Bardzo smaczny chlebek śniadaniowy.
Szybki i prościutki w przygotowaniu.
Nie za słodki, aromatyczny i bardzo sycący.
Idealny z dodatkiem białego sera czy ulubioną konfiturą.
Na puree z dyni, bo wypieki z nim są mięciutkie i lekko wilgotne.
Na oleju zamiast na maśle, dzięki czemu ciasto jest lżejsze. Dokładnie na rzepakowym, bo najzdrowszy i całkiem neutralny w smaku i zapachu, przez co idealnie sprawdza się w wypiekach.
Na białej mące, ale spokojnie można podmienić połowę na mąkę pełnoziarnistą.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można dać więcej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 pełna łyżeczka sody
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (lub opiekacz - do 150 stopni przy włączonym termoobiegu).
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, cynamon i sodę.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, jajka i olej.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać całość dużą łyżką.
Ciasto przełożyć do niedużej foremki i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 minut (do suchego patyczna wbitego w środek chlebka).
57 komentarze:
Jaki wypieczony i ładnie wyrośnięty :) Dynia to doprawdy uniwersalne warzywo
Właśnie wstawiłam swój na zakwasie do piekarnika, ale Twojego bym bardzo chętnie skosztowała, mniam, mniam:-))Na pewno do wypróbowania:-)
Festiwal dyni trwa!:-) Chlebek z dyniowym puree to świetny pomysł.Wygląda bardzo apetycznie i pewnie długo zachowuje świeżość...
piszę się na dodatek twarożku i jakiejś nutelli :)
mniam, jaki jesienny, aromatyczny chlebek, poprawia humor samym patrzeniem na niego :O
wszędzie dynia, a ja jeszcze nie zdążyłam kupić... a co mówiąc wykorzystać. zapisałam to cudo do wypróbowania :-)
Ładnie popękał :) W przyszłym tygodniu zrobię :) A myślisz, że mogłabym zamienić sodę na drożdże?
Paulina, dziękuję. myślę, że na drożdżach tak nie popęka ;) mój 'chlebek' jest w stylu popularnego chlebka bananowego czy cukiniowego, czyli bardziej podchodzi pod ciasto. wydaje mi się, że nie ma potrzeby podmieniać sody na drożdże, bo to nie jest typowe pieczywo :)
ps za kilka dni dam przepis na 'prawdziwy' chleb dyniowy na drożdżach
Wygląda na bardzo puszysty i lekki :)
Piękny bochenek, ślicznie wygląda!
Mój właśnie się upiekł! ;D
Ostatnio bardzo mi posmakowały takie dyniowe wypieki, pychota! :D
już zapisuję przepis! :))
Ostatnio mam fazę chlebową, więc muszę spróbować :-)
Wow, jaki on jest piękny! Zachciało mi się takiego cuda!:)
Wszędzie dynie na blogach, ale to świetnie, bo to niedoceniane przez lata warzywo:) Chlebek prezentuje się pięknie, i wydaje się prościutki w wykonaniu. Do spróbowania.
bardzo fajny przepis, ostatnio polubiłam się z dynią :)
Ślicznie wyrósł i już czekam na wersję z drożdżami :)
Dyniowe chlebki ostatnio królują i wcale się nie dziwię, bo są przepyszne :)
Przypadły mi do smaku te różnego rodzaju chlebki, ale z dynia jeszcze nie robiłam
Piękny kolor. Zapewne nie tylko dzięki dyni, ale i olejowi rzepakowemu (bardzo lubię).
Pozdrawiam!
zrobie ;)
Cudowny chlebus! :) rozpieszczasz nas swoimi pysznosciami!
Buziole!
Dyni mam pod dostatkiem a zatem przepis już przepisałam i w tygodniu zabieram się do dzieła, dam znać ;)
Mam dynię, mam ochotę na domowy chleb, trochę gorzej z czasem, ale może uda mi się coś wymyślić :)
Pysznie wygląda!
Na śniadanie idealny.
Dynia jest taka wspaniała.
fajnie musi smakowac taki chlebek:)
no i narobilas mi ochoty na taka kanapke z bialym serem:)
te ciasta z dyni a tao są przepyszne ,a twoje jakie ma śliczne jeszcze wnętrze ,ach
wygląda dokonale!
Podoba mi się Twój chlebek... Dynia jest dla mnie największa celebrytka tego roku!!!
Zapisuję do zrobienia:)!
uwielbiam domowe chlebki, a taki dyniowy musi być przepyszny! świetnie wygląda :)
dziś zrobiłam zapiekankę makaronową :)))
a w najbliższym wolnym czasie spróbuję tego chlebka, bo łatwo i smacznie wygląda.
Chlebek prezentuje się pysznie! :)
Chlebki dyniowe są cudowne, takie aromatyczne i wilgotne:) mniami:) pozdrawiam ciepło
Wygląda wspaniale pysznie ! Pozdrawiam :)
Pięknie Ci Kasieńko wyrósł ten chlebek.. a jakie ma kolorki :-)
Przepysznie wygląda, z dynią w tym roku pierwszy raz mam do czynienia i może też z podobnym chlebkiem zaszaleje;)
Właśnie piję sobie herbatkę i tak myślę, że ten pyszny chlebek idealnie by do niej pasował:)
Pamiętam kiedyś moja mama piekła takie chlebki, idealnie nadawały się na śniadanie!
wszyscy pieką chleby, chyba też muszę zacząć ;>
ale wyrósł!:) chciałabym spróbować tego cuda:D
Szybciutki, piękny, ciastowy no i z dynią. Nie chcę niczego więcej, mam już tyle opcji na powolne śniadanie!
Rzeczywiście sposób wykonania nie jest zbyt trudny, podoba mi się. Czas zabrać się w takim razie za przyrządzenie tego cudownego pieczywka ;-)
www.przysmakiewy.pl
ależ pięknie się prezentuje ten chlebek! i apetycznie bardzo :))
Pyszniutki! Uwielbiam takie wilgotne ciasta
Bardzo fajny pomysł. Nie słyszałam o takim chlebku
Ja też właśnie zrobiłam chlebek dyniowy...:)
a czy to puree można zrobić bez pieczenia, tnz zblendować tylko?
Agata, w zasadzie można spróbować wersji zblenderowanej, tylko porządnie odciśnij nadmiar wody
Zrobiłam wczoraj ten chlebek, puree było tylko zblendowane, i dodałam trochę-ok 1/4szkl mąki żytniej razowej, udało się aczkolwiek nie jest tak jak Twoje takie "zbite" w środku, jest bardziej miękkie. pozdrawiam dyniowo:)
Agata, cieszę się, że wypróbowałaś przepis :) bardzo dobrze wiedzieć, że na zmiksowanej dyni też wychodzi
pozdrawiam!
muszę pilnie wykorzystać swoją dynie , więc dziś zrobię puree, a wkrótce chlebek :) bo na dziś już mam zaplanowany inny z dynią!! pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Zrobiłam:)! Kapitalny! Chętnie powtórzę:)! Dzięki za przepis!!! Pozdrawiam!
ugotujmy.to.pl, super, że zrobiłaś i Wam posmakował!
i serdecznie dziękuje za zostawienie komentarza :)
Dzięki za przepis! Zrobiłam i wyszedł super. Zapisuję go na przyszłość bo jest prosty i pyszny. Pozdrawiam!
magda, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało! :)
pozdrawiam i ogromnie dziękuję za komentarz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!