środa, 18 lutego 2015

Krewetki w cieście z sosem chilli



Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania krewetek. Chrupiąca panierka to coś, czemu oprzeć się nie potrafię, a jeśli dodamy do tego pikantny sos chilli, to w zasadzie jakiekolwiek dodatki są mi do szczęścia zbędne :) Jak to mówią, w prostocie siła, zatem gorąco polecam!





Składniki na panierowane krewetki
  • opakowanie krewetek tygrysich
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli, pieprzu i odrobina chilli
  • jajko
  • olej do smażenia

Krewetki rozmrozić, usunąć pancerzyki zostawiając ogonki. Oczyścić z żyłki na grzbiecie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Suche składniki wymieszać, jajko rozbełtać widelcem.
Na patelni rozgrzać olej. Każdą z krewetek najpierw zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w mące. Jej nadmiar strzepnąć przed włożeniem na patelnię. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.


Składniki na sos chilli:
proporcje na jedną/dwie porcje
  • 1/4 szklanki wody
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół papryczki chilli, drobno posiekanej

Wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i redukować aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien wyjść dość gęsty i klarowny. Pod koniec warto sprawdzić smak - dodać więcej ketchupu czy też soku z cytryny, jeśli ma być bardziej kwaskowy. Sos można przechowywać w lodówce do kilku dni.






27 komentarze:

Kamila pisze...

Mniam, rzeczywiście trudno im się oprzeć! Pozdrawiam

Ola pisze...

inspirujące na nadchodzący weekend!

Ciążowe Zachcianki pisze...

Pysznie wyglądają te Twoje krewetki. A przepis chętnie wypróbuję:)

Agata Kądziołka pisze...

Zbyt egzotyczne smaki jak dla mnie :)

Anula pisze...

Przyznam, że krewetek nie jadam , nawet nie potrafię ich przyrządzić. Twój przepis jest prosty i czytelny nawet dla laika takiego jak ja:)

AZgotuj! pisze...

zawsze ślicznie wychodzą na zdjęciu

Magda C. pisze...

Domowe, z sosem... pycha :)

skoraq cooks pisze...

Zjadłabym wszystkie, ale oczywiście bez ogonków ;-)

dezemka pisze...

Wyglądają przepysznie!

Renata Walczak pisze...

to ja się opierać nie będę, bo wyglądają znakomicie:)

Angie pisze...

Krewetkom to ja nigdy nie odmówię; D

Łucja pisze...

Jakie smakowite :) Przy najbliższej okazji będę musiała zrobić :D

judik pisze...

Świetna przekąska!

Salvador Dali pisze...

wow.. wyglądają smacznie :D choć mnie do krewetek się nie przymusi- dwa razy próbowałam, dwa razy spasowałam :(

Łukasz Majchrowski pisze...

Ach, rozmarzyłem się teraz na myśl o takich pysznych krewetkach! :D

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Wyglądają interesująco :) Raczej bardzo rzadko jemy krewetki a w cieście jeszcze nigdy ;)

Nemi pisze...

Ok, możesz skasować post - zabieram wszystkie krewetki:) I nie będę się nimi dzielić:P

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

No, no, no :) Kuszące! :)

Marzena pisze...

Moje smaki:-) Pakuję się i jadę do Ciebie;-)

Aurelia pisze...

Sos z ketchupem...? Pierwsze słyszę. :-) Robiłam ostatnio sos chili bez tego dodatku. Krewetki wyglądają obłędnie!

Amber pisze...

Takie panierowane w azjatyckim stylu to mnie kuszą, bardzo!
Pysznie podane.

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu bardzo, bardzo apetyczne ..... zwłaszcza z tym sosem:)

kulinarny blog samanthy pisze...

Znakomicie podane i tylko się zajadać :)

JoannaD pisze...

Zapisuję:)

Anulla pisze...

krewetki uwielbiam! :) jak je widzę to dostaję ślinotoku :)
mogłyby być trochę tańsze :P

Ewa W pisze...

lubię krewetki,ale jeszcze nigdy nie odważyłam się ich sama przygotować :)

FitHealthyLife pisze...

Uwielbiam.krewetki

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add