poniedziałek, 15 grudnia 2014

Burger z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi



Dziś przepis urodzinowy. Kolejny raz kończę 18 lat :) Nie mogło pojawić się nic innego, jak moje ulubione burgery. Kto mnie zna wie, że mam bzika na ich punkcie. Kiedy wychodzimy do knajpy i pada pytanie co jemy, ja już wiem. I znajomi też wiedzą. Wiedziała też Paulinka z bloga Moja Pasja Smaku, która sprawiła mi prezent idealny - książkę kulinarną "Burgery" (Drouet Valery, Viel Pierre-Louis). To prawdziwa studnia bez dna, jeśli chodzi o burgerowe inspiracje. Pięknie wydana, apetyczna, kusząca każdym kolejnym przepisem. Urodziny dziś, ale już w weekend pozwoliłam sobie na burgerowe szaleństwo. Przyznam, że z godzinę zastanawiałam się, którego burgera mam wypróbować jako pierwszego, ale ostatecznie słodko-pikantne połączenie cebuli z tabasco i karmelizowanych w miodzie orzechów wygrało. Do tego delikatna pierś z kurczaka, rukola, ser i kremowy sos na bazie ketchupu. Rodzicielka stwierdziła, że dawno tak dobrego burgera nie jadła, więc wnioskuję, że wyszedł zacny i może iść w świat :) Smacznego!





Składniki na 4 burgery:
  • 4 bułki do burgerów
  • ok. 400 g piersi z kurczaka*
  • 2 duże cebule (biała i czerwona)
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych, lekko posiekanych
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tabasco
  • 2 pełne łyżeczki miodu
  • rukola
  • sos

Składniki na sos do burgerów:
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka majonezu
  • płaska łyżeczka czosnku
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne

Połączyć wszystkie składniki. Na koniec test smaku - jeśli chcemy, by był ostrzejszy dodajemy pieprzu cayenne. Jeśli wolimy łagodniejsze smaki, wybieramy ketchup łagodny i pomijamy pieprz cayenne.


Przygotowanie burgerów

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Następnie podsmażyć ją na małym ogniu przez 10-15 minut, tak by zachowała jędrność. Przed zdjęciem z gazu dołożyć sos tabasco, wymieszać i przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i przesmażyć piersi z kurczaka (delikatnie rozbite na ok. 1 cm), po 3-4 minuty z każdej strony. Po lekkim przesmażeniu posolić i popieprzyć. Jeśli na patelni zebrało się dużo płynu, odlać. Następnie na patelnię wsypać orzechy i dodać miód. Rozpuścić miód i karmelizować całość przez około 2 minuty. Na koniec dodać na patelnię wcześniej przygotowaną cebulę i wymieszać całość. Przykryć pokrywką do zachowania ciepła.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 przy termoobiegu).
Bułki rozkroić i od wewnątrz posmarować sosem. Na dolną część bułki wyłożyć rukolę, na nią plaster sera, następnie filet z kurczaka, solidną porcję cebuli z orzechami, całość przykryć drugą połówką bułki. Gotowe burgery podpiec w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Zajadać od razu :)





29 komentarze:

Lady laura. pisze...

Jak na burgera to pysznie wygląda.

Dominikana pisze...

Połączenie idealne. Zakochałam się...:)

Krystyna Boner pisze...

Taki burger na śniadanie to ja rozumiem. Pyszny.... :)

Ola pisze...

ja też szaleję w burgerowniach ostatnio, taka pora roku na konkrety:)

Angie pisze...

Zdecydowanie burger dla mnie- pysznie wygląda!

Magda C. pisze...

Muszę takie burgery zrobić i to szybko!

Magda Lena pisze...

Wymieniłabym tylko kotleta na jakiegoś warzywnego i byłabym zachwycona! :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Przepyszny! Takie burgery jem bez wyrzutów sumienia ;)

Aneta Wojciechowska pisze...

Zobaczyłam w nazwie orzeszki i przepadłam ;) To jest to! Zjadłabym takiego burgera z wielką przyjemnością :)

Kamila pisze...

Rewelacyjnie wyglądają, pewnie jeszcze lepiej smakują!

Łucja pisze...

Pożarłabym :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Z orzeszkami ziemnymi? Oszalałam na jego punkcie!:)

Patrycja pisze...

Fajnie było zjeść zamiast zwykłej kanapki w pracy...

Evi pisze...

Burger idealny. No to najlepszego z okazji tej kolejnej osiemnastki, wszystkiego pysznego! :))

Salvador Dali pisze...

o matko.. zjadłabym go.. <3 baaardzo bym zjadła!!

Antenka pisze...

o rany jak apetycznie wygląda:):):) chcę takiego!!!

Sosna pisze...

Chcę je! Teraz tu! :p

Marzena pisze...

O matko, dopiero dotarło do mnie jaka jestem głodna;-) Kasieńko życzenia Ci już składałam, to tu tylko te kuchenne - mnóstwa takich inspiracji nie tylko urodzinowych:-)

DżemDżus pisze...

Wszystkiego dobrego urodzinowo i smacznego burgera. Przepięknie i apetycznie wygląda, nic tylko się wgryzać :)

http://cynamon.net.pl pisze...

Ciekawa propozycja na burgera ;)

zjedz_mnie pisze...

Można się w nich zakochać i ulec :)

Lokata pisze...

O rany, książka brzmi jak idealna dla mnie :) A burger wygląda rewelacyjnie!

I wszystkiego najlepszego :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda niebiańsko! Wszystkiego Naj.... :)!

Kaś pisze...

Evi,
Marzena,
DżemDżus,
Lokata,
ugotujmyto.pl,

bardzo dziękuję! :)

Ivka pisze...

Burgery uwielbiam i ja! (i oczywiście mam tę książkę, a jakże:)

lutka40 pisze...

Kasiu wszystkiego najlepszego i kolejnych szczęśliwych osiemnastek .
Burger wygląda bardzo smakowicie !

BasJula pisze...

Orzechy i ta cebula! <3 Brzmi pysznie, wygląda rewelacyjnie! Na pewno wypróbujemy :)

Anulla pisze...

boskie połączenie i wszystko zamknięte w jednym burgerze :)

Alex Mikolajska pisze...

takiej wersji z orzeszkami nie jadlam zapewne przepyszne :) swietny pomysl :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add