poniedziałek, 23 lutego 2015

Tarta z gruszkami, migdałami i miodem



Prosta, szybka, a przy tym dość efektowna, tarta na cieście francuskim. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego i pozostaje czysta przyjemność jedzenia. A pyszna jest okrutnie! Szczególnie podana na ciepło z lodami :)



Składniki:
na 8 małych tart
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 czubate łyżki płatków migdałowych (lub mielonych migdałów) + garść od obsypania
  • 3-4 łyżeczki miodu (najlepiej płynnego; jeśli mamy zwykły trzeba dodać więcej)
  • jajko do posmarowania ciasta
  • kilka gruszek
  • cukier puder do oprószenia
  • lody waniliowe/śmietankowe

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 stopni przy termoobiegu).
Płatki migdałowe zmielić,  a powstałą mączkę wymieszać z miodem aż powstanie gęsta masa, którą będzie nadawała się do rozsmarowania. Gruszki pokroić na cienkie plasterki.

Ciasto francuskie podzielić na 8 równych części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z tart posmarować cienką warstwą masy migdałowo-miodowej (zostawiając wolne krawędzie), a na niej ułożyć "na zakładkę" plasterki gruszki. Brzegi tart posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku przez około 15 minut - aż brzegi podrosną i ładnie się zarumienią.

Po upieczeniu przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem i podawać z lodami. Smacznego!





*****************


Takie tarty miałam okazję przygotować podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez markę FRoSTA, prowadzonych przez Witka Iwańskiego, szefa kuchni restauracji Aruana w Serocku, mających miejsce w studio Cook Up - Fort Mokotów.  Co prawda temat przewodni brzmiał "Ryby i owoce morza", ale oczywiście nie mogło zabraknąć deserów :) A ponieważ ja jestem szczególnie łasa na słodycze, ten przepis poszedł na pierwszy ogień do przygotowania w zaciszu własnej kuchni. Poniżej mała fotorelacja.


Hitem warsztatów było dla mnie "starcie" z ostrygami! Nigdy nie miałam przyjemności z nimi obcować - nawet spróbować, a w tym przypadku mieliśmy szansę zająć się ich pełną obróbką. Przyznam, że nauka ich otwierania była niezłą zabawą. Choć ostrygi docelowo miały być zapiekane, nie mogłam nie spróbować wersji "fresh". Ostrygi to podobno afrodyzjak, więc żałuję, że nie miałam nikogo na podorędziu, no ale teraz - kiedy już wiem, co i jak - nic nie szkodzi na przeszkodzie, by zmierzyć się z nimi na własną rękę :) 

Przyznam, że to jedne z najciekawszych warsztatów, w jakich miałam okazję wziąć udział. Było przesympatycznie i ciekawie. Osobiście sporo się nauczyłam, i co ważniejsze - przekonałam do ryb. O ile za owocami morza przepadam, to za rybami średnio. No ale to już przeszłość, bo już wiem, jak je smacznie przyrządzić. Na pewno któryś z przepisów na rybę pojawi się na blogu.

Takie pyszności robiliśmy! 



Przyrządzane potrawy od lewej z góry
Zapiekane ostrygi pod sosem béarnaise z chlebkiem panco i cydrem
Smażona dorada z zielonym pesto i sałatką z rzodkiewki
Fish and Chips, czyli dorsz w cieście piwnym z groszkowym purée i miętą
Szybka tarta z gruszkami, migdałami i lodami waniliowymi


Za zaproszenie na warsztaty oraz udostępnienie zdjęć 
dziękuję Pani Ewelinie z Agencji JBcomm Sp. z o.o.

28 komentarze:

Evi pisze...

Latem szalałam z tego typy tartami w różnych wersjach. Najprostsze i najpyszniejsze. Taka wersja zimowa też wspaniała :).

Kasia pisze...

Ha, a właśnie się zastanawiałam, co zrobię z moim zamrożonym ciastem francuskim, które czeka na swoja kolej. No i się doczekało ;)
Ja miałabym obiekcje przed spróbowaniem surowych ostryg, ale ciekawa jestem, jaki mają smak :)

Kamila pisze...

Mniam, smakowite! Lody to doskonały dodatek!

Ola pisze...

fajne te warsztaty!
a tarta wygląda niesamowicie apetycznie!

Amber pisze...

Piękne zdjęcie!
A tarta warta grzechu.
Pozdrawiam zza drugiej strony warsztatowego stołu!

Anula pisze...

Ale super sprawa z tymi warsztatami ,wiele można się nauczyć:) Tarta obłędna!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Fantastyczna tarta, podana z lodami to prawdziwy rarytas :)

Natalie pisze...

Na ciepło z lodami...tu mnie masz! Mam słabość do tego połączenia :)

Salvador Dali pisze...

aahh.. uczestniczyć w takich warsztatach... :)

Aleś wyciachała tarte.. <3 boskoooo... <3 lepszego połączenia chyba już nie ma!

Naturalne metody pisze...

Tarta wyszła piękna i te migdały dodające pewnie pyszny smak;)

Renata Walczak pisze...

lody chodzą za mną od jakiegoś czasu, a Ty serwujesz je z takimi pychotkami:)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Te kulki lodów są dopełnieniem całości :D Raj na talerzu :P

Marzena pisze...

Warsztaty cudne zapewne były, a ta deserowa propozycja bardzo apetyczna:-)

Anulla pisze...

ale kusisz tą tartą :)

Aurelia pisze...

To taka trochę oszukana tarta. :-) Wygląda smacznie! Świetny pomysł jak niezapowiedziani goście w drodze.

gin pisze...

Mmm, pysznie ta tarta wygląda :)

Magda C. pisze...

Fantastyczna tarta, na bogato :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Wspaniała i szybka tarta, świetna dla niespodziewanych gości:)

Krystyna Boner pisze...

Swoją tartę podałaś bardzo wykwitnie. Z lodami.... mniam, mniam.
A jaka śliczna patera....

Marcelina pisze...

Ryby, ostrygi, tarty...chciałabym spróbować wszystkiego :)

Ciążowe Zachcianki pisze...

Pięknie podałaś swoją tartę:) Każdy się na nią skusi.

DżemDżus pisze...

Pychotka, a z dodatkiem lodów to już po prostu rewelacja :)

Agata Kądziołka pisze...

Jak to smacznie wygląda! Coś pięknego :)

Ivka pisze...

Zazdroszczę i warsztatów i pyszne tarty :)

Łucja pisze...

Taka tarta podana z lodami to prawdziwa uczta :)

Patrycja pisze...

Bardzo kuszące słodkości!

Paulina Urbańczyk pisze...

Omnomnom <3

FitHealthyLife pisze...

Naprawdę ładnie to wygląda

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add