Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut czasu wolnego i szczypta chęci. Jednocześnie dość efektowne, więc nic tylko piec :)
Składniki
przepis z bloga Asia's White Kitchen, z moimi małymi mianami
uwaga - szklanka wyjątkowo 200 ml!!!
- 3 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki cynamonu (ja dałam 2 płaskie, ale nie każdy lubi cynamon w dużych ilościach)
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- cukier puder do obsypania
Przygotowanie składników
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroić w plastry. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Przygotowanie ciasta
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie, ciągle ubijając, ale na małych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Do masy przesiać suche składniki i wmieszać je za pomocą łyżki do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przelać do formy i poukładać w nim jabłka.
Pieczenie
Piec do suchego patyczka. W przepisie podano 40 minut, ale u mnie ciasto upiekło się po ok. 25 minutach, więc warto kontrolować sytuację już po 20 minutach. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie.
32 komentarze:
Boskie ciasto! :)
Wygląda bardzo apetycznie!
Prezentuje się bajecznie :)
Cudnie wygląda
Rewelacyjnie wygląda z "lotu ptaka:)
Jest cynamon, jestem i ja; D I zabieram kawałek!; )
Ale widok. Ślinka cieknie kiedy się na niego patrzy. Ładna dekoracja :)
Cudeńko <3 Cynamon uwielbiam i to jak! :)
Nie ma to jak jabłko i cynamon :)
Takie połączenie lubią u mnie wszyscy domownicy, więc chyba podwoję ilość składników i spróbuje!!!!
ślicznie się prezentuje w całości :)
ciacho wygląda mega pysznie !
Uwielbiam biszkopty :))
Pyszny biszkopcik :) Faktycznie wygląda bardzo efektownie!
Kasiu nie jadłam jeszcze biszkoptu w takiej postaci ... obłednie wygląda:)
Przypomniałaś mi ciasto, które moja mama piekła co drugi weekend... chyba jeden z moich największych, najlepszych smaków dzieciństwa. Pychota!
Cudny biszkopt :) Musi być pyszny!
Takie mięciutkie i pachnące, pycha! :)
O tak to jest najlepsze połączenie jabłko i cynamon, piekę coś podobnego z tym, że to nie biszkopt i jeszcze dorzucam migdały :) Pozdrawiam :)
Pyszne ciacho! :-)
Pięknie upieczone :)
Ależ idealne na niedziele i do kawy :)
Kasia i jak ja mam tu stosować się do noworocznych postanowień, skoro Ty pokazujesz takie pyszności...?
Pyszne!
Podobne ciasto piekła moja babcia.
Ależ piękne ciacho! :)
Urodziwy niezwykle biszkopt. Bardzo mi sie podoba pomysł z takim zatopieniem owoców :)
Pysznie wygląda :)
Piękny, taki puchaty. :)
Pozdrowienia :)
Ciasto niezwykłej urody:-)
Fajne, lekkie ciasto!
meeeeeegaaa....a ten talerz <333333
Taki prosty przepis, a jak pięknie się prezentuje :-)
Super! Jak ładnie Ci wyszło. Pozdrawiam serdecznie :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!