niedziela, 21 grudnia 2014

Seromak / Sernikomakowiec / Seromakowiec z polewą kajmakowo-czekoladową



Święta tuż tuż. Jak zwykle nie mam zawczasu porobionych planów, jakie słodkości będę przygotowywać... na pewno będzie to jednak prezentowane ciasto. Sernikomakowiec, seromakowiec, serom, czy może sernik z masą makową. Jak zwał, tak zwał, jest to po prostu przepyszne połączenie - dla mnie typowo świątecznych - smaków. Do tego polewa kajmakowo-czekoladowa, która wieńczy dzieło. Pycha!


PS Masa serowa może wyglądać na zbitą ponieważ ciasto kroiłam po nocy spędzonej na balkonie ;) Trochę "zamarzło", stad taki efekt. Oczywiście zalecam przechowywać je w niskiej temperaturze, ale przed podaniem najlepiej wyjąć je, by postało na blacie. W temperaturze pokojowej najlepsze.




Składniki na blachę o wymiarach 25x36 cm. Można też użyć takiej o wymiarach 25x25 cm, wtedy wyjdzie wyższy.

Składniki na spód
proporcje na spód zaczerpnięte z bloga Mouth-Watering Eats
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę makową
  • 600 g gotowej masy makowej*
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 1 jajko
*oczywiście jeśli ktoś woli, może użyć domowej roboty (ja robiłam tylko raz i na tym jednym razie się skończyło ;))


Składniki na masę serową
  • 750 g twarogu, zmielonego bądź zmiksowanego w blenderze
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (sam proszek)
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę
  • tabliczka czekolady (u mnie gorzka)
  • 200-250 g masy kajmakowej



Przygotowanie spodu
Masło posiekać, dodać żółtka i wsypać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wylepić nim spód blachy wyłożonej papierem od pieczenia, ponakłuwać widelcem i włożyć blachę do lodówki na 2-3 godziny.

Przygotowanie masy makowej
Masę z puszki wymieszać z ubitym na puch jajkiem. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.

Podpiekanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Spód podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.

Przygotowanie masy serowej
Jajka miksować z cukrem przez około 5 minut aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Następnie, ciągle mieszając, dodawać stopniowo masło i twaróg. Na koniec wmieszać łyżką proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną.
* Jeśli lubicie delikatniejsze serniki, niemal piankowe, polecam oddzielić żółtka od białek - początkowo utrzeć tylko żółtka z cukrem i resztą składników, a na sam koniec wmieszać białka. Ja lubię serniki bardziej maziste, więc nie ubijam piany z białek.

Pieczenie
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni (150 w termoobiegu). Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na nią wylać masę serową. Piec ciasto przez około godzinę. Powinno zarumienić się z wierzchu. Po upieczeniu trzymać przez pół godziny w piekarniku, później uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego przestygnięcia

Przygotowanie polewy
Czekoladą rozpuścić z masą kajmakową w kąpieli wodnej. Polewą polać wierzch ciasta i wyrównać łopatką. 

Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem (minimum godzinę, najlepiej dwie) wyjąć z lodówki.



26 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

jakie apetyczne ciacho! :)

Marzena pisze...

Normalnie język ucieka...;-)

Inspirowane Smakiem pisze...

Oooo tak, tak, tak:))) Uwielbiam seromak! Chociaż u mnie na święta robi się dwa oddzielnie ciasta: sernik i makowiec, chętnie zmieniłabym tę tradycję na jego rzecz:)

Salvador Dali pisze...

aahh.. a u mnie na zewnątrz +12 stopni! :O
Jak dla mnie nie szkodzi to ciastu ni trochu :) Kocham to połączenie, klasyk który gościu u nas co roku! :)

wedelka pisze...

Cudne :) To moje ulubione świąteczne ciasto :) Wygląda u Ciebie rewelacyjnie :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Jak smakowicie się prezentuje :) Pięknie Ci wyszedł! :)

Angie pisze...

Połączenie smaków, których nie da się nie lubić; ))

Anulla pisze...

to ciacho nie dla mnie :( ani mak ani sernik to nie moje klimaty :(

sagneska pisze...

Pycha <3 świetne połączenie dwóch najbardziej tradycyjnych smaków Świąt!

www.sagneska.pl

Ola pisze...

mam w tym roku gigantyczą ilość masy makowej więc nie wykluczam:)

Renata Walczak pisze...

bardzo lubię to połączenie- takie dwa w jednym pysznym kawałku:)

Magdalena pisze...

A ja nie wiedziałam jak wykorzystać masę makową. Dobre połączenie!

Natalie pisze...

Ślinka cieknie na samą myśl o tym cieście! :)

Kamciss pisze...

Wygląda świetnie! Zaskoczy każdego :)

Krystyna Boner pisze...

Ślicznie wygląda. Pysznie smakuje. Będzie znakomitym deserem na święta. Ja tez właśnie upiekłam po raz pierwszy i nie żałuję :)

Majana pisze...

Bardzo smakowite ciasto ! Lubię połaczenie sera z makiem.
Pozdrowienia :)

Łucja pisze...

Pysznie wygląda i jestem pewna że tak też smakuje :) Wesołych Świąt Kasiu ! :)

Kamila pisze...

Pycha ciacho!

Serdeczne życzenia radosnych Świąt
w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.

gin pisze...

Mmm, jestem pewna, że smakowało wybornie :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*

Joanna pisze...

Pychotka :)
Spod juz sie chlodzi :)

Kasia pisze...

Cudowny!
Wesołych Świąt Kasiu! :)

Kaś pisze...

Łucja,
Kamila,
Ewa,
Kasia,

pięknie dziękuję! Wesołych!

Ciążowe Zachcianki pisze...

Bardzo lubię, szczególnie z polewą. W następnym roku z pewnością upiekę:)

Kinga Łucja pisze...

Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)

Kaś pisze...

Kinga Łucka, dziękuję!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add