

Fajny przepis. Nie pomyślałam o chlebie dyniowym. Muszę spróbować:)

Paulina pisze...

a mi kto taki upiecze?:P

Ola pisze...

nic nie smakuje tak dobrze jak świeży domowy chleb

Majana pisze...

Jaki on ślicznie puchaty. Piękny chleb,.

one big creative mess pisze...

Ładnie wygląda. Chyba się skuszę. :)

basinepichcenie pisze...

Mniam, pycha. Serdecznie dziękuje za udział w akcji i zapraszam do dodawania kolejnych postów w myśl przepisów z automatu :)

Unknown pisze...

Jakiś czas temu też piekłam i bardzo mi smakował. Pięknie wygląda!

bartoldzik pisze...

Bardzo fajny chlebek. Nie mam maszyny wiec keksówkę zaprzęgnę do roboty :-)

Anonimowy pisze...

Wow, ależ ładnie wyrósł. I ten piękny, złoty kolor. Bajka.
Pozdrawiam!

P.S. Dodałam Twoje przepisy do akcji piknikowej, ukryłaś mi się w komentarzach i dopiero dziś zauważyłam, że pisałaś

Anonimowy pisze...

Też nie mam maszyny, a szkoda:(
Choć myślę że zrobię, tylko w jakiej foremce tego jeszcze nie wiem.
Cudowny<3

Lea pisze...

I love bread and this bread will surely be awesome to me.

aga pisze...

fajny chlebus:)

Magda pisze...

dyniowy chleb, no, brzmi naprawdę pysznie! :))

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

Pysznie i Halloweenowo :D

MasterofDisaster pisze...

Ładnie wygląda i ma super kolor! Teraz jestem ciekawa tylko smaku.. :) Pozdrawiam serdecznie! ;)

Kaś pisze...

Usagi, dziękuję!

Shopaholic pisze...

ooo, mniaaam

Crispy Biscuits pisze...

Jesteś niesamowita :) A Twoje chlebki będą śniły mi się po nocach!

soulstorm-everywhere pisze...

kupiłam już kolejną dynię na zapas, i teraz do zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym dołączam ten chlebek ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu, jest zjawiskowy! Też sobie taki upiekę!
Pozdrowienia:)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Przepis dla mnie :)

lekki brzusio pisze...

piękny kolor!

lutka40 pisze...

Piękny !!! Świetny kolor

agattekh pisze...

Niestety nie mam maszyny do chleba, bo chyba bym się skusiła :-)

Samantha pisze...

Wspaniały, pięknie wypieczony :)Też się przymierzam do chlebka dyniowego ! Twój jest rewelacyjny ! Serdecznie pozdrawiam :)

Biedr_ona pisze...

Podoba mi się, a dynia jest naturalnie i u mnie ;-)



www.przysmakiewy.pl

Łucja pisze...

ten przepis też zapisuje i na pewno zrobię :)

agattekh pisze...

Piekłam już chleb dyniowy, na prawdę jest godny polecenia :-)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add