czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe a la piernik z polewą / ganache



Czekoladowej fazy ciąg dalszy. Po tiramisu, przyszła pora na ciasto, takie niby zwykłe, a jednak... nie-zwykłe :) Intensywnie czekoladowe! Łącznie poszły na nie trzy tabliczki czekolady. Na miodzie, z korzennymi przyprawami, przypominające piernik. Plus wieńczący dzieło ganache. Jeśli zrobicie  to ciasto, pewnie nie raz złapiecie się na tym, że chcielibyście zacząć od zlizania polewy ;) I będzie to jak najbardziej naturalne, bo jest totalnie obłędna!!!




Składniki:
bazowałam na przepisie z bloga Citrus And Candy, podaję z moimi zmianami 
  • 115 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miodu
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 35 g ciemnego kakao (można część zastąpić słodkim)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Składniki na czekoladowy ganache
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 śmietany kremówki 36%*
  • łyżeczka rumu (opcjonalnie)
*najlepiej wybrać jak najgęstszą śmietankę


Przygotowanie ciasta
W garnuszku rozpuścić masło z czekoladą i miodem, lekko podgrzewać i mieszać od czasu do czasu. Kiedy powstanie jednolita masa, zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, kakao i przyprawami, żeby nie było grudek. Jajka lekko ubić i dodać do mąki razem z wcześniej przygotowanym płynem. Wszystko razem wymieszać łyżką.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Formę 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i piec 35-40 minut. Patyczek wbity w środek powinien byś suchy (choć małe wilgotne grudki są jak najbardziej w porządku, ważne, by cały nie był lepki od ciasta). Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie ganache
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodać rum i wymieszać do powstania aksamitnej masy. Następnie odstawić naczynie z polewą do lekkiego przestudzenia (tak, by lekko zgęstniała, ale nadal pozostała płynna - by łatwo ją było rozprowadzić na cieście, ale jednocześnie nie była na tyle płynna, by spływała na boki). Ganache rozsmarować na cieście - możecie to zrobić, kiedy jest jeszcze w formie, lub już po wyjęciu na paterę.

* Ciasto jest na bazie miodu, więc po części zachowuje się jak piernik - najlepiej, jeśli pozwoli mu się dodatkowo zmięknąć. Dlatego też polecam przechowywać ciasto w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu dodatkowo wilgotnieje i mięknie. Nie wspominając już o zapachu, roznoszącym się przy otwieraniu puszki, który niemiłosiernie kusi, kiedy sięgasz po kolejny kawałek ;)




29 komentarze:

Szpinakożerca pisze...

wygląda bosko :) a czekoladowe ganache uwielbiam, zawsze sporo zniknie, zanim trafi na ciasto :) hyhyhy

Kamila pisze...

Bardzo czekoladowa pychota!

Ciążowe Zachcianki pisze...

Wszelkim ciastom czekoladowym mówię stanowcze TAK:) Wygląda obłędnie.

Marcelina pisze...

Idealne!I ta czekolada, chcę spróbować :)

elle pisze...

Lubie bardzo takie smaki ;)

Szefowa w swojej kuchni ;-) pisze...

Ależ apetycznie wygląda ta gruba warstwa polewy. :)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, ciasto czekoladowe, a jeszcze jeśli jest ze smakiem piernika, to już musi być mega pyszne i... świąteczne :)

Marzena pisze...

Zdjęcia są tak przekonywujące i mówią do mnie:-)) Wygląda rewelacyjnie:-)

Justyna Żak pisze...

ale to musi być smaczne:) bardzo lubię Twoje pomysły:)

DżemDżus pisze...

Piękne ciasto i tak cudnie pasuje do talerza

Beata, Magazyn Kuchenny pisze...

Yes, piernik i czekoladowe w jednym, w dodatku z grubą warstwą polewy! Ideał :-)

Madlene P pisze...

Nie ma nic lepszego na poprawę humoru jak ciasto czekoladowe :)

Natalie pisze...

Wygląda pysznie :)

Anula pisze...

Wygląda przepysznie, a ta polewa kusi niemiłosiernie:) Pozdrawiam

Antenka pisze...

ciacho/piernik doskonały:D

Angie pisze...

I ta polewa taka gruba<3

http://cynamon.net.pl pisze...

Wygląda obłednie! Oj zjadłabym,...

lutka40 pisze...

wygląda bosko !

Ola pisze...

wygląda już naprawdę świątecznie:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mmm, obłęd! <3

Renata Walczak pisze...

ale się świątecznie zrobiło:D

Magda C. pisze...

Cudownie świąteczne ciasto! Zapisuję przepis :)

Paulina Urbańczyk pisze...

Czekolada to sałatka więc poproszę dużoooo :D ! Sa sa sa sa sa sa sa

Evi pisze...

Ostatnio uwielbiam czekoladowe wypieki z korzennymi dodatkami - zresztą zajrzyj, jak się rozumiemy idealnie :D. Wspaniałe ciasto, jak dla mnie do upieczenia niebawem.

Urszula - Proste potrawy pisze...

ależ apetycznie wygląda, aż chce się sięgnąć choć po mały kawałek...

Inspirowane Smakiem pisze...

Mniami, wygląda mega smakowicie;)

Anulla pisze...

czekoladowa rozpusta :)

Justyna Ratajczak pisze...

wygląda wspaniale, uwielbiam takie ciacha, w sam raz do grudniowej kawki:):):):)

Anna Nowak pisze...

Ciasto wyglaxda przepysznie ! Super przepis.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add