środa, 10 grudnia 2014

Tort Euromillionera - na maślanym biszkopcie, z kremem kajmakowym, polewą czekoladową i orzechami



Zanim na dobre rozpoczną się przygotowania do świąt, coś na osłodę. Może być coś lepsze niż tort? Chyba nie :) A jak tort, to koniecznie w wersji na bogato. Inspiracją do jego powstania były popularne Ciasteczka Milionera. Trzy podstawowe składowe - kruche, maślane ciasto, kajmak i czekolada, zostały odpowiednio zastąpione delikatnym maślanym biszkoptem, kremową masą kajmakowym na bazie serka mascarpone oraz polewą czekoladową. Bez wisienki na... torcie, ale za to z orzechami :) 

A dlaczego właśnie Tort Euromillionera? Jako nawiązanie do jednej z gier liczbowych EuroMilions. Tak się składa, że za tydzień mam urodziny, a od lat Tato dołącza do urodzinowego prezentu kilka kuponów do różnych gier. Taka już nasza mała tradycja, trochę jak na ślubach (nie wiem, czy próbuje mi coś w ten sposób zasugerować ;)). Na te kilka lat tylko raz udało mi się zgarnąć większą sumę niż na kolejny kupon ;) ale emocje podczas zdrapywania kuponów szukając jednolitych symboli, czy sprawdzając z nadzieją wyniki euromillions, zawsze są! A nóż, w tym roku się uda :) A jak nie... będzie pyszny tort na pocieszenie.




Składniki na biszkopt maślany:
  • 6 jajek, w temperaturze pokojowej
  • 190 g mąki pszennej
  • 170 g drobnego cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Składniki na krem kajmakowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200-250 g masy kajmakowej/krówkowej

Składniki na napar kakaowy
  • 2 czubate łyżki kakao
  • pół szklanki wrzątku
  • 2-3 łyżki rumu

Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany kremówki
Dodatkowo
  • garść orzechów laskowych, posiekanych






Przygotowanie biszkoptu
Masło roztopić i pozostawić do przestudzenia. W misce umieścić jajka i cukier, po czym utrzeć - na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut. Długość miksowania jest istotna, masa ma być puszysta, jednolita i niemal kremowa. Następnie dodać do niej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać łyżką w masę jajeczną. Przełożyć łyżkę masy jajecznej do garnuszka z rozpuszczonym masłem, wymieszać, a na koniec dodać tę mieszankę do reszty składników i ponownie wmieszać łyżką.

Pieczenie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Dno tortownicy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Wlać masę do formy, wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut (zależy od piekarnia). Najlepiej po 35 minutach sprawdzić już patyczkiem, czy środek jest upieczony. Pozostawić do całkowitego przestudzenia (po około 30 minutach można wyjąć biszkopt z formy i przełożyć na kratkę), na koniec przekroić wzdłuż na pół.

Przygotowanie kremu
Krem przygotować najlepiej w trakcie pieczenia biszkoptu, bo należy schłodzić go w lodówce - akurat na czas całkowitego wystudzenia biszkoptu.
Mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Tyle. Dodać kajmaku wedle własnego smaku, ale myślę, że 250 g to maksimum, masa będzie już wystarczająco słodka.

Przygotowanie naparu do nasączenia biszkoptu
Kakao rozpuścić we wrzątku. Po lekkim przestudzeniu dodać rum.

Przygotowanie polewy czekoladowej
Przygotować na sam koniec, kiedy tort będzie już uformowany.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta do rozsmarowania jej na torcie, dodać trochę śmietanki. Pozostawić do lekkiego przestudzenia, ale pilnować, by nie zrobiła się za gęsta.

Przygotowanie tortu
Dolną część biszkoptu wyłożyć na paterę, po czym nasączyć ją naparem kakaowym. Wyłożyć połowę kremu kajmakowego, przykryć go górną częścią biszkoptu, nasączyć go w z wierzchu naparem, wyłożyć resztę kremu. Rozprowadzić na wierzchu polewę czekoladową. Na koniec wysypać orzechy. Tort schłodzić przez noc w lodówce, najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. 

Przechowywać w lodówce (lub, jak jest zima, na balkonie :)), ale przed podaniem pozwolić się trochę ocieplić.







23 komentarze:

Natalie pisze...

Wow, jestem pełna podziwu! Piękny :)

Majana pisze...

Ależ boski tort! Wspaniale wygląda.
Pozdrawiam :)

Angie pisze...

Poproszę o duuużżżyyy kawałek<3

ugotujmyto.pl pisze...

Ale słodka rozpusta :)

Olga Pi pisze...

Kajmak i czekolada to prawdziwa rozpusta;))

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

I piękny i smaczny tort stworzyłaś ;) Skusiłabym się na kawałek i to nie jeden :)

Madlene P pisze...

Jak tort, to najlepiej na bogato! :) Wygląda świetnie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo fajny torcik:) .... życzę, aby tym razem pod zdrapką była główna nagroda:)

caffegaleria pisze...

uwielbiam kawowe desery...zwłaszcza w takie formie....:)

Evi pisze...

Nooo to życzę, żeby był to tort zwycięzcy :). Wspaniały!

Veggie pisze...

Ale wypasiony, super! Życzeń podobno nie składa się przed urodzinami, więc siedzę cicho, ale podziwiam pomysł z tymi kuponami, bardzo fajny pomysł na prezent, może nawet wykorzystam na święta :-)

klaudyna148 pisze...

Super tort, wygląda obłędnie.

Gosia Szulc pisze...

Kasia, ciasto wyszło przepiękne :) do tego pewnie pyszne, wszystkie moje ulubione składniki :)

gin pisze...

Tort wygląda znakomicie :)
Miła tradycja :)

Krystyna Boner pisze...

Obłędny. Piękny i nie wątpię, że bardzo smaczny. Krem kajmakowy mnie kusi. Mniam, mniam.... :)

Renata Walczak pisze...

Jak kajmak to musi być pysznie!! pięknie wygląda:)

Magdalena pisze...

Świetny tort, poszukuję czegoś takiego na święta.

napiecyku.pl pisze...

Wygląda przepysznie, fajnie ma ten euromilioner :-) Musze go koniecznie spróbować :-)

Magda C. pisze...

Aż ślinka leci! Wszystko co kocham, wygląda wspaniale :)

Patrycja pisze...

Bardzo smakowity!

justyna kaminska pisze...

zrobiłam, wizualna strona tortu jest super, pierwszy raz udało mi się zrobić idealna polewe, ale osobiście rozczarowana jestem kremem, za mało czuć kajmak,
i tak obserwowalam te jaja przy miksowaniu, chyba nie ma większej różnicy po 10 czy 15 minutach, ale ten "biszkopt" to naprawdę rewelacja, nic nie opadł!

Kaś pisze...

Justyna, hmm może to kwestia użytego kajmaku - u mnie był w kremie naprawdę mocno wyczuwalny, albo po prostu rzecz gustu :)
niemniej bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona z z biszkoptu i polewy!
pozdrawiam noworocznie i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza

Kathy Look pisze...

Świetny przepis, wypróbowałam i tort bardzo smakował :))

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add