Święta tuż tuż. Jak zwykle nie mam zawczasu porobionych planów, jakie słodkości będę przygotowywać... na pewno będzie to jednak prezentowane ciasto. Sernikomakowiec, seromakowiec, serom, czy może sernik z masą makową. Jak zwał, tak zwał, jest to po prostu przepyszne połączenie - dla mnie typowo świątecznych - smaków. Do tego polewa kajmakowo-czekoladowa, która wieńczy dzieło. Pycha!
PS Masa serowa może wyglądać na zbitą ponieważ ciasto kroiłam po nocy spędzonej na balkonie ;) Trochę "zamarzło", stad taki efekt. Oczywiście zalecam przechowywać je w niskiej temperaturze, ale przed podaniem najlepiej wyjąć je, by postało na blacie. W temperaturze pokojowej najlepsze.
Składniki na blachę o wymiarach 25x36 cm. Można też użyć takiej o wymiarach 25x25 cm, wtedy wyjdzie wyższy.
Składniki na spód
proporcje na spód zaczerpnięte z bloga Mouth-Watering Eats
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową
- 600 g gotowej masy makowej*
- 2 garście orzechów laskowych
- 1 jajko
*oczywiście jeśli ktoś woli, może użyć domowej roboty (ja robiłam tylko raz i na tym jednym razie się skończyło ;))
Składniki na masę serową
- 750 g twarogu, zmielonego bądź zmiksowanego w blenderze
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (sam proszek)
- łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę
- tabliczka czekolady (u mnie gorzka)
- 200-250 g masy kajmakowej
Przygotowanie spodu
Masło posiekać, dodać żółtka i wsypać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wylepić nim spód blachy wyłożonej papierem od pieczenia, ponakłuwać widelcem i włożyć blachę do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotowanie masy makowej
Masę z puszki wymieszać z ubitym na puch jajkiem. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.
Podpiekanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Spód podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Przygotowanie masy serowej
Jajka miksować z cukrem przez około 5 minut aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Następnie, ciągle mieszając, dodawać stopniowo masło i twaróg. Na koniec wmieszać łyżką proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną.
* Jeśli lubicie delikatniejsze serniki, niemal piankowe, polecam oddzielić żółtka od białek - początkowo utrzeć tylko żółtka z cukrem i resztą składników, a na sam koniec wmieszać białka. Ja lubię serniki bardziej maziste, więc nie ubijam piany z białek.
Pieczenie
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni (150 w termoobiegu). Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na nią wylać masę serową. Piec ciasto przez około godzinę. Powinno zarumienić się z wierzchu. Po upieczeniu trzymać przez pół godziny w piekarniku, później uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego przestygnięcia
Przygotowanie polewy
Czekoladą rozpuścić z masą kajmakową w kąpieli wodnej. Polewą polać wierzch ciasta i wyrównać łopatką.
Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem (minimum godzinę, najlepiej dwie) wyjąć z lodówki.
26 komentarze:
jakie apetyczne ciacho! :)
Normalnie język ucieka...;-)
Oooo tak, tak, tak:))) Uwielbiam seromak! Chociaż u mnie na święta robi się dwa oddzielnie ciasta: sernik i makowiec, chętnie zmieniłabym tę tradycję na jego rzecz:)
aahh.. a u mnie na zewnątrz +12 stopni! :O
Jak dla mnie nie szkodzi to ciastu ni trochu :) Kocham to połączenie, klasyk który gościu u nas co roku! :)
Cudne :) To moje ulubione świąteczne ciasto :) Wygląda u Ciebie rewelacyjnie :)
Jak smakowicie się prezentuje :) Pięknie Ci wyszedł! :)
Połączenie smaków, których nie da się nie lubić; ))
to ciacho nie dla mnie :( ani mak ani sernik to nie moje klimaty :(
Pycha <3 świetne połączenie dwóch najbardziej tradycyjnych smaków Świąt!
www.sagneska.pl
mam w tym roku gigantyczą ilość masy makowej więc nie wykluczam:)
bardzo lubię to połączenie- takie dwa w jednym pysznym kawałku:)
A ja nie wiedziałam jak wykorzystać masę makową. Dobre połączenie!
Ślinka cieknie na samą myśl o tym cieście! :)
Wygląda świetnie! Zaskoczy każdego :)
Ślicznie wygląda. Pysznie smakuje. Będzie znakomitym deserem na święta. Ja tez właśnie upiekłam po raz pierwszy i nie żałuję :)
Bardzo smakowite ciasto ! Lubię połaczenie sera z makiem.
Pozdrowienia :)
Pysznie wygląda i jestem pewna że tak też smakuje :) Wesołych Świąt Kasiu ! :)
Pycha ciacho!
Serdeczne życzenia radosnych Świąt
w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
Mmm, jestem pewna, że smakowało wybornie :)
Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*
Pychotka :)
Spod juz sie chlodzi :)
Cudowny!
Wesołych Świąt Kasiu! :)
Łucja,
Kamila,
Ewa,
Kasia,
pięknie dziękuję! Wesołych!
Bardzo lubię, szczególnie z polewą. W następnym roku z pewnością upiekę:)
Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)
Kinga Łucka, dziękuję!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!